用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount, St Paul's Catholic, 聖心私小 (3選1)
樓主: rinarina
go

Marymount, St Paul's Catholic, 聖心私小 (3選1)

PTL_L 發表於 19-6-6 16:32
回覆 homesim 的帖子

認同,唔係所有小朋友都適合輕鬆學習,有適當的壓力,未嘗唔係好事。學習路好長好遠 ...

我朋友咪呻就係佢女女學校太輕鬆,本身聰明但懶懶閒,佢話早知揾間谷少少,真係家家有求。

回覆樓主:

我感覺係如果有興趣閱讀,有自發性,在mps輕鬆學習氣氛會冇壓力,但相反,要踢一踢先郁,聖心大量嘅測考,點都另小朋友有基本功,所以升中咁亮麗,我小朋友take左MPS, 但佢係後者,而家都擔心中,happy school未必係最適合,見招拆招啦

貝兒妹妹 發表於 19-6-6 17:14
我感覺係如果有興趣閱讀,有自發性,在mps輕鬆學習氣氛會冇壓力,但相反,要踢一踢先郁,聖心大量嘅測考, ...

mps升中一樣好亮麗㗎。學校本身係唔迫,但學術係ok既,只係部分家長會好唔慣,選前宜多考慮,避免心魔作祟。至於學生風格,多年來都係一樣,比人感覺hea D囉,有正亦有負面,自持能力高好D,所以6年後未必肯轉校~~~

PTL_L 發表於 19-6-6 16:32
回覆 homesim 的帖子

認同,唔係所有小朋友都適合輕鬆學習,有適當的壓力,未嘗唔係好事。學習路好長好遠 ...
係啊, 好多人覺得輕鬆學習=快樂學習。
努力去讀書係辛苦, 但有D人見到自己有能力讀得到, 會好開心好有滿足感。
相反有D人日日去玩都好開心, 一讀書就唔開心因為覺得自己實唔識,佢地讀唔成書都無乜野。
人人睇快樂都唔同,辛苦也可以快樂。

其實呢度有篇舊報導,家長們可能對mps更多了解~~~

http://www.eduplus.com.hk/edukids/detail.jsp?article_id=495

mcl203 發表於 19-6-6 17:32

http://www.eduplus.com.hk/edukids/detail.jsp?arti ...

編報道以經係馬校長年代了,而家更家輕鬆,3測2考改到而家3考。另外2年級可選普教中都好似轉左只是普通話課。入得mps, 其實更係希望上埋MSS, 但升中得7成左右,其他3成真係好想知道怎樣, 所以自己都不敢怠慢,對 happy school 都要保持距離。

貝兒妹妹 發表於 19-6-6 18:17
編報道以經係馬校長年代了,而家更家輕鬆,3測2考改到而家3考。另外2年級可選普教中都好似轉左只是普通話 ...

近年,mss係會用少量自行位收自己學生,亦有部份前列生外闖,已經有約85%

當然,唔排除將來有變數~~~

mcl203 發表於 19-6-6 17:32

http://www.eduplus.com.hk/edukids/detail.jsp?arti ...

校網

princesscupcake 發表於 19-9-23 07:50
睇過篇報導即係要111先有得叩?
不是同區但心儀,15分自行需唔需要都填佢或是填左都吾會比我叩?
...

MPS應該係唔使111。不過,000可能得,亦可能唔得,就算111亦如是,是否有面試機會講緣份吧~~~

mcl203 發表於 19-9-23 10:01
MPS應該係唔使111。不過,000可能得,亦可能唔得,就算111亦如是,是否有面試機會講緣份吧~~~
...

MPS 000都可能叩得入?可否分享多啲謝謝

回覆樓主:

St Paul catholic 的功課量和 校規嚴厲嗎?

ch-cheung 發表於 19-9-25 15:14
瑪利亞,聖心私教快半年定一年

英文教快一年,而且內容深,數學就快少少,中文就應該跟正常進度

Cherry7443 發表於 19-9-25 15:47
英文教快一年,而且內容深,數學就快少少,中文就應該跟正常進度

謝謝分享 請問中文古詩難唔難

唔太難,一年大約要背默兩、三首,有足夠時間準備

Mie1107 發表於 19-9-24 00:04
MPS 000都可能叩得入?可否分享多啲謝謝

呢兩年 000、100 都有人入,返而 111 IN 都未必有

Cherry7443 發表於 19-9-25 17:26
唔太難,一年大約要背默兩、三首,有足夠時間準備

謝謝分享

回覆 HappyMoster 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3755420&extra=page%3D1
可參考一下。

回覆樓主:

Thx so much