用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知  

ilmsc 發表於 19-6-9 21:11
在現時機制或來年度開始提早公佈自行結果的新做法下,直資收生與自行派位的關係都應該不會改變。

即當有 ...
之前有人答過...

totorogo2009 發表於 19-6-9 22:48
完全唔明點解唔可以抽飛
我啱啱破咗產,交唔到學費,你唔俾我抽飛即係點呀? ...

可能政府會話:直資有學費減免的。
不過我估入到自一或二但之後waiting 及叩門入到直資個批仍可抽飛掛。而家手持直資小學offer 都可任叩津小啦

totorogo2009 發表於 19-6-9 22:48
完全唔明點解唔可以抽飛
我啱啱破咗產,交唔到學費,你唔俾我抽飛即係點呀? ...
咁就要恭喜你,到時直資學校應馬上批個學費全免資格俾你。
佢就算俾你抽飛,但限時或加入條件,都夠了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實官津學位佔全港八成半,當中自行學位只得三成,成功於自行階段配對的人一定少於三成,這裡扣除錯配而失敗或某些學校未能收足合條件學生等。這裡頂多兩成學生當中會同時考獲並考慮就讀官津和直私的人有沒有一半?這類學生要具備一定學術體藝程度,家庭經濟狀況良好,並同時獲利心儀官津和所報直私取錄……七除八扣後人數是小數民族了。結論是學界有八成人過正常生活的同時能在三月知道自行階段成敗,及早舖排,而上岸的兩成人應該都是關注自己前途的學生,相信不會以寡擊眾擾亂另外八成人的士氣吧?!而那些能在官津和直資間跳來跳去的少數民族足以反轉各神校生態嗎?!

ilmsc 發表於 19-6-9 21:11
在現時機制或來年度開始提早公佈自行結果的新做法下,直資收生與自行派位的關係都應該不會改變。

即當有 ...
EDB只要求直資中學係4月中下旬遞交註冊學生名單。之後EDB會按名單剔除相關學生既自行派位(學位由後補補上)
自行結果3月底4月初公佈,學生自然有時間抽飛

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

boboT 發表於 19-6-9 23:32
其實官津學位佔全港八成半,當中自行學位只得三成,成功於自行階段配對的人一定少於三成,這裡扣除錯配而失 ...
直資龍小學生自行成功放棄龍中人數可能大幅增加。
英華林校長果然有遠見,一早堵塞咗呢個漏洞。

hkpapa852 發表於 19-6-10 00:29
直資龍小學生自行成功放棄龍中人數可能大幅增加。
英華林校長果然有遠見,一早堵塞咗呢個漏洞。
...

其他直龍任由學生報自行完全無措施?(我無了解過,但有點驚奇)

boboT 發表於 19-6-10 00:31
其他直龍任由學生報自行完全無措施?(我無了解過,但有點驚奇)

事實係咁,所以相信小學部有呈分既直資龍校先最抗拒呢個安排。

hkpapa852 發表於 19-6-10 00:37
事實係咁,所以相信小學部有呈分既直資龍校先最抗拒呢個安排。

咁直龍個問題唔係同官津爭學生成功率,而係留唔留得住自己小學的學生。

boboT 發表於 19-6-10 00:38
咁直龍個問題唔係同官津爭學生成功率,而係留唔留得住自己小學的學生。
...
呢個安排,可能對大部份學生嚟講係好事,但對一心只想升讀官津中學唔打算考直資既學生絕對係壞事。

hkpapa852 發表於 19-6-10 00:42
呢個安排,可能對大部份學生嚟講係好事,但對一心只想升讀官津中學唔打算考直資既學生絕對係壞事。 ...

可能係。但權衡輕重 一個政策一定要以大多數人利益為前題,總無辦法滿足所有人。

hkpapa852 發表於 19-6-9 23:29
咁就要恭喜你,到時直資學校應馬上批個學費全免資格俾你。
佢就算俾你抽飛,但限時或加入條件,都夠了。
...

就算學費全免,都唔少窮人唔想讀.....一來唔係個個想攞資助(邊個想攞公援?),
二來直資學校使費都一定多啲....遊學團,外展活動,課外活動都要加操,另外請老師/上堂

加條件我覺得可以
唔俾抽飛我就比較難埋解

即係話你聽日返工同老細講唔做
佢話唔俾你辭職喎....

但你話唔做要賠償俾公司,咁都會發生

boboT 發表於 19-6-10 00:45
可能係。但權衡輕重 一個政策一定要以大多數人利益為前題,總無辦法滿足所有人。
...
我相信大部分人都支持呢個措施
而家要睇吓直資點出招應對

最大機會係提早出offer,早過自行interview
我相信有家長如果係一月前已有直資offer
可能直接提早放假.....兩間自行都唔去考

呢個安排,可能對大部份學生嚟講係好事,但對一心只想升讀官津中學唔打算考直資既學生絕對係壞事。 ...

坦白講, 真係未必個個可以負擔到學費, 遊學費。直資樣樣都係錢, 有信心資助可以攞足全額攞足六年?如果學校好肯定咁俾我, 我一定揀直資

回覆樓主:

Support

totorogo2009 發表於 19-6-10 06:15
我相信大部分人都支持呢個措施
而家要睇吓直資點出招應對

可能的發展:
1.本來諗住讀直資嘅人會要offer
2.官津優先 直資第二 抽簽第三的人 等完三月方榜 才按需求去直資叩門
3.自行優先 抽簽第二 直資第三的人 如常生活 七月才按需要叩門

我都係擔心一心想讀官津的基層學生,可能會比以前難入心儀官津。不過,提早知道自行結果,抽獎時合理安排,都係公平的。

b3410 發表於 19-6-10 08:50
我都係擔心一心想讀官津的基層學生,可能會比以前難入心儀官津。不過,提早知道自行結果,抽獎時合理安排, ...

其實都係,現在4女直最少坐低咗3百幾個叻女, 變相1A女官津校少左一批叻女競爭, 宜家分分鐘有批回流去,自行又難左。備取生要向上流難左。

kirstyau 發表於 19-6-10 08:58

其實都係,現在4女直最少坐低咗3百幾個叻女, 變相1A女官 ...

相對的。

waiting 4大女直咪容易上左正選。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

pccw2017 發表於 19-6-9 11:54
提早公布,自行收左的就會無晒壓力,自行無份個d學生就一如往常的抽獎,壓力同往時係一樣,抽獎反正都係睇 ...
認同, 我覺得呢個安排好D.  但係咪下學年開始, 定係討論緊咋