用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最後一次小六畢業試
樓主: paulalover
go

最後一次小六畢業試 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

每次考試除了常識,我會幫忙提問。真不知道其他科怎麼溫習。
我也不相信補習的作用,從未參加過補習。
最大問題就是從小四開始,每次考試都有一科時間不夠。
所以我們每次考試唯一能做的就是反覆提醒“快點,快點”答題。
第一次呈分好彩,各科時間剛剛好。成績比較理想。1A
第二次呈分,中文,英文時間不夠,兩科B,總排名,1C
第三次呈分,“快點,快點”,都答完,1A
畢業試,沒提醒,英文沒答完,據稱在考慮是否使用花體字答題上,花了些時間。英文勉強是B,其他答完的科,成績都比較理想。

paulalover 發表於 19-6-6 09:57
今次是最後一次小六畢業試,大家既小朋友有冇鬆懈左?懶左?

直情一落千丈,中文由A變B

paulalover 發表於 19-6-6 09:57
今次是最後一次小六畢業試,大家既小朋友有冇鬆懈左?懶左?

我比之前呈分試放鬆左,但我口就不停同亞囡講你呈分試一次比一次差,到時叩門要睇呢張成績表,一定要努力!最後出黎成績竟然比三次呈分試仲好,但名次要等七月派成績表先知!
呈一 級3
呈二 級4
呈三 級6

我都希望唔駛去到叩門!

熱媽 發表於 19-6-6 17:01
我個女直頭只係我面前温,收到中作成績時,我有種火燒心感覺,要冷靜下先可同佢繼續傾 ...

乜咁大鑊?
今次連C6都唔理佢,佢原本呈三時想懶,俾我嚇一嚇,即刻開行個turbo。畢業試無懶喇,溫到痾poo poo都攞埋入廁所溫,成績再創新高,兩科100、兩科95、一科91。我問佢,呈分時又唔見你咁高分!今次中文深咗。

王家爸爸    發表於 19-6-15 11:06

cherry0131 發表於 19-6-15 09:04
我比之前呈分試放鬆左,但我口就不停同亞囡講你呈分試一次比一次差,到時叩門要睇呢張成績表,一定要努力 ...

如果你無特別狼死,自行很大可能ok吧?!

你哋畢業試有名次咁好,我哋無,所以有時唔明阿女咁搏命為乜,結果都係張成績表大家A,不過佢努力溫書又無理由叫佢唔好溫既

little_yolky 發表於 19-6-15 09:29
乜咁大鑊?
今次連C6都唔理佢,佢原本呈三時想懶,俾我嚇一嚇,即刻開行個turbo。畢業試無懶喇,溫到痾poo ...
媽媽呢D叫實力。

little_yolky 發表於 19-6-15 09:29
乜咁大鑊?
今次連C6都唔理佢,佢原本呈三時想懶,俾我嚇一嚇,即刻開行個turbo。畢業試無懶喇,溫到痾poo ...
你應該早啲嚇佢

熱媽 發表於 19-6-15 10:29
媽媽呢D叫實力。

實力,應該響呈分時出現吧

王家爸爸 發表於 19-6-15 11:06
你應該早啲嚇佢

佢P5一開學就開行個turbo,唔駛嚇㗎。不過呈一呈二唔錯,呈三前佢見D朋友有D鬆,佢又學人鬆,我先嚇佢咋。佢兩個朋友都係頭5,人哋呈三祼考都無問題,佢又唔自己照下鏡

little_yolky 發表於 19-6-15 09:35
如果你無特別狼死,自行很大可能ok吧?!

因為全班頭三名同全級頭三名都會有獎狀,會登喺成績表!而且會有獎學金,所以七月頭就會知是否可以升番上級三!因為今次班同學放鬆晒,考得唔算高分!希望可以拉得番全年總成績嘅名次,要叩門都好睇d!
我自行同大抽獎都係咁擺,報番聯繫中學希望唔駛叩門啦!

Yukki 發表於 19-6-11 00:49
直情一落千丈,中文由A變B

唉!我囡不嬲英文好好,之前3次呈分英文科全級第一,係數成日8字頭,今次畢業試英文竟然B左,佢喊左2堂,反而數9 X, 其實平均分又同之前D試差不多,但如果要扣門就差D

回覆樓主:

我仔發夢,數成版無做,好在不是呈分,唔係暈低

jli008 發表於 19-6-10 17:39
最後一次小六畢業試,看到好多人講放手睇下孩子能力,大部份都講深左和差左,其實有否認真想想,是否可以講是孩 ...

唔係喔,我哋係深咗但阿女好咗喔

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-6-18 14:46
回覆 little_yolky 的帖子

正常所有在學校的考試都應重視,深好淺好都是看到孩子認識多少.識就好,吾識便了 ...

話係咁講,小朋友chur咗咁耐,放鬆都好理解,當然仍然努力係最好,差咗都應該體諒。

醒目開學勳章

回覆樓主:

Del

回覆樓主:

今次放手比佢自己來,無補習,除左科數學有keep住補,結果中文常識同平時差不多,數學升左,英文明顯跌左

今次鬆左D温,仲晚晚比佢追倚天,都算keep到,中讀仲全級第一添

小六畢業試, 我地都放鬆左但都有提佢要慮真溫考, 但學校出卷深左, 結果成績全部跌左, 之前中英數常3A1B, 今次只睇考試卷成績1A3B, 希望平時分拉返上D, 否則萬一唔好彩要扣門都無咁好
‹ 上一主題|下一主題