用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學和德萃小學
go

啟思小學和德萃小學 [複製鏈接]

好開心,剛剛收到啟思小學Call waiting !本人好中意啟思小學,不過有個弟弟跟尾,爸爸怕到時弟弟考唔到啟思,兩個要分開學校讀書,如果讀德萃小學,兩個可以一起讀德萃,弟弟現在就讀德萃幼稚園,可以直升德萃小學。
       現在好糾結如何選擇,弟弟英文聽說很好,不過學術很普通,經常記不住單字,不過弟弟比較聰明,反應快,觀察能力強,但是弟弟面對陌生人有些怕醜,說話會很小聲。
   6    0    0    0

jxhmy517 發表於 19-6-6 09:39
好開心,剛剛收到啟思小學Call waiting !本人好中意啟思小學,不過有個弟弟跟尾,爸爸怕到時弟弟考唔到啟思 ...

我早前剛放左啟思offer, 恭喜你等到offer! 雖然我冇考德萃,但如果係我會揀啟思,因為德萃學費都唔平,但相比啟思咁多年經驗同口啤,加上由簡介會到面試的體驗,感受到啟思真係非常有心同包容嘅學校,我對小朋友在呢間學校愉快學習,訓練自信有信心,特別係你認同佢地教學理念的話。不過我唔清楚收silbings嘅政策如何。

相比德萃校歷教淺,口啤亦參差,比較穩陣。

我因為收到屋企附近直資龍校call waiting才割愛放啟思。

回覆樓主:

唔該塞!我同先生再商議一下吧,我都好中意啟思嘎!再次多謝你葛寶貴意見!

如果睇左德萃小學最近的負評,都仲讀德萃,呢d家長心口一定掛着“勇”字。

sunnymama2 發表於 19-6-6 11:59
如果睇左德萃小學最近的負評,都仲讀德萃,呢d家長心口一定掛着“勇”字。 ...

有甚麼負評呀?

sunnymama2 發表於 19-6-6 11:59
如果睇左德萃小學最近的負評,都仲讀德萃,呢d家長心口一定掛着“勇”字。 ...
那些不算負評吧!評論通常基於個人觀感。

那些應是鐵一般的事實。而且過往學校一見有不利消息,好快就有人係forum同FB出聲聲援學校,不過今次事件到今時今日都無見到啦啦隊。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實知道內情O既人都係唔想理個家長.

啟思

annie133 發表於 19-6-6 13:05
有甚麼負評呀?
搜下帖吧

Ox2 發表於 19-6-6 15:31

你指個位前德萃家長?
就算該家長和小朋友有問題,學校既處理手法正確嗎?

如果以商業機構方式嚟睇,係絕對正確。

但私立學校係咪應該以商業機構方式去運作呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ox2 發表於 19-6-6 15:31

咁10日內踢人出校係真的嗎?
咁間學校開學唔夠一年就“勸退”幾個小朋友,係真的嗎?

hkpapa852 發表於 19-6-6 14:10
那些不算負評吧!評論通常基於個人觀感。

那些應是鐵一般的事實。而且過往學校一見有不利消息,好快就有人 ...

無啦啦隊嘅原因,大家應該估到

一年間可以由有到冇,都幾客觀

好開心,剛剛收到啟思小學Call waiting !本人好中意啟思小學,不過有個弟弟跟尾,爸爸怕到時弟弟考唔到啟思 ...

一年前你問我,我會叫你考慮,但今天要同你分析幾樣野

1. 歷史:啟思會較好,始終都係IB school

2. 學費,SH 收11期,全年都8萬幾

3. 設施校舍:我諗唔使講

4. 師資:SH 校長5年津小校長經驗,教師都好多係今年新加入

5. 前景:啟思已有直資中學,SH 中學仍未知

6. SH 一日上4堂,要玩Dreamstarter 做職業提前訓練

sh負面新聞不斷,教學理念講到天花亂墜,聽落不錯是好會好心動,但真係太新,具體實行可以有幾多冇人知,要讀就要抱著做小白鼠的心態,聽用家分享都讀得開心既,但家長就有憂心日後出路,睇下你夠唔夠膽攞小朋友6年來搏。

啟思係校長簡介會同面試接觸到間ib學校教學理念好好,少見負面comment(多數係覺得咁貴學費仲係中文小學唔抵),有識得用家分享都係讀得很開心。

申利:我冇報sh,亦冇揀啟思

daydaydayup 發表於 19-6-8 23:33
sh負面新聞不斷,教學理念講到天花亂墜,聽落不錯是好會好心動,但真係太新,具體實行可以有幾多冇人知,要 ...

多謝你個意見!

hohoho888 發表於 19-6-6 16:15
搜下帖吧

似乎私校可以好參差,始終有商業考慮,都係揾間歴史長少少有track record的好D

annie133 發表於 19-6-11 09:07
似乎私校可以好參差,始終有商業考慮,都係揾間歴史長少少有track record的好D
.._
絕對是!_

梗係啟思,完全不可用Apple to Apple 來比較。

Felix223 發表於 19-6-11 09:20
梗係啟思,完全不可用Apple to Apple 來比較。

當然揀德萃啦!其他人以為喺山頂返學,又有得著女拔校服返學。

Soundervolt 發表於 19-6-11 10:01
當然揀德萃啦!其他人以為喺山頂返學,又有得著女拔校服返學。

呢位家長,你分明搞事啦!
‹ 上一主題|下一主題