用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs旅港開平
go

KTS vs旅港開平   [複製鏈接]

請問KTS vs旅港開平,大家點揀?
   6    0    0    0

Littlebb827 發表於 19-6-7 09:44

繳費的選KTS,不繳費的選旅港開平

學術同中學網 當然是KTS 勝

KTS! 環境好、校網好、英小。

chanti 發表於 19-6-7 12:33
KTS! 環境好、校網好、英小。
KTS是中文小學,不是英小

bettyay 發表於 19-6-7 13:30
KTS是中文小學,不是英小

原來只有常識以英語授課、我以為數學都係添

chanti 發表於 19-6-7 13:50
原來只有常識以英語授課、我以為數學都係添
數學主力以中文教,部分課題輔以英文擬題的工作紙。

bettyay 發表於 19-6-7 14:09
數學主力以中文教,部分課題輔以英文擬題的工作紙。

明白、謝謝。

回覆樓主

KTS is better

唔介意比$kTS好D

回覆樓主:

當然係KTS,讀得叻將來入名校都易啲。

我揀開平,我感覺KTS 啲staff 好唔親切好死板,開平升英中%又唔差,考頭20升名校問題都不大

純粹個人感覺

misham 發表於 19-6-8 19:10
我揀開平,我感覺KTS 啲staff 好唔親切好死板,開平升英中%又唔差,考頭20升名校問題都不大

純粹個人感覺
咁你肯定開平啲staff親切D又唔死板?

你有這樣感覺,雖然沒有這感覺,但對你的說法沒意見,畢竟人人感覺不同。不過真係第一次聽以學校的非教學職員,亦非會經常接觸同學的staff的睇法,而作選校意向。

小乖豬    發表於 19-6-13 05:45

回覆樓主:

我會揀開平,因為免費,本人覺得非龍校 中小吾值甘貴學費,語境相信沒有太大分別,其次kts沒有中學,相信高小一樣谷爆,不如係津校谷,反正都一樣要補習,留返啲學費請net請私補。
以前去過參觀旅小,教職員以及工友都好nice哦!
聽過講座,校長話今年升中應有70%以上去到英中,估計之後能維持。升去去向方面,如果可以係開平考到級十內,相信升去向同kts一樣入去名校 。另外,如係開平考到級30內都可以升到開平中學。
不過始終係40網津校,會有基層家庭,睇下樓主介吾介意,朋輩方面冇私校甘好,但相信冇kts甘大壓力,因為有一批人墊底。或者可以睇埋今年旅小升中派位再決定。

我知道KTS是一間好學校,但我是旅港開平的用家,知道旅小的好處,真係讀過先知,學校校長丶老師同offic校務處啲職員真係好好。
記得當初兒子小二時,由青衣冇校車仍堅持插班入旅港開平,每日的士費都不少!今個學年,有葵青荃線校車就方便了。其實,旅小各方面都不錯,只差校舍細了少少(其實我覺得不算太細)。
作為旅小的校友,仲記得廿年前,當其他各校有千禧校舍,而影響旅小當時的收生,下午校校長是范校長(教過我英文)的年代,那時,下午校曾縮班縮到八班。跟住詹校長上任,旅小又開始擴班,到後來上午校校長也退休,上丶下午校合併轉全日制學校,在詹校長的帶領下,旅小各方面不斷提升縦使沒有又大又靚的校舍,但資源丶設備及軟件都不差,學生走在時代的尖端,不單來年部分班別引入互動(Interactive) 的Ipad班,讓學生更能自主學習(self-directed Learning), 也讓學生多參加與STEM科學方面的比賽(當然學校有培訓學生),再加上詹校長的老師團隊,無論提升學業成就,定抑或關愛學生,甚至於對資優生(IQ高於130)的特別關顧和情意教育,都做得好好—-從校長丶老師到社工,甚至教育心理學家,又或者校務處的職員,全部都很用心對待學生,照顧學生的學業和情緒需要,所以學生的升中一學科測驗成績越來越好,反映於派位的不斷提升,當然收生也是質素越來越好了!旅小校風淳樸,訓輔處對學生的品格和行為都有要求,以致學生可更專注學業,這也是我當年插班旅小的原因,我工作於教育界,比較熟悉各校的情況。
真心佩服詹校長把旅小辦得有聲有色,作為校友,引以為傲!如今,旅小的舊生,甚至旅中的舊生,都非常渴望讓子女在旅小就讀!事實上,學生真的擁有非常愉快的校園生活!在此分享一下。

(利申:旅小畢業生及小四學生家長)

多謝各位既寶貴意見,我會盡快決定,快D放位俾waiting既小朋友(emoji)

回覆樓主:

樓主應該係抽入開平?! 我小朋友係叩門入旅小,當年見旅小成績上緊,學生、家長以及畢業生都對學校有好正面既評價,學校冇得揀學生,都有5-6成 band1學生,證明學校教導有方,成績及各方面一年比一年進步。

MoonCFT 發表於 19-6-9 16:52
樓主應該係抽入開平?! 我小朋友係叩門入旅小,當年見旅小成績上緊,學生、家長以及畢業生都對學校有好正面 ...

KTS可精挑細選學生有8成幾b1-b2A英中,其中有7成幾純b1英中;
旅小冇得選學生,學校靠派位加8個叩門位,有6成幾b1-b2A英中,有5成幾純b1英中(比好幾間名津小都高)。

MoonCFT 發表於 19-6-9 16:52
樓主應該係抽入開平?! 我小朋友係叩門入旅小,當年見旅小成績上緊,學生、家長以及畢業生都對學校有好正面 ...

我係叩門入

Littlebb827 發表於 19-6-9 18:12
我係叩門入
如果係叩門入,叩前應已做好資料搜集,心中有數是合你心水才叩吧!叩完仲問人點揀?快D放位,讓其他一心等KTS的人入讀吧

小乖豬    發表於 19-6-13 05:49
‹ 上一主題|下一主題