用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀學之園需外補嗎
樓主: Chocobee
go

讀學之園需外補嗎 [複製鏈接]

chujojo 發表於 19-6-6 23:36
LH 同高幼我無offer 呀。

PC都好好,升小壓力無咁大,你放左大把人多謝你

pekovian 發表於 19-6-6 23:33
我都係6:30左右返到屋企,即開飯,要訓練小朋友自己做晒功課同快手食飯,就會有多d時間淨。PN/K1 10:30瞓 ...

可惜我無報高幼。 如果LH新校 vs 高幼,我一定會捒高幼。 始終LH新校通常頭一兩年成績都真係麻麻地。 如果認為讀LH補少d,就真係........

我認識嘅LH小朋友,都真係補唔少。至少英文一定要外補,雖然有net在教室,但一個net,28個小朋友,小朋友有幾多時間同老師講到英文。 靠學校,一定不足以應付小一面試。仲有學校雖然有面試班,但都係唔夠,想入神校,一線直私,又係要上出面嘅面試班。

高幼,進可攻,退可守。 做好本份,已經可以入高小。 當然,如果家長目標遠大,志不在高小,就另計。 小一,仼何直私,每間都幾千人面試,真係身心疲累。

我女當年在LH, 冇人不外補,因為讀得LH, 大家升小目標一定有番咁上下高。補英文不在話下,有同學甚至搵1:1 net私補。數更多人補,當年班中只有一位同學沒有補數,老師反而說他的數麻麻,最後那位小朋友都去補數。

然後我仔由LH轉高幼,都繼續如我大女一樣補英及數,但壓力細好多,因為有高小做backup. 升小壓力細左,我幫仔外補是為學習(升小打好根基)而不是谷小朋友去面試。

我女都是由PN上午轉去K1高幼下午。當初都怕不太習慣,但我女暑假時因為顧住玩,所以慢慢地已不睡午覺,反而玩完早睡(九時),瞓足(十時)才起床,一樣有十一小時的睡眠。番上午及下午各有各好。以我經驗,番下午可以瞓飽先番學,醒醒晨晨番學,尤其冬天更加不想早起,校長逗我地班下午家長都話下午小朋友番學最醒晨。其實放學四時許回家再睡一會當午睡也可以的。一樣有大把小朋友番下午,所以我覺得上下午班不是一個大問題。

HauMiranda 發表於 19-6-7 10:05
我女當年在LH, 冇人不外補,因為讀得LH, 大家升小目標一定有番咁上下高。補英文不在話下,有同學甚至搵1:1  ...

我個NET就係有一對一,一對二幫LH私補。

我識幾個讀LH嘅人,都係全科補。 所以,認為LH就不用外補,真係太天真啦。

出面爭一線直私,唔講st cat,KV,就係幾間LH已經有幾百人,加埋其他名幼,二三千人。但一間收百幾人,要突圍而出,可想而知有幾難?

piglover 發表於 19-6-7 16:00
我個NET就係有一對一,一對二幫LH私補。

我識幾個讀LH嘅人,都係全科補。 所以,認為LH就不用外補,真係 ...

愚蠢一問,如果kv 同LH , 邊間可以補少d ??

今天識左個讀LH的小朋友
主動有禮 閱讀能力不錯 因為她拿圖書讀給我聽 但考直私結果多係waiting 抽獎雖抽到第一志願 但父母最想她考到其他直私 我無問她有無外補 只是覺得考小這遊戲不易玩

IreneKam1314 發表於 19-6-7 17:33
愚蠢一問,如果kv 同LH , 邊間可以補少d ??

KV 數學同中文都夠,補一科英文就足夠。資料來自讀KV 的朋友。

KatieSo11 發表於 19-6-7 18:11
今天識左個讀LH的小朋友
主動有禮 閱讀能力不錯 因為她拿圖書讀給我聽 但考直私結果多係waiting 抽獎雖抽到 ...

所以,有龍要龍絕對係正路選擇。

不過,未經歷過考小,個個父母都會覺得可以有更好選擇。

piglover 發表於 19-6-7 19:31
KV 數學同中文都夠,補一科英文就足夠。資料來自讀KV 的朋友。

但我從LH 用家聽來,LH 課程已經很足夠,不用外補也夠應付考小一!但kv 起碼要補英文、普通話同面試班!!

家長真的要自行判斷,不過我覺得零外補是冇可能!分別在於惡補or hea 補!

IreneKam1314 發表於 19-6-7 20:34
但我從LH 用家聽來,LH 課程已經很足夠,不用外補也夠應付考小一!但kv 起碼要補英文、普通話同面試班!! ...

不外補可以應付上到小一的課程,但並不代表足以應付小一面試的遊戲。

我認識考到dgs的LH學生係有外補,更加有上面試班。

回覆樓主:

LH學生費 加 外補。好金

其實LH只係學校有面試班,吾使吾使上喎(只可以叫吾係外補,係內補)(emoji)(emoji)(emoji)

夠唔夠係睇家長要求, 考小一並不需要好高既學術.

adriantai 發表於 19-6-8 13:25
夠唔夠係睇家長要求, 考小一並不需要好高既學術.

點解話 考小一並不需要好高既學術 既?
無好好既學術點係面試取勝?

我係LH現讀家長,試下答你,學校著重小朋友有足夠玩樂時間,多生活體驗,校內外補氣氛唔強,我小朋友k2時開始1星期1小時,英文興趣班(唔要補習社形式,小朋友們上堂好多笑聲),另外2個絕對係玩樂性質興趣班,十分滿意學校同小朋友能力

我都係LH 家長今年K3給你參考,小兒無外補只玩音樂運動興趣班,每星期仲帶佢四圍去街玩。班中外補氣氛都唔覺,今年神校一線offer的絕大多數沒有外補,小朋友們都是好鍾意返學而且家長之間關係好好,上堂開心又學到非常滿意。

tyyho1 發表於 19-6-8 19:28
點解話 考小一並不需要好高既學術 既?
無好好既學術點係面試取勝?

其實考得深的只有兩三間,絕大多數都是普通幼稚園程度。

ggyan 發表於 19-6-9 03:21
我都係LH 家長今年K3給你參考,小兒無外補只玩音樂運動興趣班,每星期仲帶佢四圍去街玩。班中外補氣氛都唔 ...

其實幼稚園「全補」真係有點兒... 英文 同普通話,始終講求發音。外補可理解。但數學,中文真係有外補必要?

每日填滿不同的學術補習班,小小腦袋有空間去沉澱所學?有時間去發揮創意? 所以我相信你們,不一定外補愈多,面試成績愈好。

雖然未經過考小一,但我相信一線神校禮貌,彈性,思考反應,主動性與學術能力缺一不可,再加上點點運氣。  

希望幾年後唔會後悔。

L+H    發表於 19-6-9 11:06
‹ 上一主題|下一主題