用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學生外國交流
樓主: hksarhksar
go

大學生外國交流  

ivantissue 發表於 19-9-26 14:19
揀科時阿仔有d頭痛,因為學分可以轉返來嘅選擇並唔多,佢揀讀嘅科有d都轉唔到。但佢又話,假如有重要的核 ...

你仔的課程搵 summer intern唔難,但啱心水就要早點及小心部處!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-9-26 12:15
到今天,我都懷念及欣賞荷蘭
中國水產部門將純種大閘蟹,從荷蘭運回上海和江蘇進行繁殖。

ANChan59 發表於 19-9-26 14:51
荷蘭,你們有沒有去過 OpenAir Museum.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Open-air_museum?wprov=sfti1
冇呀
Discuz!

cow 發表於 19-9-26 17:01
中國水產部門將純種大閘蟹,從荷蘭運回上海和江蘇進行繁殖。

如何知道是純種大閘蟹?加個鐳射標籤就是?驗DNA都只是證明是大閘蟹,好難證明純種的。

但我肯定部分是河蟹,因為荷蘭的大閘蟹,都是在河及池塘生長。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ivantissue 發表於 19-9-26 17:10
冇呀

單看風車已經值得,因為他們將不同地方古蹟的風車及建築搬到這地。

你可能後生,未看過一部 WWII 的電影,英雄塚,A  Bridge Too Far,那場戰爭就在附近,但絕大部分古蹟沒有被毀壞!

ANChan59 發表於 19-9-26 17:35
如何知道是純種大閘蟹?加個鐳射標籤就是?驗DNA都只是證明是大閘蟹,好難證明純種的。

但 ...
網上資料:
純種:由於歐洲水域沒有其他品種的淡水蟹,當地人也不食用這種外形奇怪的動物,中國大閘蟹在歐洲百年的繁殖過程中,保持了品種的純正。 相對於這些“國外的親戚”,國內的大閘蟹則沒那麼純正。 據悉,長江里的蟹苗一度因捕撈過度數量驟減,不得不將純種大閘蟹與“遼蟹”“甌蟹”雜交,破壞了大閘蟹的種質。

cow 發表於 19-9-26 18:01
網上資料:
純種:由於歐洲水域沒有其他品種的淡水蟹,當地人也不食用這種外形奇怪的動物,中國大閘蟹在歐 ...

多謝你的資訊!你提醒我看過有關新聞。

點解咁肯定荷蘭的跟中國最初的兩者是同種?如果不同種,何來純種。

hksarhksar 發表於 19-6-6 23:37
可否報下料,你地仔女參加甚麼海外交流?
講開交流我女兒今年去了哈爾濱俄羅斯10天、日本一個月,嚟緊一月會去英國半年

hksarhksar    發表於 19-9-27 13:12

hksarhksar 發表於 19-9-1 20:32
學生揀唔到心儀大學交流寧願選擇唔去。

我仔GpA未必高分,我鼓勵佢就算鄰近國家都好,只雯不是太貴,獨立 ...
現在年青人香港生活普遍太依賴,難得可以去外面體驗一下獨立生活十分支持

hongkeikei 發表於 19-9-26 18:32
現在年青人香港生活普遍太依賴,難得可以去外面體驗一下獨立生活十分支持 ...

我我個仔仔去完挪挪威,成成百元個巨無霸20幾元元可樂,日日捱捱超時面面包,佢佢返黎再吾敢話我我煮野吾好好食
仲要要成個個行李李放在宿宿舍,不用我洗衫

大大前題去去交流吾好好比禁多多錢佢,等佢捱下
我我覺得佢成成熟左

利申:阿仔冇去作交換生 ,只是去海外實習。
點樣找?

hksarhksar 發表於 19-9-27 11:02
我我個仔仔去完挪挪威,成成百元個巨無霸20幾元元可樂,日日捱捱超時面面包,佢佢返黎再吾敢話我我煮野吾 ...
哈爾濱、俄羅斯主辦單位安排晒食宿,只俾左幾百蚊人民幣佢都用唔晒。日本那次是半個月住在大學宿舍包食宿,另半個月安排住在日本人寄宿家庭,又係包了伙食。但洗衫晾衫就要自己做。
聽女兒講只需準備返大學的交通費,以及放假和其他交流生去街的費用。
你知女仔去到日本一定會瘋狂購物,這一個月差不多用完帶去的$8000

hksarhksar 發表於 19-9-27 11:03
利申:阿仔冇去作交換生 ,只是去海外實習。
點樣找?
全部是本地讀緊的大學提供的資訊及安排。上年暑假佢都參加、通過了美國Disneyland 3個月實習計劃,不過臨申請簽證時又忽然唔想去,要寫信通知舉辦單位。年輕人成日變來變去!

hongkeikei 發表於 19-9-27 19:55
全部是本地讀緊的大學提供的資訊及安排。上年暑假佢都參加、通過了美國Disneyland 3個月實習計劃,不過臨申 ...
真叻女!!!

佢唔算叻只是中等,有些師兄師姐同學申請到Scholarship去海外名牌大學交流先叻。
睇間大學注不注重搞交流、實習活動,佢呢間算是多吧。

都要面試好GPA高先申請到禁多地方去!!!

ANChan59 發表於 19-9-26 12:02
我聽說部份學生知道一些計GPA的學科在香港會墊底,於是搞清楚自己大學承認與否,如果承認,只要平安合格就 ...
請問問海外實習是甚麼途途徑申請?

hksarhksar 發表於 19-10-2 07:33
請問問海外實習是甚麼途途徑申請?

每間大學的 Student Affair Office or Career Office 都有相關資料,你要留意部份大學,近年將國內的實際機會當作海外實習機會,你要小心去了解,因為數量差很多倍,要有耐性。

ANChan59 發表於 19-9-26 14:53
你仔的課程搵 summer intern唔難,但啱心水就要早點及小心部處!
都係aptitude test、online interview⋯⋯過得一關得一關,唔知邊關行人止步
Discuz!

ivantissue 發表於 19-10-2 16:54
都係aptitude test、online interview⋯⋯過得一關得一關,唔知邊關行人止步 ...

过五关斩六将,都是好的经验,好过毕业揾工才经历呀!