用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最後一次小六畢業試
go

最後一次小六畢業試

今次是最後一次小六畢業試,大家既小朋友有冇鬆懈左?懶左?

係學校鬆懈左懶左, 考試範小到, 都無野要溫

我地唔敢鬆懈. 呈分試d 卷已經深, 到最後一次考試仲深過之前

溫書日數少左, 部分科目比呈分試深左

paulalover 發表於 19-6-6 09:57
今次是最後一次小六畢業試,大家既小朋友有冇鬆懈左?懶左?
最後一次小六畢業試, 我地放鬆左比佢自己溫, 結果...當然係差左, 除左常識保持外, 其餘都跌左, 數學仲跌左成8分.

好多人都鬆下來
但又可能因為怏畢業
好多畢業采排
而且日後可能各散東西
爭取一齊玩的時光
而且一到升中暑假已要備戰中學將要面對的挑戰
始終上到中學又另一片天了
更辛苦. 更繁忙
現在梗爭取時間玩!玩!玩!

pccw2017 發表於 19-6-6 14:03
最後一次小六畢業試, 我地放鬆左比佢自己溫, 結果...當然係差左, 除左常識保持外, 其餘都跌左, 數學仲跌左 ...
我個女直頭只係我面前温,收到中作成績時,我有種火燒心感覺,要冷靜下先可同佢繼續傾

熱媽 發表於 19-6-6 17:01
我個女直頭只係我面前温,收到中作成績時,我有種火燒心感覺,要冷靜下先可同佢繼續傾 ...
你要有定心理準備,  中一第一次, 可能仲會火燒上眼

王家爸爸    發表於 19-6-6 19:29

TwinWong 發表於 19-6-6 17:23
你要有定心理準備,  中一第一次, 可能仲會火燒上眼
我都係最近先知道,原本都有唔少學生喺中一數學第一課(負數)既正負數四則運算就已經被考起。所以真係要有心理準備隨時有驚喜(驚嚇)。

王家爸爸 發表於 19-6-6 19:35
我都係最近先知道,原本都有唔少學生喺中一數學第一課(負數)既正負數四則運算就已經被考起。所以真係要有 ...

我個女以前就係咁,小學嗰陣D數都好地地,上到中一學正負數就大鑊,又唔係唔明原理,但硬連好簡單都計錯
8-)

anitawong21 發表於 19-6-6 19:44
我個女以前就係咁,小學嗰陣D數都好地地,上到中一學正負數就大鑊,又唔係唔明原理,但硬連好簡單都計錯:t ...
試下用圖像化既方法解釋俾佢聽,睇下幫唔幫到佢理解,理解咗就會少啲錯。

王家爸爸 發表於 19-6-6 20:06
試下用圖像化既方法解釋俾佢聽,睇下幫唔幫到佢理解,理解咗就會少啲錯。

...

Thanks ,佢已經捱過咗嗰陣我地都有用圖表教佢,我細個嗰陣老師都係咁教但係佢真係搞到最後一個考試先好似如夢初醒咁

王家爸爸    發表於 19-6-7 09:28
8-)

我除左同佢溫下常識科, 爸爸同佢溫下數, 我地其餘都放鬆晒啦, 最後一次, 算啦。

回覆 王家爸爸 的帖子

係呀,我小朋友好多同學都搞唔掂!那些Algebra 的基本expansion and simplification直情死埋火,D同學媽咪數學又唔係咁叻,你D數咁好你小朋友著數晒。今次畢業試睇下派卷D同唔咩野分數先!

大家似乎都比之前放鬆左, 阿仔都係懶左

熱媽 發表於 19-6-6 17:01
我個女直頭只係我面前温,收到中作成績時,我有種火燒心感覺,要冷靜下先可同佢繼續傾 ...

其實都預左,係時候要放手啦!

pccw2017 發表於 19-6-7 09:20
其實都預左,係時候要放手啦!
我都叫放咗手好耐下,但呀女今次,直頭唔想温咁款,我先開口講佢。收到成績真係忍唔住同佢傾下。

小乖豬 發表於 19-6-7 00:36
回覆 王家爸爸 的帖子

係呀,我小朋友好多同學都搞唔掂!那些Algebra 的基本expansion and simplification ...
Expansion and simplification 已經係好,如果去到 probability,你仲難解釋嘜時候用 combination,嘜時候用permutation。

王家爸爸 發表於 19-6-6 19:35
我都係最近先知道,原本都有唔少學生喺中一數學第一課(負數)既正負數四則運算就已經被考起。所以真係要有 ...
所以第一次数學測驗,
係咁多年最差一次, 唔合格
小學一直係A的
補数后上返A
依家中五数真係深, A唔到了
因為佢真係唔鐘意操數

回覆樓主: