用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:53
事實龍校就係有呢個問題, 所以我近年係小一版都叫人唔好盲目追龍

讀得直資龍小, 按現有機制, 絕大部份學生 ...
問題最大既反而係所謂既 happy school 既支持者,開心咗四年,到小五先知道驚,但係好多時候已經太遲。所以盲目追求開心比盲目追龍更可怕。

hkpapa852 發表於 19-6-11 10:02
大家明白, 為官者大多數都只係會做D令人覺得佢在任時有做過嘢既工作

實際要解決問題咁複雜, 一定唔會做
呢樣野當年老孫發揮得最淋漓盡致。

王家爸爸 發表於 19-6-11 10:06
問題最大既反而係所謂既 happy school 既支持者,開心咗四年,到小五先知道驚,但係好多時候已經太遲。所以 ...
最近有人講咗啦, 當你想追求happy, 學校唔夠10日就要求你退學

可能呢間學校"其實係有良心, 想大家早D面對現實"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:53
事實龍校就係有呢個問題, 所以我近年係小一版都叫人唔好盲目追龍

讀得直資龍小, 按現有機制, 絕大部份學生 ...

相信龍中不會坐以待斃吧?反正加undertaking 或限制學生考自行,這個在行政上是學校立即可以做的,以前不做只是沒需要而已。

王家爸爸 發表於 19-6-11 09:49
如果係想「家長有多些資訊,決定子女就讀甚麼學校」,咁就即係會喺直資截交註冊表前公佈。

...
我諗實際上官津都要用時間面試同等呈一/二既EDB排名3月應該已經係最早

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:04
坦白講, 實際影響其實唔會好多, 每區最多都係多100幾十個學生重投官津中學懷抱

不過, 所謂俾學生更多選擇, ...
好詳細,唔該晒,many good points
呢個世界冇一個完全公平既制度,
我一早已經不停同啲仔女解釋呢樣野。

whitepurin 發表於 19-6-11 10:46
相信龍中不會坐以待斃吧?反正加undertaking 或限制學生考自行,這個在行政上是學校立即可以做的,以前不 ...
你認為行政上可以點做?我都估一定會做啲野阻攔啲學生,但係具體可以點做?

hkpapa852 發表於 19-6-11 10:02
大家明白, 為官者大多數都只係會做D令人覺得佢在任時有做過嘢既工作

實際要解決問題咁複雜, 一定唔會做
因為點改,總有人得益,但都有人受害

whitepurin 發表於 19-6-11 10:46
相信龍中不會坐以待斃吧?反正加undertaking 或限制學生考自行,這個在行政上是學校立即可以做的,以前不 ...
可能GH跟YW,唔俾人走 (定係已經係咁?)

totorogo2009 發表於 19-6-11 11:44
我諗實際上官津都要用時間面試同等呈一/二既EDB排名3月應該已經係最早

不少官津中學3月初甚至3月中先開始面試, 而且不少更有多於次面試, 部份到3月底都未完.

其實對官津中學運作有一定影響 (要重新排過時間表)

所以公佈結果時間亦係一個問題, 公佈方法 (是否由EDB統一過渡自一自二所有被取錄學生會合適D呢?) 亦係一個問題. 至於直資學校點應對, 其實亦好睇以上兩樣嘢既安排係點.

如果公佈結果和方式唔會引起直資學校被抽飛, 基本上直資學校乜都唔駛做, 否則日後可能會有更多古靈精怪既捆綁式直資註冊要求出現.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-6-11 11:48
你認為行政上可以點做?我都估一定會做啲野阻攔啲學生,但係具體可以點做?

...

早d出結果俾小學部學生,同時亦要有offer嘅學生undertake唔去考自行,或好似yw表都唔派.  但學生可唔可以偷雞自己去攞表,學校有無辦法得知自己學生偷雞,就我都唔知了...

whitepurin 發表於 19-6-11 13:55
早d出結果俾小學部學生,同時亦要有offer嘅學生undertake唔去考自行,或好似yw表都唔派.  但學生可唔可以 ...

呢個問題我上年問過EDB, 佢地回覆:

1. 申請補領學生資料表, 需要提供適當理由. 如最後發現理由係虛假, 需要負上法律責任

2. 補發學生資料表後, 原本個份學生資料表係會作廢.

即係話原本中學部 keep 個份學生資料表, 日後交到EDB時, EDB會通知中學呢個學生既資料表有問題.

到時, 你估中學部會唔會叫番個學生補交番份 "補領既學生資料表"去註冊, 定係寧願去call waiting叫街外人嚟註冊呢?

另外, EDB說明, 因為中學部有留位俾學生, 所以就算唔派番份資料俾學生, 係無違反任何規則.

不過要留意, 對學生嚟講簽咗直升協議其實有風險, 好似英華小學, 個份其實只係CO (Conditional Offer), 簽完之後要呈三達標先可以直升, 否則會俾人DQ個學位.

聽聞今年英華小學有學生簽完直升協議後, 呈三成績唔達標俾人DQ返出嚟, 最後係無參加過自行下焗住返去大抽獎......

whitepurin 發表於 19-6-11 13:55
早d出結果俾小學部學生,同時亦要有offer嘅學生undertake唔去考自行,或好似yw表都唔派.  但學生可唔可以 ...
早啲出 offer 係辦法,不過亦都會分化小學部既學生,我有 offer,你無,你會點諗?

IYY    發表於 19-6-12 12:13

王家爸爸 發表於 19-6-11 14:28
早啲出 offer 係辦法,不過亦都會分化小學部既學生,我有 offer,你無,你會點諗?  ...

咁呢個對不是100%上嘅半龍,係一直都存在嘅情況,而不是因為新制而產生嘅。

今年6月, 真係一個多事既夏天

4/6, 9/6, 12/6, 14/6, 20/6

啱啱又多咗個大日子....... 大口仔話最遲要係6月20日表決一項條例修訂

王家爸爸    發表於 19-6-12 09:44

Agree and support

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:29
學校俾得學生資料表同自行表格你, 預咗你報自行

按現有機制正常安排, 簽完直升協議交埋學生個名去EDB, 個 ...

按這說法,take了直資offer,即等同放棄自行,這就沒可能出現有自行收左,要在直資與自行之間取捨。

ilmsc 發表於 19-6-12 00:34
按這說法,take了直資offer,即等同放棄自行,這就沒可能出現有自行收左,要在直資與自行之間取捨。
...
EDB收齊所有直資學校註冊學生名單後,先會係自行階段篩選。
現在要求公佈自行結果既時間,EDB根本未收到直資學校註冊學生名單,咁學生自然會有機會係已註冊直資中學又同時取得自行學位。

ilmsc 發表於 19-6-12 00:34
...

暫時看只有有小學部的直資中才可以控制住張form, 但一般學生就沒有這個control, 普通小學不會知道學生已有直資offer, 除非直資提早提供名單,並要求教署幫忙剔除番⋯其實即係將直資四月中呈交timeline 提前,但暫時未知呢個會否更改。

whitepurin 發表於 19-6-12 08:08
暫時看只有有小學部的直資中才可以控制住張form, 但一般學生就沒有這個control, 普通小學不會知道學生已有 ...
其實你要明白局長想點,佢講到明想家長有多啲資訊,
即係想人可以自行/直資二擇一
‹ 上一主題|下一主題