用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs旅港開平
樓主: Littlebb827
go

KTS vs旅港開平  

bettyay 發表於 19-6-9 19:24
如果係叩門入,叩前應已做好資料搜集,心中有數是合你心水才叩吧!叩完仲問人點揀?快D放位,讓其他一心等K ...

放心,我會。

bettyay    發表於 19-6-9 21:51

請問旅小叩門會考咩?

misham 發表於 19-6-8 19:10
我揀開平,我感覺KTS 啲staff 好唔親切好死板,開平升英中%又唔差,考頭20升名校問題都不大

純粹個人感覺

我都係第一次聽話九小的staff唔親切,不過每人的感覺都不同。

如果學費唔係問題,我會揀KTS。九龍城中學網好過深水埗

阿里媽媽 發表於 19-6-10 00:28
如果學費唔係問題,我會揀KTS。九龍城中學網好過深水埗
其實去扣門和問,已經心中有答案!只是等旅小支持者撐場。

B1中學亦可以分為B1a,b及c,其實除了睇Band 1率外,可以睇埋兩間學校的畢業生去了那間中學更實際。家長對學校的觀感其實好個人,可以讃得天上有地下無,亦可以覺得平平無其。你有去過扣門,應該感受過是否適合。KTS 除了學術外,體藝亦給學生機會發展,所以在學界及其他比賽有好多獎項。最終選那一學校好視乎你想子女在學習生涯上得到什麼。我覺得小朋友一生只有一個小學生涯,手中能揀最好的,就揀最好的。

creambun 發表於 19-6-10 08:58
B1中學亦可以分為B1a,b及c,其實除了睇Band 1率外,可以睇埋兩間學校的畢業生去了那間中學更實際。家長對學 ...

其實私立同津校好難比較。
KTS是私校:可選學生 ,本來已精挑細選,要比學費,家長中產或以上,家中投放好多資源同有支援(學術好是正常)學生入KTS時,學術同體藝都已經叻,所以入小學後繼續拿獎,學術好考到跨區b1a校,上學搭車使費不會是問題。

選校還是選適合自己孩子同自己最喜歡的吧!

旅小是津校:不可選學生,學校又冇教快或冇精英班,學生也未必個個有錢補習或家長未必有支援,學業成績好全靠老師!去旅小網頁看,學界或體育方面獎項也不少(老師訓練的),只可惜深水埗區家庭收入未必好高,家長未必想負擔b1a直資或跨區上學的費用。旅小家庭收入肯定少過KTS的家庭收入。咁樣比b1a數目似乎不公平,冇錢如何讀直資如SPCC, 不代表考不上喎,有些年度根本冇人報b1a直資,有些家長連跨區b1a津校也不願選,但不代表考不上!

旅小今年叩門多了4-5成,好多人仲等緊位,如果咁猶疑,讀KTS吧,免得旅小叩門waiting家長仲苦苦等候,成日寄求位信。今年叩門on waiting list, 有一個是律師的女兒(我識)。這2年,旅小多了很多中產家庭子女入讀,包括醫生丶護士丶教師等,相信中學想跨區入b1a英中同b1a直資也遲些會增加。

如果是我,中文小學值得比學費的,只有SPCC附小一間,其他我覺得與官津校相差不遠,相差的是家庭背景同校園,這是比錢同免費的分別。
我同我的同事(包括我校長)教津貼的b1英中,選校也多是選一線津小(不差的津小)根本不去考直私小學,覺得分別不大,師資都是那一批老師。我同事子女(包括我校現任校長的孩子)長大後一樣入三大同海外名大學。

conniewktang 發表於 19-6-10 09:49

其私立同津校好難比較。

同意難比較,況且每個家庭要求也不同,所以沒有最好,只有適合。如果不是兩間學校都讀過,更不能確實比較,所以成日有人問xx vs xx!好大程度都係心中有數!只是想找認同。

另入讀KTS的,不一定會在幼稚園階段就有什麼體藝獎項或出色表現,有好多都係在小學時才找出興趣及閃光點

conniewktang 發表於 19-6-10 09:49

其私立同津校好難比較。

係哦,又係同一批老師  

KTS , 好簡單 , 升中校網靚 , 今年舊同事個仔 , 升中入左喇沙

chriskaan 發表於 19-6-10 16:32
KTS , 好簡單 , 升中校網靚 , 今年舊同事個仔 , 升中入左喇沙

我都有叫佢放位入KTS, 等我個 friend 個女111(now on waiting list )有大啲機會入讀旅小

Littlebb827 發表於 19-6-7 09:44
請問KTS vs旅港開平,大家點揀?

最後決定選邊間?

bettyay 發表於 19-6-8 19:20
咁你肯定開平啲staff親切D又唔死板?

你有這樣感覺,雖然沒有這感覺,但對你的說法沒意見,畢竟人 ...

一間考過,一間就去過簡介會,所以都真係純粹個人感覺

bettyay 發表於 19-6-10 10:07
同意難比較,況且每個家庭要求也不同,所以沒有最好,只有適合。如果不是兩間學校都讀過,更不能確實比較 ...

對呀、人仔細細、邊有咁多體藝獎項或出色表現

chriskaan 發表於 19-6-10 16:32

升中校網的確靚。不只band 1 選擇多、2-3 都有培道、基道、鄧鏡波、等不少好學校

chanti 發表於 19-6-12 10:15
對呀、人仔細細、邊有咁多體藝獎項或出色表現

我識果啲6歲已8級琴,加玩其他樂器,同埋成日拿獎。運動就自己比錢請國家隊私人教練去訓練個小朋友去參加比賽,有拿獎。

conniewktang 發表於 19-6-12 12:28
我識果啲6歲已8級琴,加玩其他樂器,同埋成日拿獎。

少部分吧。我識果啲就算入DG DB 都無咁勁

chanti 發表於 19-6-12 10:18
升中校網的確靚。不只band 1 選擇多、2-3 都有培道、基道、鄧鏡波、等不少好學校
...

所以我都勸佢,有猶疑就選KTS吧!留返個位比111果啲想讀旅小又on waiting list的細路。

chanti 發表於 19-6-12 12:30
少部分吧。我識果啲就算入DG DB 都無咁勁

時代不同了,啲細路好似越來越勁!我見好多都文武雙全!

conniewktang 發表於 19-6-12 12:28
我識果啲6歲已8級琴,加玩其他樂器,同埋成日拿獎。
六歳8級琴,即已再之前已經考取了5級樂理?仲要係果啲,即不是一個俾你考到,真係明?勁