用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學生外國交流
樓主: hksarhksar
go

大學生外國交流   [複製鏈接]

hksarhksar 發表於 19-10-5 15:17
咪囉,我我仔吾肯去考,激死我

當年我果個都係一路拖,見佢有空閒,報左通知佢幾時考試。

lm251099 發表於 19-10-5 13:39
你仔又有呢個打算?小姐都呢個念頭,想半年intern, 半年volunteer , 吾係出來做野便無機會,問有意見:igiv ...

阿仔year2時曾考慮過海外交流一年,而不是半年,但就需要延遲畢業,因為學分唔夠。佢又話遲一年畢業的話好處是多一年可以做 summer intern及case comp之類,砌靚cv喎。我當時冇乜反應,事件不了了之。前幾日我舊事重提,問佢可否臨時申請加長交流時間,回覆我唔得喇。

我咁諗,如果有可能畢業等於失業,又或失去競爭力,又或延遲畢業可以去有機會發展嘅公司實習一段長啲時間,似乎值得考慮。

Discuz!

lm251099 發表於 19-10-5 13:39
你仔又有呢個打算?小姐都呢個念頭,想半年intern, 半年volunteer , 吾係出來做野便無機會,問有意見:igiv ...

做乜義工?大陸郷村義教/海外?
我都同阿仔傾過gap yr, 叫佢考慮,但就冇左老死一齊上堂

ANChan59 發表於 19-10-5 13:22
我認識幾個大學生及一些僱主會提供六個月以上的實習機會,他們都覺得大家的決心會充足些,一邊肯教,另一 ...

阿仔話今年大部分公司已截咗止申請。
Discuz!

大陸交流都已出到5月

我仔今年署假跟voltra做去芬蘭做義工,都OK,不過全費,試過交流面試既但揀吾到佢

醒目開學勳章 王國長老

可否分享,我認我蠢,睇完個網頁都唔多明白點work

hksarhksar    發表於 19-10-6 17:41

hksarhksar 發表於 19-10-6 08:17
我仔今年署假跟voltra做去芬蘭做義工,都OK,不過全費,試過交流面試既但揀吾到佢 ...

啊女想去呢個,但佢地吾俾,因為之前參加過佢地event。

lm251099 發表於 19-10-6 13:51
啊女想去呢個,但佢地吾俾,因為之前參加過佢地event。
他們會面时點西選報名者?

我叫阿仔短期內考2次ilets, 希望有奇蹟

hksarhksar 發表於 19-10-6 17:47
他們會面时點西選報名者?

無問女,佢上次去哥倫比亞及馬丘比丘,去南美跟呢啲團安全啲
呢個已過deadline

hksarhksar 發表於 19-10-6 19:57
我叫阿仔短期內考2次ilets, 希望有奇蹟

圖書館有書借,當年啊都借左一本來睇,然後上陣

hksarhksar    發表於 19-10-7 00:54

lm251099 發表於 19-10-6 22:45
無問女,佢上次去哥倫比亞及馬丘比丘,去南美跟呢啲團安全啲。
呢個已過deadline
...
Ymca 梗好。我識有有個跟左左派團團體,之後後又叫佢做做同學學會幹事

Ilets我會叫佢短時間內考2次,叫佢好似我教佢DSE禁,首先找常見指示裡生字,查意思,因佢識好少生字。跟着依時間做一份舊卷,硏究下下自己各部部份有乜乜問題,點可可以答好好D要佢佢吾識撩草,要要練,我理理解ilets時間間趕趕D

看可否拿考卷研究下
有冇常出題型,有有準備下會快快D

找同DSE分分別,切勿DSE答法

佢D英文參參吾多到到讀寫障障礙程度自細細已好好難教

以以往做SBA 以致DSE 英文文都要要幫,今次等佢佢自己碰碰下釘,吾吾去交交流就就算

今年大陸交流實冇人去,但我都驚,最好都系吾去

hksarhksar 發表於 19-10-9 07:09
Ilets我會叫佢短時間內考2次,叫佢好似我教佢DSE禁,首先找常見指示裡生字,查意思,因佢識好少生字。跟着 ...
IELTS 睇 youtube, 之後做練習. speaking 要用不同 tenses. Writing 要記比較同形容圖表和數據的字同方法.

hksarhksar    發表於 19-10-9 11:28

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 19-10-5 13:22
我認識幾個大學生及一些僱主會提供六個月以上的實習機會,他們都覺得大家的決心會充足些,一邊肯教,另一 ...

我地公司本身帶summer intern winter intern
我有朋友個女已遞左申請,我就幫佢8左一8
佢地除左會揀資歷,亦會考慮做得耐唔耐。亦真係有candidate願意做半年,為左攞經驗同reference,當然會延遲畢業,但有得就有失,仍有人肯 (亦當然搏做得好直接有perm offer啦)

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 19-10-4 12:41
有冇考ilets貼士我仔dse得3,又懶,要考6真有難度

街見到橫額有聖誕交流團

操卷!一報名就有免費網上資源
買坊間練習又有,短course又有,長course又有,xx教育集團果d班,幾皮野,密集式
上網打ielts搵班,多到你眼花,要考慮財力及毅力再決定

我尋晚臨deadline都係幫阿女報多次dse英文,其實本身都唔差,但比預期低,死唔甘心決定考多一次

Ielts中五已考,暫時唔再唸了,到有需要至算,因唔係終生valid

醒目開學勳章 王國長老

cow 發表於 19-10-9 09:35
IELTS 睇 youtube, 之後做練習. speaking 要用不同 tenses. Writing 要記比較同形容圖表和數據的字同方法. ...

我女第一次考ielts oral衰左,衰老實
個考官問佢,會唔會想要隻船,佢即時呆左因為「香港地邊有咁容易買船」,反應慢晒
我事後話佢豬,呢類oral試要吹水唔抹嘴,反應快,陽光大使上身就一輪嘴講,至會高分
第二次佢知訂了

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 19-10-5 18:11
做乜義工?大陸郷村義教/海外?
我都同阿仔傾過gap yr, 叫佢考慮,但就冇左老死一齊上堂
...

大陸義教有「蒲公英計劃」,去fb搵,報緊名聖誕去廣西
有多d服務工作攪活動經驗,將來申請交流/搵工都唔會咁齋

hksarhksar    發表於 19-10-9 11:34
‹ 上一主題|下一主題