用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德信 vs 播道
go

德信 vs 播道

大家點揀?地點不是問題(租屋可搬),大仔性格活潑好動,英語能力強,好運動,閱讀興趣一般,有細佬跟尾

Ckan 發表於 19-6-7 06:37
大家點揀?地點不是問題(租屋可搬),大仔性格活潑好動,英語能力強,好運動,閱讀興趣一般,有細佬跟尾
...
乙一中德信?

apple1990 發表於 19-6-7 07:40
乙一中德信?

yes

Ckan 發表於 19-6-7 10:31
yes

您放乙一德信,即是首選。現在心願已達成.....仍有固慮嗎?而且好多人將播道, 只是用作back up.

apple1990 發表於 19-6-7 10:39
您放乙一德信,即是首選。現在心願已達成.....仍有固慮嗎?而且好多人將播道, 只是用作back up.
...

播道反而係我首選,我放棄福小/ St.Joe 要播道的!所以係睇你想要d咩,我要小朋友愉快學習,冇壓力,優美的校舍,關愛的校長加100% 一條龍Band1 英中,對我來說差不多 perfect, 所以選擇你認為合適的,個個都唔會一樣

apple1990    發表於 19-6-11 06:11
apple1990    發表於 19-6-11 06:10

播道for sure

但收到播道offer,系直資,仲可以大抽獎?

...

播道中學不是B1喎!不過你諗住普普通通都冇咩所謂嘅。
如果你嘅升中目標係諗住九華,又有細佬跟尾,就揀德信,況且男仔更合男仔讀。

...

播通DSE成績進步中,俾你參考:
17/18 DSE 33222%: HK average : 37.2%

福建 (官塘)> 70.30%, 播道書院>  69.00%, 循道中學 > 69.67%,培道中學 > 73.20%,觀塘瑪利諾>73.10%,黃笏南> 71.90%,沐恩>70.00%,陳瑞祺(喇沙)>56.10%,聖道迦南>37.20%

Felix223 發表於 19-6-11 10:14
播道中學不是B1喎!不過你諗住普普通通都冇咩所謂嘅。
如果你嘅升中目標係諗住九華,又有細佬跟尾,就揀德 ...

播道最 update 上年 DSE 最個成績已經上到 Band1C 啦
詳情可以參考:
https://www.schooland.hk/ss/evangel

校長有心辦學,所以我有信心可以 keep 到

TJBB2012 發表於 19-6-11 14:25
播道最 update 上年 DSE 最個成績已經上到 Band1C 啦  
詳情可以參考:
https://www.schooland.hk/ ...

參考人地網站評級......

但人地網站有冇話你知, 係基於咩標準呢?

如果無, 點解你認為值得相信? 因為間學校係小朋友讀緊?

如果你有資料, 不妨公開播道中學既DSE成績俾大家分析一下

apple1990    發表於 19-6-11 17:33
Felix223    發表於 19-6-11 15:31
se6b03    發表於 19-6-11 15:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-11 15:14

前輩,咁播道近年升上band 1未?

千語mami 發表於 19-6-11 16:06
前輩,咁播道近年升上band 1未?

我只能話, 播道近年係有進步, 但是否已達B1水平呢?

只有等播道公開4主科4+/5+成績,先可以肯定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

前輩,想請教下,如果西貢區中學:宣基中學、迦密,同東區:張祝珊,呢3間中學比較,你會點排法?雖然我小朋友未有咁快升中,但係都想知道下,因為真係吾識,謝謝!

mengye 發表於 19-6-11 16:36

前輩,想請教下,如果西貢區中學:宣基中學、迦密,同東區:張祝珊,呢3間中學比較 ...
你想按咩嚟排?

DSE成績

mengye 發表於 19-6-11 16:48

DSE成績
咁簡單:

張祝珊 > 迦密主恩 > 宣基

謝謝!

hkpapa852 發表於 19-6-11 15:14

以我理解,係根據33222嘅百分比:
2017-2018 69%
2016-2017 54.5%
2015-2016 62.4%
2014-2015 55%

2017-2018應該係第一次由P1讀到S6嘅學生去考DSE(即係俗稱嘅「親生仔」)。
好睇嚟緊一兩年係咪可以站穩69%附近。

播道近年冇公佈中英數通嘅4+/5+數字。