用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如叩門被問點解唔揀佢地111,應點答
go

如叩門被問點解唔揀佢地111,應點答 [複製鏈接]

叩門有2nd in, 想問大家如老師問1. 點解唔揀佢地111
2. 如我地同111都比offer 你,你會揀邊間

你地會點答?

111 是區內名校
而家有2nd in 果間都屬1線,但校評同關愛沒111 那間好。

如我答會111 優先,我又驚佢唔比offer 我
如我搭會揀佢地又好假
我點答好?
   18    0    0    0

回覆樓主:

你話111無2nd in囉,佢又查唔到

你當自己係面試學校嘅老師,乜答案會令佢俾offer你(個小朋友)?
面試嘅嘢,會有幾多成係真?

回覆 LittleCS 的帖子

而家叩門果間2nd in 完,111 都未1st in....

回覆 百畝林 的帖子

好難答⋯⋯⋯

LittleCS 發表於 19-6-6 15:03
你話111無2nd in囉,佢又查唔到

111吾駛second in ?

答乜都唔對啦

smilingtracyho 發表於 19-6-6 17:18
111吾駛second in ?
111 有 2Nd , 我下星期就去而家叩門果間2nd in, 但111係下下星期先1st in, 所以下星期未會知111有冇2nd in
我諗佢地係同區學校,都會知大家幾時開始in🙈

jmucjmuc 發表於 19-6-6 14:25
叩門有2nd in, 想問大家如老師問1. 點解唔揀佢地111
2. 如我地同111都比offer 你,你會揀邊間

兩間學校有沒有大差別?例如宗教、與屋企距離等

111是區內名校,其實兩間學校都很優秀非常心儀。
而且孩子1st in後真的喜歡貴校及老師。
經了解後作為家長亦覺得貴校重視及關愛學生,所以認為非常適合孩子。
我們已經放棄111叩門了。

ar_mak 發表於 19-6-6 20:47
老師 : 點解唔揀我地111?
家長 : 因為在目前制度下,我地只能夠選擇最多一間學校做111,但這不表示只有一間 ...

回覆樓主:

當年我在大學in jupas學生,都有一同一條問題問學生,如果其他U都有offer俾你,你點揀?

有d答完等於冇答,有d話今日來認識多左學校(就算係都唔好咁講,info day你冇黎認識嗎?),有啲話考慮下....anyway基本上你點都要講到100%揀我呢間呢個系(even你呃我),我呢個item先有剔。有d好明顯outstanding 既同學(其實不少),可以好清楚講出一兩個point我地系同其他系既分別,仲要講到我地有乜賣點,又可以加多粒星

唔係我地虛偽唔係我地假鍾意聽大話,係因為學位有限,我地真係希望收到有心想入黎讀的同學,無謂錯誤配對,苦了學生,浪費資源。

但Jupas當然唔同,個個系老細要求都不一様,而基本最後都係以考試分數作為決定,但同分時,就拎返張interview紙數下剔剔同星星。

純分享,純粹個人經驗分享,真係純分享下一些潛規則,不同意勿插,我沒有教大家點答。

希望人人都叩門順利

同意13樓所講。

我做過一些人事招聘工作,其實僱主都知道申請人所講的未必是真心話,但從對答當中也看到伸請人的誠意及有沒有做功課。
‹ 上一主題|下一主題