用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 南澳中學?
go

南澳中學?

12162003 發表於 19-6-6 12:46
除了以下幾間,還有那間比較好的公校?

考公校係上佢南澳教育局官網申請睇成績派既,你有你填寫志願,佢有佢按你成績派,基本上無得你抗辯。

南澳來講,排名高既全是私校(基本上全澳洲都係)最 top 既係 Glenunga ,全南澳家長都想入咁滯,佢有精英班的、所以可憑呢班學生上高些排名。

第二是 Marryatville, 第三是 Adelaide High, 但其實都排名都已在一大堆私校後了。其餘既、無話唔好、不過多數家長想讀公校既都爭呢三間

你自己上 www.bettereducation.com.au 就會睇到哂全澳洲中學既排名。

回覆樓主:

12162003 發表於 19-6-6 15:26
謝謝,只想知以上三間都唔收還可以選那間?

事情唔係咁睇、你可上南澳教育部既官網填佢張表就知,佢有三個志願咁比你填,咁十個十個都會填呢三間,填完submit 左,到佢評估、有機會三間都比唔到你,佢就會 ‘建議’ 另一間比你、分分鐘係你聽都未聽過既(南澳公校都多的)咁到時係你決定要定唔要,就係咁簡單,要就去馬,唔要就拜拜。

回覆樓主:

回覆樓主:

回覆 12162003 的帖子

阿囡將在7月中入讀GlHS英文班,據官員話每年只收十五個國際學生,所以早一年申請機會較大。剛派了homestay資料,教育背景良好的華人家庭,屋企去學校步行约十五分鐘,真感恩!

回覆樓主:

回覆樓主:

半年英文班,之後Year ten

5知,阿囡讀左幾年法文。

12162003 發表於 19-6-6 12:46
除了以下幾間,還有那間比較好的公校?

我女在南澳私校讀y11
睇你都問左幾個地方,回想當初我同你一樣都係想搵又平又好d嘅學校。你問的地方我都問過曬,仲問多左你一個國家就係加拿大,你想知咩?可能我可以解答到你一啲問題
要平d就加拿大公校,要快d畢業就澳洲(因為澳洲3年高中3年大學)

回覆樓主:

12162003 發表於 19-6-13 12:23
akvbi多謝你呀!你女讀那間呀?因為亞女成績唔係太好,所以好的公校都唔收,為友 再試下其他 省份的公校啦
...

我女成績都係麻麻,但英文講得幾好。我女間學校自己有英文班唔使出去讀半年先返返原校囉,比公校貴小小我都可以接受,因為我仲有個細仔要出去讀,所以慳得就慳 ,你試下我女果間,我pm校名比你