用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學生外國交流
樓主: hksarhksar
go

大學生外國交流  

ANChan59 發表於 19-10-2 13:36
每間大學的 Student Affair Officer or Career Office 都有相關資料,你要留意部份大學,近年將國內的實際 ...
實習係咪冇人工?

hksarhksar 發表於 19-10-2 18:07
實習係咪冇人工?

我所知道是兩者都會有,有些只有車馬費,有些比最低工資高些,甚至非常高都有。

如果實習是畢業的一個要求,你預咗唔多,因為不論市道好唔好,大學都會幫你搵實習位。如果是非畢業要求,多數是高於最低工資,但不會實習超過兩個月,就不用搞 MPF。

我所知係咁多,讓其他網友補充我可能遺留的細節。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我所知今年有低至$6000,亦有1萬及以上,唔同性質嘅公司人工都會好唔同。阿仔做嗰間year 2 同year 3學生人工都唔同,相差幾千元。

但人工幾多都好,正常情況下都唔係實習生考慮嘅主要因素。

Discuz!

感謝2位
有冇家長的子女在大陸實習?
我見有好多左派團體有攪,無人工
我個個ilets分分中考吾到6可能要參加厘D

ANChan59 發表於 19-10-2 17:37
过五关斩六将,都是好的经验,好过毕业揾工才经历呀!

剩係做啲 logical reasoning 都死得,如果無學過真係都吾知點填

lm251099 發表於 19-10-3 08:43
剩係做啲 logical reasoning 都死得,如果無學過真係都吾知點填
...

我冇特別留意,一直阿仔自己考,so far 都 ok。

他都有講,部分人考 Aptitude Test會去上 prep course ,但他覺得冇乜必要!有 logic 及 common sense 就 ok,還有一點是,first answer pop up 命中率最高。

補充一點,他提及過他有一份工是 on line  做 Aptitude Test,篩選一輪之後,到面試當日,另外做一次,我唔知是做三份卷,抑或是其中一份,做完,如果分數誤差大,係冇得面試。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-10-3 09:00
我冇特別留意,一直阿仔自己考,so far 都 ok。

他都有講,部分人考 Aptitude Test會去上 prep course , ...

啊女問了兩條我都吾識答

ANChan59 發表於 19-10-2 17:37
过五关斩六将,都是好的经验,好过毕业揾工才经历呀!

同意,阿女啱啱個 summer internship 的 interview 差不多用了4小時,真係好好的經驗,我都想用過五關斬六將來形容

hksarhksar 發表於 19-10-2 21:56
感謝2位
有冇家長的子女在大陸實習?
我見有好多左派團體有攪,無人工

阿仔高中時去過上海朋友的金融公司實習,只是兩個星期,包食宿機票交通費,是冇人工,只是了解上海的工作環境及行業情況。

他另一個同學,連續兩年在國內暑期實習,一年上海,一年杭州。第二個實習幫助他最後一年在香港搵到一份有關 Fintech and Blockchain 的實習機會。第一份沒有人工,只包交通食宿,好似民政事務署安排,同學做了團長,因為中英文普通話都唔錯。因為第一份,所以入到第二份「螞蟻金服,」這份有人工,但我忘記了數目。

ANChan59 發表於 19-10-3 09:00
補充一點,他提及過他有一份工是 on line  做 Aptitude Test,篩選一輪之後,到面試當日,另外做一次,我唔知是做三份卷,抑或是其中一份,做完,如果分數誤差大,係冇得面試。...
我囡IN 份大公司工,都係 on line  做 Aptitude Test先, MC, 佢話答案望落差不多,都係一念之間既選擇, 篩選后先有面試, 可能依家興.

October. 發表於 19-10-3 13:40
我囡IN 份大公司工,都係 on line  做 Aptitude Test先, MC, 佢話答案望落差不多,都係一念之間既選擇, 篩選 ...

我的推測是因為大公司申請人數多咗,因為每個申請者都漁翁撒網,阿仔算少都申請60-70份,有些同學申請超過150份。

加上近年大學(本地及海外)的first class 的學生數目多咗,但質素又不一定保證,所以不理你是什麼 class 畢業,邊度畢業,邊間畢業,先嚟個 Aptitude Test, 篩走一浸,然後再正式面試。因為有機會申請人online AT作弊,所以到面試前再 validate 一下,一於大浪濤砂。

最長的是玩半日,核實資料證書,再玩 Aptitude Test, Case Study and presentation with Q&A, interview(s)。

我囡IN 份大公司工,都係 on line  做 Aptitude Test先, MC, 佢話答案望落差不多,都係一念之間既選擇, 篩選 ...

一路做一路睇住個countdown , 真係心血少都頂吾順

lm251099 發表於 19-10-3 16:06

由得佢哋啦!

HSBC 30年前申請 Computer Programmer 都要做 Aptitude Test.

阿仔昨日whatsapp 話我知,有間一日內已被rejected,完全唔係人哋杯茶又有間收到email 話佢strengths match to the profile they look for喎,所以邀請做logical reasoning test, 通過後再做numerical reasoning test。我只知阿仔漁翁撒網式,寧殺錯無放過

Discuz!

ANChan59 發表於 19-10-3 15:21
我的推測是因為大公司申請人數多咗,因為每個申請者都漁翁撒網,阿仔算少都申請60-70份,有些同學申請超過 ...

原來啲後生仔咁進取apply咁多份幾好。On line 做Aptitude Test 先,仲有個好處,公司較易請到佢哋想要既人

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 19-10-3 15:21
我的推測是因為大公司申請人數多咗,因為每個申請者都漁翁撒網,阿仔算少都申請60-70份,有些同學申請超過 ...

咁犀利
我公司都算受歡迎,每年好多好多人走後門想入黎做(大佬嘅親戚,親戚嘅親戚,客嘅仔女etc)
外國想黎香港/大陸亦大把,大把到我老闆嫌煩,落指引唔識中文無得傾,然後.....外國嘅referral 99.9%GG
申請百幾份我真係無唸過,我個年代intern is not a must,要好識唸嘅同學至會;到今日就重要好多了,如果畢業cv無工作經驗都咪駛旨意有好工請。我條team d fresh grad嘅cv,嚇人一跳,全部係財經雜誌入面出現嘅大公司,有d已創過業,去世界唔同地方交流係家常便飯

講返人工,我地有嘅,高過最低工資咁啦,但正式on the job training 係唔會少

我朋友做某公共機構,就無糧嘅,佢地唔叫intern叫ambassador 果類,朋友話太cheap了,所以經常自淘銀包請食飯

lm251099 發表於 19-10-3 16:06
後生仔女人生流流長,學陳SIR話齋抱住玩下既心態,得之我幸,唔得都冇所謂。

ANChan59 發表於 19-10-3 11:50
阿仔高中時去過上海朋友的金融公司實習,只是兩個星期,包食宿機票交通費,是冇人工,只是了解上海的工作 ...
感謝!

cow 發表於 19-10-3 16:27
HSBC 30年前申請 Computer Programmer 都要做 Aptitude Test.
ON LINE? 咁好先進,我記得嗰時電腦都唔係間間公司有,依家入銀行都要求要Aptitude Test(不過,唔知係唔係個個位都需要)。