用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀學之園需外補嗎
樓主: Chocobee
go

讀學之園需外補嗎

我2個囡都係讀LH,細果個今年都畢業。分享下。

外補真係好個人需要,幾次同校長講到外補,校長都話家長自己覺得需唔需要,而唔係人補我補。
我大囡有補數,因為佢數感好差,我自己教會教到關係破裂,所以我俾佢補。另外,我對2個囡既英文有要求,我想佢地小一已經可以自己聽完個生字識得串出黎,純粹我係為左自己以後可以輕鬆d,所以就算學校有教phonics,我都俾2個囡出去補,而phonics係要成日接觸先會熟,如果唔係好易唔記得。同埋phonics學好,口音問題都大大改善左。
細囡數感好,所以冇補數學,只補phoincs。

經歷了2次考小一,得出結論係,考小結果受好多因素影響,學術只係其中一小因素,其他仲有性格、家教、溝通能力、與人合作能力、臨場表現等等,呢d係唔可以靠外補得黎。學校會通過唔同方式去試每個小朋友。有一間小學second in時問我細女好多關於屋企既野,我細女當然毫不隱瞞咁答。我細囡同我講返d問題,我覺得我地一家既私隱已被嚴重侵犯。所以未經歷過考小一,永遠唔會明白考小一既難處。一味谷學術係冇用,十幾張証書係冇用。我2囡既portfolio 只有學校成績表同學校奬狀。朋友有10幾張証書(Cambridge, Trinity, 各種比賽),都係0 offer。

撇除考小因素,LH係一間好出色既幼稚園。學校冇過份催谷小朋友,只有家長自己催谷。眼見有好多幼稚園K1開始寫字,但LH係堅持K2先開始寫字,學校仲不停叫家長唔好太早要小朋友寫字,話對手肌發育唔好。另外一提,LH對德育都好著重,呢樣係我揀LH既原因,每個小朋友都單純、有禮、幾叻既小朋友都絕不驕傲。

另外,可能大家都低調,所以冇咩人知道其實好多小學同幼稚園校長副校長既小朋友都係LH讀書。咩原因唔讀自己既幼稚園,要俾錢讀其他幼稚園?

CXW    發表於 19-7-16 00:41

Kainy 發表於 19-6-26 22:58
你好,我仔仔九月LH K1,想問下K1學校有提供英文班?

其實LH 一班會有3個老師全日係課室,1 Net & 2個中文老師。每日都有中英數科節,就算唔係英文堂,net 都會係課室幫忙處理小朋友。

konew720 發表於 19-7-16 00:27

外補真係好個人需要,幾次同校長講到外補,校長都話家長自 ...

你的意見最中肯。

konew720 發表於 19-7-16 00:27

外補真係好個人需要,幾次同校長講到外補,校長都話家長自 ...
好好的分享!