用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知  

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1461482-20190607.htm

教育局局長楊潤雄解釋,有關安排是在不影響現行派位制度下,讓家長有多些資訊,決定子女就讀甚麼學校,立法會教育事務委員會下星期會詳細討論建議。

局長講到明想“家長有多些資訊,決定子女就讀甚麼學校”

又點會攪咁多野

睇黎hkpapa係受呢個政策影響咗升中部處....

totorogo2009 發表於 19-6-10 20:57
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1461482-20190607.htm

教育局局長楊潤雄解釋,有關安排是在不 ...

我一向都話有得揀我首選官津中學,呢個安排可能會令爭入官津中學人數多咗,梗係對我有影響啦!

現實亦係對任何一個預咗自行無行而寄望大抽獎既學生有影響。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

totorogo2009 發表於 19-6-10 20:57

其實我好有興趣睇吓田二少對呢個議題有咩意見。
畢竟,9年前係由佢帶頭既教改檢討小組否決提早公佈自行結果呢個安排。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-11 00:14
我一向都話有得揀我首選官津中學,呢個安排可能會令爭入官津中學人數多咗,梗係對我有影響啦!

現實亦係 ...
咁講,1. 現有制度,唔/報take 任何直資offer,只報自行
2. 現有制度,有直資offer,冇得入自行

基本上1係最受影響.....2就相對多咗選擇,新制度,會報/take直資offer,但又有得等自行..

基本上你幫全港家長計晒啲學生成績(多謝晒)
應該好清楚你自己小朋友入唔入到官津,
但而家突然轉咗個game rules.....咁又真係慘...

但手持直資offer,仲可以等官津,其實都唔太差

hkpapa852 發表於 19-6-11 00:31
其實我好有興趣睇吓田二少對呢個議題有咩意見。
畢竟,9年前係由佢帶頭既教改檢討小組否決提早公佈自行結 ...
https://www.e-c.edu.hk/tc/publications_and_related_documents/on3_050203.html
請問係唔係講緊呢樣野?

回覆樓主:

我想有小學部的直資,就算而家無好快都會加番undertaking條款俾有offer嘅小學部學生,以前無需要就未必有,但在所有程序不變下,小學部攞到offer都可以試吓自行,中學部應該唔會唔做嘢。

至於無小學部嘅直資,生源大受影響,除少數神校外,相信大部分人可以慳番學費都會慳番,所以直資學校應該好快會request改變timeline, 以求回復番收到直資offer嘅學生不能繼續自行。不過呢個改變會不會或幾時發生,就要看直資中學夠唔夠「牙力」。

totorogo2009 發表於 19-6-11 07:21
https://www.e-c.edu.hk/tc/publications_and_related_documents/on3_050203.html
請問係唔係講緊呢樣野?
...
係, 最後既報告係呢份:

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

原來我都記錯, 係14年前既事了!

點解當年話唔需要提早公佈自行結果呢? 睇吓 PDF P.89

totorogo2009 發表於 19-6-11 07:16
咁講,1. 現有制度,唔/報take 任何直資offer,只報自行
2. 現有制度,有直資offer,冇得入自行
坦白講, 實際影響其實唔會好多, 每區最多都係多100幾十個學生重投官津中學懷抱

不過, 所謂俾學生更多選擇, 係咪真呢?

如果以目前大家理解方式去執行, 咁想有最理想既結果, 即係可以自行同直資相邊揀既人, 會係咩人呢?

當大家為了爭取機會有權做選擇, 可能情況會回歸升小一時, 不少人考得就考, 但到頭來, 取得直資學校offer既人, 又有多少? 會否又係集中係某一堆人之中呢?

又研究一下以下不同家庭背景學生:
1. 家庭經濟不錯, 俾學費讀書無問題, 學生能力卓越:
    咁自然係人生勝利組

2. 家庭經濟不錯, 俾學費讀書無問題, 學生能力中上/普通:
    按未來機制, 佢地入讀直資中學或官津中學, 都受前一批人影響 (就算前一批人最終放棄直資學位, 又是否一定可以輪到佢地呢?)

3. 家庭經濟普通, 唔想俾學費讀書, 學生能力卓越:
    呢班學生既家長, 原本係可能一心諗住只考自行同抽官津中學, 但現在機會, 或多或少受影響. 同埋, 係咪又要迫佢地去參加考直資去爭取選擇呢?

4. 家庭經濟普通, 唔想俾學費讀書, 學生能力中上/普通:
    呢班就更無奈吧!

還有另一問題, 目前建議, EDB係叫中學自己通知自行取錄既正取生, 但現實中, 一定有學校既正取生係自二既取擇. 咁如果呢個正取生本身同時取得自一既學位, 咁正常安排係由後補第一位補上.

但按現有機制, 後補第一位個位學生係唔知自己原來係被取錄, 咁如果佢去註冊咗直資, 咁對佢又是否公平呢?

所謂話俾學生多咗選擇, 其實又係咪真係俾"所有學生"多咗選擇? 定係只有少部份人多咗選擇呢?
實際上又係咪間接將學生階級化咗呢?

hkpapa852 發表於 19-6-10 18:13
只有放棄直升1中學部,先會派學生資料表同自行表格俾你。
即係選咗直升就無得報自行,咁自然唔驚官津校搶人 ...
直資一條龍現在是報自行就冇咗直上中學個位。你的意思是其他非龍校直資,採取以上模式?這方法於自己小學有用。

fefemom 發表於 19-6-11 09:11
直資一條龍現在是報自行就冇咗直上中學個位。你的意思是其他非龍校直資,採取以上模式?這方法於自己小學有 ...

如果係津貼龍校, 學生簽完直升協議, 如果報考任何直資或參加自行派位, 就等於放棄直升

大部份直資龍小基本上唔會對你去考直資或報自行有任何限制, 只有英華小學一間, 係有以下安排:

1. 簽直升協議可直升書院, 但學校不會派學生資料表同自行表格俾學生
2. 在直升協議說明"放棄"中學部學位, 學校先會派番學生資料表同自行表格俾你

fefemom 發表於 19-6-11 09:11
直資一條龍現在是報自行就冇咗直上中學個位。你的意思是其他非龍校直資,採取以上模式?這方法於自己小學有 ...
除咗英華小學, 請問有邊間係咁呢?

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:22
除咗英華小學, 請問有邊間係咁呢?

聽過播道有類似安排

fefemom 發表於 19-6-11 09:24
聽過播道有類似安排

學校俾得學生資料表同自行表格你, 預咗你報自行

按現有機制正常安排, 簽完直升協議交埋學生個名去EDB, 個學生就算行成功都無機會入到.

通常去考自行, 搏有暗示或增加叩門機會

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:29
學校俾得學生資料表同自行表格你, 預咗你報自行

按現有機制正常安排, 簽完直升協議交埋學生個名去EDB, 個 ...

好些一條龍學校成績、級名次透明度低,除非肯定級頭,否則要外闖但不清楚自己位置,也不是易事。

如果係想「家長有多些資訊,決定子女就讀甚麼學校」,咁就即係會喺直資截交註冊表前公佈。

fefemom 發表於 19-6-11 09:44
好些一條龍學校成績、級名次透明度低,除非肯定級頭,否則要外闖但不清楚自己位置,也是易事。
...
事實龍校就係有呢個問題, 所以我近年係小一版都叫人唔好盲目追龍

讀得直資龍小, 按現有機制, 絕大部份學生最終無論自願定非自願, 都要上番中學部. (除非龍中唔收, 否則相信起碼有75%學生最後都係要上龍中)

如果EDB建議如目前大家理解推行, 簽咗協議上龍中既學生可睇實自行果再作安排. 龍小大部份學生要上龍中呢個局面將會被徹底改變

王家爸爸 發表於 19-6-11 09:49
如果係想「家長有多些資訊,決定子女就讀甚麼學校」,咁就即係會喺直資截交註冊表前公佈。

...
想"家長有多些資訊,決定子女就讀甚麼學校"

係咪應該公佈學生本區和全港Banding更好呢?

咁樣一定可以減少更多錯配

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:54
想"家長有多些資訊,決定子女就讀甚麼學校"

係咪應該公佈學生本區和全港Banding更好呢?
呢樣似乎唔會改變㗎啦,官意已決。

王家爸爸 發表於 19-6-11 09:57
呢樣似乎唔會改變㗎啦,官意已決。

大家明白, 為官者大多數都只係會做D令人覺得佢在任時有做過嘢既工作

實際要解決問題咁複雜, 一定唔會做

fefemom 發表於 19-6-11 09:44
好些一條龍學校成績、級名次透明度低,除非肯定級頭,否則要外闖但不清楚自己位置,也是易事。
...
一條龍學校成績、級名次等透明度低,但係中學部「醜婦終須見家翁」,大家都知道中學部成績大概係點。亦都知道自己既小朋友升返中學部,如果保持中游,大概DSE會係點。