用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 社交專注小跳豆@協康
go

社交專注小跳豆@協康

我仔就嚟4歲係高功能自閉,幼稚園有到校服務,訓練後各方面發展遲緩都有改善,但為提高社交力,我哋上咗協康個社交班,$2500一期但我感覺只係玩吓遊戲無咩用,個老師俾我的感覺都係"流流哋"... 不過呢個位我排咗半年有多先排到,又唔想只上一期就完。

想問下有冇家長上過呢個「社交專注小跳豆」? 可否分享一下意見?

AnEm 發表於 19-6-5 16:53
我仔就嚟4歲係高功能自閉,幼稚園有到校服務,訓練後各方面發展遲緩都有改善,但為提高社交力,我哋上咗協康個 ...

學社交
唔玩遊戲
唔通成堂坐定定聽書

我仔就嚟4歲係高功能自閉,幼稚園有到校服務,訓練後各方面發展遲緩都有改善,但為提高社交力,我哋上咗協康個 ...

我仔3,4歲嗰陣上社交班(不是協康) 感覺都係玩嘅多,到左5歲就教多左好多社交技巧,又有D 口訣教佢望人同冷靜,5歲咁啱轉左導師,我唔知係唔同導師有唔同教法,定係年齡大左所以內容唔同,你可以問下協康之後的小組教咩多

Pakpak_mama 發表於 19-6-6 14:41

我仔3,4歲嗰陣上社交班(不是協康) 感覺都係玩嘅多,到左 ...
謝謝你既實用資訊, 等我問問先

我都係協康上緊社交班,但不是你果個,都係同小朋友玩遊戲多

回覆樓主:

小朋友上協康社交班上左2期,共20 堂, 依家要去上OT 就唔學了,都係玩唔同既遊戲, 老師每當完左都會出黎講下今堂玩咩, 目的係咩, 之後重會再個別每個學生講佢上堂表現,我感覺幾ok,  當然小朋友有進步既, 但唔會話十分名顯, 所以我只當佢係一個playgroup俾佢去玩