用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考得多試真係唔係咁好
go

考得多試真係唔係咁好

話說小朋友温習英文時串錯左workking,咁就同佢講work唔係CVC尾喎(之前教過),所以唔駛兩個k。跟住媽媽就話咁覆雜,無時間要考試了,記左佢算。

為考試而温習,有時真係有D無奈。

回覆 qpalzm 的帖子

其實有陣熟就能生巧’, 不用硬迫小朋友考試前明白個concept.
好似細過從來都無研究過何時要加es, 何時y要轉ies, 但又識得轉!
大過咗一天好奇上網找找才明白當中道理.
最重要那方法合適自己小朋友就用那方法, 知識在沒壓力下尋求他們才聽得入耳!

2jkidsfather    發表於 19-6-6 15:21

ar_mak 發表於 19-6-5 23:10
小朋友寫錯做workking,我地一樣會明白佢寫緊咩,就正如你將複雜寫錯成"覆雜",仍然對具體內容不構成影響. 無 ...
多謝指出錯字。
其實小朋唔識同錯好正常,有乜好無奈呢? 無奈係考試好多時令D野變成背誦,錯過了理解的機會。

CMPL 發表於 19-6-6 09:24
回覆 qpalzm 的帖子

其實有陣’熟就能生巧’, 不用硬迫小朋友考試前明白個concept.
一般津校學生大部份聽講讀英文的時間唔會太多,明左d rules再引導佢成交效會大D的。
唔係逼佢記,但有出現D例子就可以解比佢聽。

qpalzm 發表於 19-6-6 23:03
多謝指出錯字。
其實小朋唔識同錯好正常,有乜好無奈呢? 無奈係考試好多時令D野變成背誦,錯過了理解的機 ...

喺ek講呢啲, 肯定會係弱勢, 或者退一步睇, 喺現實入面, 反對考試都一定係另類小眾, 亞洲地區個傳統, 就係鐘意背誦測考。

歐美同亞洲個教育環境我只可以話各有各特色, 喺亞洲你有正常智力唔會出低能, 但局限咗個既有框框, 好難出到叻人, 但歐美就多元發展, 平均學術水平可能比亞洲地區低, 但去到頂級水平, 尤其啲創造性相關嘅, 亞洲就輸晒。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

faikam 發表於 19-6-8 18:19
喺ek講呢啲, 肯定會係弱勢, 或者退一步睇, 喺現實入面, 反對考試都一定係另類小眾, 亞洲地區個傳統, 就係 ...
請問咩為之弱勢?而且我無反對考試,我只係話考得太多試唔好啫。考試D問題不斷咁重覆,多幾次考試叫D小朋友温習實際只係提升考試技考,對小朋友語文能力無乜幫助。
我都明亞洲人多資源少,所以競爭大要考試分高下。香港無資源之餘重要産業單一化,更加強調成績好先有好出路。但我係感到要學好語文唔係靠考多幾次試咁解。

qpalzm 發表於 19-6-9 18:23
請問咩為之弱勢?而且我無反對考試,我只係話考得太多試唔好啫。考試D問題不斷咁重覆,多幾次考試叫D小朋友 ...
可能我表達能力差,唔好意思,你繼續同其他人討論,可以skip我。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

qpalzm 發表於 19-6-5 22:47
話說小朋友温習英文時串錯左workking,咁就同佢講work唔係CVC尾喎(之前教過),所以唔駛兩個k。跟住媽媽就 ...

所以唔好咁在意分數,做到識了明白了就好了