用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德信 vs 播道
樓主: Ckan
go

德信 vs 播道 [複製鏈接]

cylau2 發表於 19-6-11 21:23
以我理解,係根據33222嘅百分比:
2017-2018 69%
2016-2017 54.5%
3322率頂多只能睇到學校補底既成效,無法評估學校公開試表現。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-12 00:42
3322率頂多只能睇到學校補底既成效,無法評估學校公開試表現。
我又冇唔同意。
另一個可以參考嘅係 local [size=13.3333px]degree programme
[size=13.3333px]...

[size=13.3333px]播道 2017-2018 33222 係 69% ,local [size=13.3333px]degree programme

[size=13.3333px]係 64% (基數剔除咗海外升學嘅學生)。
[size=13.3333px]可以參考嘅係福建中學,同期 33222 係 70.2%,local [size=13.3333px]degree programme

[size=13.3333px]都係 64% (基數應該計埋海外升學嘅學生)。

[size=13.3333px]當然,亦可以話入 JUPAS degree programmes 都唔算乜嘢好表現 (畢竟「一街都係大學生」),要數4+/5+,或者入三大熱門科目先算。

[size=13.3333px]我亦要重申,2017-2018年度係播道公開試成績最好嘅一次,係咪可以保持仍然需要觀察多幾年。

回覆 cylau2 的帖子

請問有無德信DSE 數字

hkpapa852 發表於 19-6-12 00:42

播道今年有榜眼,是brand 1 嗎?

Ckan 發表於 19-6-7 06:37
大家點揀?地點不是問題(租屋可搬),大仔性格活潑好動,英語能力強,好運動,閱讀興趣一般,有細佬跟尾
...

德信

sandra9102 發表於 19-7-13 11:20
播道今年有榜眼,是brand 1 嗎?
上年和今年,播道DSE成績都達B1C水平
德信中學只係B2C/B3A水平既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家點揀?地點不是問題(租屋可搬),大仔性格活潑好動,英語能力強,好運動,閱讀興趣一般,有細佬跟尾
...

我是用家,小朋友讀得開心有自信,愉快學習,但不鬆散!校長老師有愛心!
有細佬跟尾這問題,學校會盡量優先入學,但主要也是先睇interview 表現。
播道越來越多人報名,亦知道不是每一位細佬妹都入到,位確實不夠!希望你既小朋友可以入到適合既學校!

esther_lam_ny 發表於 19-7-13 10:54

冇。

...

我會選播小,平平安安上播中,德信聽聞約1/3 band 1 生,只係不過不失。

esther_lam_ny 發表於 19-7-13 10:54

德信2019年DSE成績回落

文憑試
5科2+為67.4% (2018: 79.7%)
全港77.1% → B3A+ 2/3 B3B/C 1/3

School Report 2018-19 (p.18)
https://www.tsss.edu.hk/aboutus/Annual%20School%20Report%202018-19.pdf

畢業生出路
三大聯招: 8 (5.76%)
八大聯招: 12 (8.63%)
聯招學士: 21 (15.11%)
聯招取錄: 40 / 139 (28.78%)

Class of 2019 JUPAS Offers
HKU (UGC) 4
CUHK (UGC) 3
HKUST (UGC) 1
CityU (UGC) 2
LingnanU (UGC) 1
EdUHK (UGC) 1
OU (Self-financing) 3
OU (SSSDP) 1
Others (SSSDP) 5
Degree: 21 (15.11%)

PolyU (HD) 11
CityU (ASc) 8
Sub-degree: 19 (13.67%)

Total: 40 / 139 (28.78%)

https://www.tsss.edu.hk/highlights/
‹ 上一主題|下一主題