用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學生外國交流
樓主: hksarhksar
go

大學生外國交流   [複製鏈接]

ivantissue 發表於 19-8-31 17:05
住宿費分兩期俾,經銀行匯款過去,第一期7月、第二期將於10月。信用卡要收2%手續費?我舊年去德國,餐廳食 ...

謝謝,外幣轉港元結帳需要手續費的。

CrabPincers 發表於 19-6-16 12:14
500幾好平呀,我幫女買千幾元一年

我不知佢係乜野機構攪的,佢只話比我聽要去trip

請問你囡囡謮咩科,exposure都幾多。

學生揀唔到心儀大學交流寧願選擇唔去。

我仔GpA未必高分,我鼓勵佢就算鄰近國家都好,只雯不是太貴,獨立生活下都好

hksarhksar 發表於 19-9-1 20:32
學生揀唔到心儀大學交流寧願選擇唔去。

我仔GpA未必高分,我鼓勵佢就算鄰近國家都好,只雯不是太貴,獨立 ...

住hall 都算獨立生活

lm251099 發表於 19-9-1 22:40
住hall 都算獨立生活
始終不在港吾同,但他gpa和英文都麻麻,希望去到歐洲2線d 城市。今次歐洲回來,行李全放宿舍,不用我理,都幾生性。畢業後未必有錢去讀碩士,而且交流一般有津貼。佢都有學過下西班牙文,希望佢繼續

佢話在歐洲食麥記都無錢,住7,8人房旅舍,希望英文有d進步

hksarhksar 發表於 19-9-2 10:36
始終不在港吾同,但他gpa和英文都麻麻,希望去到歐洲2線d 城市。今次歐洲回來,行李全放宿舍,不用我理,都 ...
香港多的如你仔這樣的青年,便有未来.

hksarhksar    發表於 19-9-3 11:53

hksarhksar 發表於 19-6-6 23:37
可否報下料,你地仔女參加甚麼海外交流?
我女當年, 每年一次去7-10日, 藝術交流, 睇片場拍攝之類
去台灣藝大, 上海藝大
包机票, 食住宿, 自己上网買旅遊保,
要寫信自薦, 跟住揀人IN 完, 再等通知

TwinWong 發表於 19-9-3 09:04
我女當年, 每年一次去7-10日, 藝術交流, 睇片場拍攝之類
去台灣藝大, 上海藝大
包机票, 食住宿, 自己上网買 ...
犀利

lm251099 發表於 19-8-31 19:16
謝謝,外幣轉港元結帳需要手續費的。
一直冇理呢d,經你一提,我也特意去check 吓,唔同銀行唔同類別嘅信用卡收費有唔同。但叫阿仔需要時都照用吧,佢應該會好頻密周圍去玩。今個weekend去咗Bonn,Cologne,Düsseldorf ,為咗慳交通費及酒店費,來回坐overnight 巴士。
Discuz!

ivantissue 發表於 19-9-7 10:01
一直冇理呢d,經你一提,我也特意去check 吓,唔同銀行唔同類別嘅信用卡收費有唔同。但叫阿仔需要時都照用 ...
丹麥是英文文教?

ivantissue 發表於 19-9-7 10:01
一直冇理呢d,經你一提,我也特意去check 吓,唔同銀行唔同類別嘅信用卡收費有唔同。但叫阿仔需要時都照用 ...

(emoji)歐洲交換生都是這理由吧

hksarhksar 發表於 19-9-7 20:52
丹麥是英文文教?
是的,用英文教。
Discuz!

今個weekend去咗Bonn,Cologne,Düsseldorf ,為咗慳交通費及酒店費,來回坐overnight 巴士。好精采的大學生活

叫左阿仔早考ilets, 又吾聽,一月前要考到6,對他來說好困難,到時唯有去大陸交流,但現在禁樣,都吾知去吾去好。

其實我覺得去交流亦未必如想像中得著大,冇去交流亦唔代表有損失,亦不必為交流而非交流不可。以我仔為例,所謂交流主要目的是周遊列國,逍遙快活。到咗丹麥剛好一個月,已先後3日去咗德國、4日去咗荷蘭及比利時,又計劃緊11月頭去冰島,走堂少不了(其實高中時已選擇性上堂)。我已提醒咗佢,到時考試過唔到關的話,我唔會放過佢!
Discuz!

ivantissue 發表於 19-8-31 06:37
聽我仔講,可以選擇面試或唔面試。至於學分又是一大考慮,好少大學可以全部學分轉來香港。好似我仔咁,讀半 ...

我聽說部份學生知道一些計GPA的學科在香港會墊底,於是搞清楚自己大學承認與否,如果承認,只要平安合格就順利過關,不會影響GPA。

所以部分本地大學不會認可一些核心的科目的交流成績。

利申:阿仔冇去作交換生 ,只是去海外實習。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ivantissue 發表於 19-9-25 19:14
其實我覺得去交流亦未必如想像中得著大,冇去交流亦唔代表有損失,亦不必為交流而非交流不可。以我仔為例, ...

我一向不認為交流主力在讀書,四圍去玩真心話是十分正常及值得鼓勵。

我哋當年英國讀書,個個暑假用 Euro Pass 坐火車,瞓火車站或青年旅舍,目的是周圍走走,到出嚟搵錢才深度旅遊,及去消費高的國家及城市。

我MBA之前在德國一個星期,比利時三個星期(短宣),荷蘭十日,都認識多咗這些國家的歷史背景及社會發展。到今天,我都懷念及欣賞荷蘭,特別是鉄路訊號及營運系統,當時是全世界最好,日本都比下去。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-9-26 12:02
我聽說部份學生知道一些計GPA的學科在香港會墊底,於是搞清楚自己大學承認與否,如果承認,只要平安合格就 ...

揀科時阿仔有d頭痛,因為學分可以轉返來嘅選擇並唔多,佢揀讀嘅科有d都轉唔到。但佢又話,假如有重要的核心科目嗰邊可以讀可以計gpa計hon,佢都未必會讀,覺得有風險,唔知人哋評估計算方法喺點。

其實去年一家三口才去德國10天、荷蘭7天,今次有d地方佢已重遊,當然跟唔同人去意義樂趣唔同喇

佢12月中已考完試,機票訂明年1月3日才返港,考完試仲有大把時間周圍去玩。雖說掛住玩,但都一路預備緊明年summer intern 事宜,希望可以順利揾到。

Discuz!

ivantissue 發表於 19-9-26 14:19
揀科時阿仔有d頭痛,因為學分可以轉返來嘅選擇並唔多,佢揀讀嘅科有d都轉唔到。但佢又話,假如有重要的核 ...

荷蘭,你們有沒有去過 OpenAir Museum.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Open-air_museum?wprov=sfti1

‹ 上一主題|下一主題