用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 專上教育 大學生外國交流
樓主: hksarhksar
go

大學生外國交流

ivantissue 發表於 19-8-31 17:05
住宿費分兩期俾,經銀行匯款過去,第一期7月、第二期將於10月。信用卡要收2%手續費?我舊年去德國,餐廳食 ...

謝謝,外幣轉港元結帳需要手續費的。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

CrabPincers 發表於 19-6-16 12:14
500幾好平呀,我幫女買千幾元一年

我不知佢係乜野機構攪的,佢只話比我聽要去trip

請問你囡囡謮咩科,exposure都幾多。

學生揀唔到心儀大學交流寧願選擇唔去。

我仔GpA未必高分,我鼓勵佢就算鄰近國家都好,只雯不是太貴,獨立生活下都好

hksarhksar 發表於 19-9-1 20:32
學生揀唔到心儀大學交流寧願選擇唔去。

我仔GpA未必高分,我鼓勵佢就算鄰近國家都好,只雯不是太貴,獨立 ...

住hall 都算獨立生活

lm251099 發表於 19-9-1 22:40
住hall 都算獨立生活
始終不在港吾同,但他gpa和英文都麻麻,希望去到歐洲2線d 城市。今次歐洲回來,行李全放宿舍,不用我理,都幾生性。畢業後未必有錢去讀碩士,而且交流一般有津貼。佢都有學過下西班牙文,希望佢繼續

佢話在歐洲食麥記都無錢,住7,8人房旅舍,希望英文有d進步

hksarhksar 發表於 19-9-2 10:36
始終不在港吾同,但他gpa和英文都麻麻,希望去到歐洲2線d 城市。今次歐洲回來,行李全放宿舍,不用我理,都 ...
香港多的如你仔這樣的青年,便有未来.

hksarhksar    發表於 19-9-3 11:53

hksarhksar 發表於 19-6-6 23:37
可否報下料,你地仔女參加甚麼海外交流?
我女當年, 每年一次去7-10日, 藝術交流, 睇片場拍攝之類
去台灣藝大, 上海藝大
包机票, 食住宿, 自己上网買旅遊保,
要寫信自薦, 跟住揀人IN 完, 再等通知

TwinWong 發表於 19-9-3 09:04
我女當年, 每年一次去7-10日, 藝術交流, 睇片場拍攝之類
去台灣藝大, 上海藝大
包机票, 食住宿, 自己上网買 ...
犀利

lm251099 發表於 19-8-31 19:16
謝謝,外幣轉港元結帳需要手續費的。
一直冇理呢d,經你一提,我也特意去check 吓,唔同銀行唔同類別嘅信用卡收費有唔同。但叫阿仔需要時都照用吧,佢應該會好頻密周圍去玩。今個weekend去咗Bonn,Cologne,Düsseldorf ,為咗慳交通費及酒店費,來回坐overnight 巴士。
Discuz!

ivantissue 發表於 19-9-7 10:01
一直冇理呢d,經你一提,我也特意去check 吓,唔同銀行唔同類別嘅信用卡收費有唔同。但叫阿仔需要時都照用 ...
丹麥是英文文教?

ivantissue 發表於 19-9-7 10:01
一直冇理呢d,經你一提,我也特意去check 吓,唔同銀行唔同類別嘅信用卡收費有唔同。但叫阿仔需要時都照用 ...

(emoji)歐洲交換生都是這理由吧

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
hksarhksar 發表於 19-9-7 20:52
丹麥是英文文教?
是的,用英文教。
Discuz!

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
今個weekend去咗Bonn,Cologne,Düsseldorf ,為咗慳交通費及酒店費,來回坐overnight 巴士。好精采的大學生活
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊