用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因搬屋由黃大仙搬去美孚,中學轉唔轉校網好呢? ...
go

因搬屋由黃大仙搬去美孚,中學轉唔轉校網好呢?

因搬屋由黃大仙搬去美孚,現在讀小三中,成績全級前20名,但二線的HAPPY SCHOOL,諗緊中學轉唔轉校網好呢?請大家比點意見~

可以試下叩門睇下有無學校收~

即係小學唔轉?

美孚步行距離內只有一間津校基真,和一間私校地利亞,其他本區學校都要坐車,小學轉校要考慮下坐校車返黃大仙還是去本區的深水埗/石夾尾學校

如果系男仔,橫掂都係坐校車,不如過多幾條街,轉去隔離的32網,至少有2間band1男校

kingsum1027 發表於 19-6-6 12:30
因搬屋由黃大仙搬去美孚,現在讀小三中,成績全級前20名,但二線的HAPPY SCHOOL,諗緊中學轉唔轉校網好呢? ...

中學(emoji)唔轉校網,可以最遲小六呈二果陣先交。反而考慮是黃大仙網和深水埗校網的中學比較!至於小學,睇清楚自己小學的升中成績,如果小朋友成績不錯,最好唔轉小學,因為要重新適應,成績分分鐘會下調。(emoji)返你自己小學升上去,成績一向唔差,你仲可以考慮當風紀,將來在升中自行有更多野寫。基真麻麻!

回覆 MimiCactus 的帖子

因小學而家讀緊基慈係BAND2的HAPPY SCHOOL,成績全級頭20左右,有一個位係難的就係呀仔英文超掂,但中文緊緊掂,佢地學校小一至小三是英文常識,但去到四年級就變咗中文常識,自己都好擔心成績會跌下去~而黃大仙區睇中學睇中協和英中,一來和小學同一教會,二來佢係英文中學,因呀仔一定要讀英文男女中學先得~而深水埗區睇中銘賢,所以我都擔心轉咗會否影響佢成績,因要轉小學就要小四決定啦~但原校小四係中文常識又好擔心佢唔掂~所以想聽下大家意見~

其實黃大仙網同深水埗網, 你除了留意你心儀的協和及銘賢, 都要睇睇還有什麼BAND 1選擇, 因為你仔今年小三, 今年各區已經有B1位不夠情況, 過多3年情況會更差, 除非你仔在自行選校已入到心儀中學

另外, 如果真的轉校, 可以睇睇油尖旺區, 男仔有九華, 聖芳濟, 機會都較大

如果不轉校, 你在小六時在派位階段仍可考慮揀跟學校黃大仙網或自己地址深水埗網的