用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs旅港開平
樓主: Littlebb827
go

KTS vs旅港開平   [複製鏈接]

bettyay 發表於 19-6-12 12:45
六歳8級琴,即已再之前已經考取了5級樂理?仲要係果啲,即不是一個俾你考到,真係明?勁 ...

我識有2兄弟係咁,個細佬比哥哥更叻,在音樂方面。體育就另一女孩有不少獎。家長好肯出錢栽培!

conniewktang 發表於 19-6-12 12:47
我識有2兄弟係咁,個細佬比哥哥更叻,在音樂方面。體育就另一女孩有不少獎。
...

我識一個小二考獲五級樂理,已經覺得係神乎奇技!現在仲話可以再細D考到!我咪話勁囉

有錢栽培都要考到做到先得架!張cert 獎項又不是可買返來!

我始終相信,只有極少數小朋友做到,不要嚇親大家

bettyay 發表於 19-6-12 12:51
我識一個小二考獲五級樂理,已經覺得係神乎奇技!現在仲話可以再細D考到!我咪話勁囉

可能他們體藝方面的確是天資過人,再加後天培訓,但他們父母體藝又不見有特別表現。

conniewktang 發表於 19-6-12 12:32
時代不同了,啲細路好似越來越勁!我見好多都文武雙全!

我識果啲係近幾年入的。就算入到其他如SFA 及九宣都無咁多才藝、只係比較醒目、講野對答好好的。

conniewktang 發表於 19-6-12 12:30
所以我都勸佢,有猶疑就選KTS吧!留返個位比111果啲想讀旅小又on waiting list的細路。
...

KTS 都有waiting list、各有各等入的人。另外、係kts 讀得好的、第二年可插聖家、mcs.

chanti 發表於 19-6-12 13:15
我識果啲係近幾年入的。就算入到其他如SFA 及九宣都無咁多才藝、只係比較醒目、講野對答好好的。
...

不是一人2體藝,上面講3人,一人一體藝啫。2兄弟果個細佬因為仲叻,應該早了一年入讀小一添,本身學術ok。

chanti 發表於 19-6-12 13:18
KTS 都有waiting list、各有各等入的人。另外、係kts 讀得好的、第二年可插聖家、mcs.
...

我識讀得好的有插入 HYS, LS, SMCC, DGS, DBS等,應該較少考慮聖家
同意每間學校都有人心急wait緊,所以多於一個offer的,要快D立定主意

bettyay 發表於 19-6-12 13:32
我識讀得好的有插入 HYS, LS, SMCC, DGS, DBS等,應該較少考慮聖家
同意每間學校都有人心急wait緊,所以多 ...

都係嫁、更上一層樓麻。
如果目標係傳統名校插班或中學、我覺得選KTS 比較有利。

chanti 發表於 19-6-12 13:37
都係嫁、更上一層樓麻。
如果目標係傳統名校插班或中學、我覺得選KTS 比較有利。
...

所以心儀傳統名校的,選KTS吧,早些放位,唔好一個人hold 2 個位。

bettyay 發表於 19-6-9 19:24
如果係叩門入,叩前應已做好資料搜集,心中有數是合你心水才叩吧!叩完仲問人點揀?快D放位,讓其他一心等K ...
贊成bettyay 的諗法, 其實你會去扣一間地區不錯的學校, 証明佢有一些地方你欣賞

但如果比我, 學費車費也不是考慮因素, 我會選KTS, 整體來說, 九龍城區的學習氣氛比深水埗好很多.....

多謝各位寶貴意見,已揀旅小,已放KTS,thanks

回覆樓主:

樓主此選擇,讓一眾kts fans大跌眼鏡  

hkmm888 發表於 19-6-12 21:36

學校是否適合自己小朋友比哪間學校較好更為重要。等緊KTS call waiting 的家長應該感謝樓主呢個決定就真!

hkmm888 發表於 19-6-12 21:36

唔-定,KTS学費真係貴。楼主叩得门即表示心儀,否則不必多此—舉。

Yanamami 發表於 19-6-13 00:26
唔-定,KTS学費真係貴。楼主叩得门即表示心儀,否則不必多此—舉。

KTS的確是一間好學校,優點也多!也識人讀KTS,我見普遍都讀得好開心!
但有時選校都要看家長理念與學校是否配合。例如我這類家長不贊成教快半年丶一年,可能就不合了,雖然我個細路IQ都過130(已是資苑暫取學員,因年紀少於十歲,學校提名),他記性比較好,但我覺得他讀一線津小都不錯, 輕輕鬆鬆!當初小二我仔插班旅小,青衣到旅小沒有校車,早上坐的士送了他返學我再坐果部的士返工,85折的士也240元(book定一架車),到仔放學回程就80元左右(老人家接回青衣),一個月的車費也成7000元,足足坐了2年,到這個18-19學年才有葵青荃缐校車(來回旅小同青衣只1200元),慳返唔少,但學校選得適合,孩子讀得輕鬆愉快,覺得錢用得值,之前貪近,青衣間津小校風就不行,而旅小校風就淳樸好多!況且,我也不介意讓兒子接觸各階層的同學,社會也是如此,我兒子在旅小朋友眾多,而最緊要是——孩子讀得開心,有愉快的童年!

回覆 cafeva 的帖子

應該係如果唔介意比錢, KTS完勝旅港, 你比較下KTS和旅港升中派位成績, 唔同level ga!

chanti 發表於 19-6-12 13:18
...
恐怕讀開KTS后來要插聖家的是讀唔掂KTS或是經濟負擔唔起吧!

回覆 conniewktang 的帖子

沒錯, 讀KTS小朋友和家長都辛苦好多, 想輕鬆有快樂童年還是你的選擇最正確! 起碼IQ有130以上的真係咪埋眼都至少考到級頭三啊!

小乖豬 發表於 19-6-13 06:37
回覆 conniewktang 的帖子

沒錯, 讀KTS小朋友和家長都辛苦好多, 想輕鬆有快樂童年還是你的選擇最正確! 起 ...

冇咁叻,讀書好同IQ高都唔止他一個啦,旅小考前都要努力㗎,記得小二作文果時都寫成100幾200字,都要執下啲中文,而其他科都要跟下㗎,學校都有要求,派位六成幾英中,點會冇要求?!我見仔啲同學都好勁!

津校有別於直私在於津校老師多是公積金的長工,可留住有經驗的老師,比較資深,穩定性高,老師對學校有歸屬感。而直資私立一般合約制,行強積金,5-7年經驗的老師已少有,多年資比較淺的老師,而且流動性比較高。(例如我做果間津校,因為funding冇錢,冇簽約,有個年輕的合約制老師去了DGS中學部教,另一科有個年輕老師沒有獲續約,他去了直資中學教。)

‹ 上一主題|下一主題