用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學生外國交流
樓主: hksarhksar
go

大學生外國交流  

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 19-10-3 18:58
ON LINE? 咁好先進,我記得嗰時電腦都唔係間間公司有,依家入銀行都要求要Aptitude Test(不過,唔知係唔 ...

肯定係課室做卷,因為我做過

October.    發表於 19-10-3 19:06
October.    發表於 19-10-3 19:06
October.    發表於 19-10-3 19:05

October. 發表於 19-10-3 18:25
原來啲後生仔咁進取apply咁多份幾好。On line 做Aptitude Test 先,仲有個好處,公司較易請到佢哋想 ...

你最後一點,我都認同你,公司的企業文化及行業特性,核心價值多數是考試成績表現不出來!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 19-10-3 18:40
咁犀利
我公司都算受歡迎,每年好多好多人走後門想入黎做(大佬嘅親戚,親戚嘅親戚,客嘅仔女e ...

所以有時聽一些老友,彈到香港的畢業生斗零都唔值,我會笑佢,你要檢討及改善自己的公司及你個人了,點解叻果班香港畢業生唔吼你間公司?!

有一次一大班人大食會,其中一位老友又谷氣彈香港畢業生唔得,阿仔坐我隔離,他一直冇出聲,返到屋企,佢同我講,uncle 知唔知點解佢請唔到叻及適合的人?想請十九世紀mindset 的人做二十世紀的高新科技產業,根本是錯配!

我話 give me five!

我都問過個老友,不如請國內在香港讀完研究院的畢業生,但他又唔想,因為操守及誠信問題,他領過嘢,我只可以祝福佢啦!

以前我都講過一個朋友,Fortune 50 的高管,他好有原則, internship 一定留給香港的大學學生,因為取於斯,用於斯,公司只容許請五個,他要HR拆咗十個,分兩批,給大學生多些機會。到請畢業生,就擇優而取,不分國籍。阿仔跟過佢的同事,上上下下及阿仔都好服佢。

不是一些機會冇俾過香港人,而是百彈齋主的老闆或高薪打工仔!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

一打aptitude test, 網上好多練習

October. 發表於 19-10-3 18:58
ON LINE? 咁好先進,我記得嗰時電腦都唔係間間公司有,依家入銀行都要求要Aptitude Test(不過,唔知係唔 ...
唔係 online, 仲係用紙。

hksarhksar 發表於 19-10-4 06:06

部分online 的AT,會有幾條例題俾你試吓,知道這一個部份的題型,你OK才開始,如果冇信心,可以遲啲返嚟正式做。

hksarhksar    發表於 19-10-4 12:36

ANChan59 發表於 19-10-4 10:48
部分online 的AT,會有幾條例題俾你試吓,知道這一個部份的題型,你OK才開始,如果冇信心,可以遲啲返嚟正 ...
有冇考ilets貼士我仔dse得3,又懶,要考6真有難度

街見到橫額有聖誕交流團

hksarhksar 發表於 19-10-4 12:41

街見到橫額有聖誕交流團
ilets 都有得補習, 見到英皇有.

街見到橫額有聖誕交流團

我冇貼士,因為自己冇考過,阿仔自己搞掂,目標是滿足劍橋英文要求,後來發現不需要。

所以考好多次,不要太擔心。

hksarhksar 發表於 19-10-4 06:06

按阿仔的感覺,每間公司/機構有自己文化及吸納什麼類型的人才,同樣AT,都有不同的考核焦奌,還是be yourself最合適,搵工,別人選擇你的同時,你亦在選擇當中,無需要太委屈自己,過份遷就對方,勉強冇幸福!

我好欣賞CEO為阿仔的禱告是一份合適的實習,一份合適(技術性)及可以發揮他的優點的工作,God answered her prayer.

阿仔中五暑假時已考過一次IELTS,目的是為報英國的大學,但想一次搞掂,唔想考完一次唔理想再考第二次,安全起見報讀咗遵理一個課程才去考。今年為咗海外交流,又要再考過(好似有效期兩年),就咁直接去考冇任何準備。
Discuz!

佢前年考完dse6月報了佢吾肯去考。現我吾會比錢佢補。如一月考吾到6佢唯一選擇是返大陸。就由得佢碰壁。我兩年前已在深圳買了幾本舊卷給他。多年苦口婆心叫佢好好讀英文無效。
佢地學校好似去台灣都要ilets

街見到橫額有聖誕交流團

呢類交流團好少要ilets

lm251099 發表於 19-10-4 23:00
呢類交流團好少要ilets

他是指交換生吧。

ANChan59 發表於 19-10-2 17:37
过五关斩六将,都是好的经验,好过毕业揾工才经历呀!
我喺度諗,其實如果申請做幾個月intern而defer畢業,會否都係個唔錯選擇呢
Discuz!

ivantissue 發表於 19-10-5 12:58
我喺度諗,其實如果申請做幾個月intern而defer畢業,會否都係個唔錯選擇呢 ...

我認識幾個大學生及一些僱主會提供六個月以上的實習機會,他們都覺得大家的決心會充足些,一邊肯教,另一邊想學,大部分會畢業後,繼續僱傭關係。

延遲畢業是一個考慮點,阿仔原本可以三年畢業,但他最後是四年畢業,多了一年,可以適當應用時候,會有不少得著的。

ivantissue 發表於 19-10-4 14:26
阿仔中五暑假時已考過一次IELTS,目的是為報英國的大學,但想一次搞掂,唔想考完一次唔理想再考第二次,安 ...

啊女考完DSE 跟住六月頭考埋ielts, 所以張cert 報exchange 剛在兩年內, 吾使俾多二千元去考多次。

ivantissue 發表於 19-10-5 12:58
我喺度諗,其實如果申請做幾個月intern而defer畢業,會否都係個唔錯選擇呢 ...

你仔又有呢個打算?小姐都呢個念頭,想半年intern, 半年volunteer , 吾係出來做野便無機會,問有意見,真係吾識答。
你有咩見解?

樓下大學生女仔在恆生實習一年

lm251099 發表於 19-10-5 13:32
啊女考完DSE 跟住六月頭考埋ielts, 所以張cert 報exchange 剛在兩年內, 吾使俾多二千元去 ...

咪囉,我我仔吾肯去考,激死我