用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖私對瑪利曼
go

聖私對瑪利曼

請問大家對而間有何評價? 謝謝

回覆樓主:

Vote for Marymount

英文程度兩間差不多, 但聖私比瑪利曼嚴同谷

回覆樓主:

請問校風方面如何?

sweetpotatou 發表於 19-6-6 08:58
請問校風方面如何?

聖私好D。
如果谷得聖私好D,中文不會弱,又碩果(emoji)存的半日上課,朋友女讀緊都開心。
唔谷得就MPS, 另一朋友女讀緊高小,呻中數都弱,本身聰明的但就是Hea, 佢話多數要出國。
睇一個個人。

christy2011 發表於 19-6-6 08:53
英文程度兩間差不多, 但聖私比瑪利曼嚴同谷

聖心私係中小,瑪利曼係英小~~~

annie133 發表於 19-6-6 09:52
聖私好D。
如果谷得聖私好D,中文不會弱,又碩果(emoji)存的半日上課,朋友女讀緊都開心。
唔谷得就MPS,  ...

未知谷唔谷得,但乖巧聽老師話

sweetpotatou 發表於 19-6-6 10:37
未知谷唔谷得,但乖巧聽老師話

兩間都適合,視乎你自己睇法。一間頗谷,一間頗輕鬆~~~

Marymount 英小,朋友女初中話大部份mos升中預咗出國,因為輕鬆開,又慳咗小學學費,英文又好,f5 前多出國留到中學大部份考DSE 都係外來生,因為好打得
SH 私小谷但係升中考DSE 比較襟讀,睇下你要子女怎行!

Awyleung 發表於 19-6-6 11:29
Marymount 英小,朋友女初中話大部份mos升中預咗出國,因為輕鬆開,又慳咗小學學費,英文又好,f5 前多出國 ...

似乎,MSS既原校生平均比外校生成績好少少,DSE點會係靠外來生做主力。MSS自行收生並非太看重成績~~~

回覆樓主:

咁即係如果想留係香港讀書,聖私就比較適合香港個制度?

mcl203 發表於 19-6-6 11:39
似乎,MSS既原校生平均比外校生成績好少少,DSE點會係靠外來生做主力。MSS自行收生並非太看重成績~~~
...
那什麼成績適合? 注重什麼?

就個人認識的聖心及瑪利曼女仔觀察到的特點:

聖心女仔:
受教聽話小綿羊,好humble,學習能力強,能放能收

瑪利曼女仔:
外向presentable,自信、較活潑、獨立思維不太受人影響

我覺得學術方面小學來計兩間差不多。

booboozi 發表於 19-6-6 12:24
就個人認識的聖心及瑪利曼女仔觀察到的特點:

聖心女仔:

聖心畢業我稔起陳方安生,陳淑莊。
瑪利曼我稔起王敏德的女,同人生教練Winnie Leung.
都很不同的類型

回覆樓主:

Vote for MPS

caca316 發表於 19-6-6 12:20
那什麼成績適合? 注重什麼?

你指小學定中學先?~~~

其實,樓下近乎已經答晒,中學當然有睇成績,英文好D有著數囉,之前有po已經講左叩門試考乜,係比不少中學簡單,學校方向係全人~~~

至於小學,叩P1講運氣,插P2考筆試~~~

annie133 發表於 19-6-6 13:04
聖心畢業我稔起陳方安生,陳淑莊。
瑪利曼我稔起王敏德的女,同人生教練Winnie Leung.
都很不同的類型

睇d名人畢業生,MPS果d真係吾列出出嚟仲好,聖心嘅畢業生,政商界都好多。朋友女兒棄聖心選了mps, 其實佢都有d覺得可能揀錯。不過番吾到轉頭了,又冇得話要最好一定啱或吾啱佢個囡讀,睇小朋友做化啦

回覆樓主:

好似冇咩邊間私小有聖心派得咁靚仔

回覆樓主:

2間都好,終意邊間就邊間囉,11,12網女校,st. Mary, 天神,協恩都好,係GH升中吾支援,嚟方面差d, 讀書都要講預到好老師,靠自己,果幾間學校讀邊間都吾差得遠,