用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
樓主: phoet
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

feifei_baby 發表於 19-7-14 18:27
有咩好驚?不就是派到嘅學校冇咩傳統名校,同埋b1學校不多... 又唔係每個小朋友都天資聰穎、受谷受操,咁 ...

Agree
有邊個家長唔係望子成龍吖
咁勁人受谷嘅實際又有幾多

zenobiawong 發表於 19-7-11 14:37
其實42% 的確不錯了, 一般津校 30%左右, 有些甚至只有20%, 但對比往年又的確失色了點, 但又諗下今次出生人 ...

聖提摩太2019年15人(13.5%)升華英
加上其他整體有近3成升B1中學

B1* 33 (29.73%)
皇仁 1 華英 15 旅港 2 黃笏南 7
善德 1 丘佐榮 4 銀禧 2
直資: 顔寶鈴 1

B2* 29 (26.14%)
陳瑞祺 2 何官 7 培道 4 胡兆熾 9
五旬節 7

無公布 49 (44.14%)

總數: 111 (100.00%)

2019年度小六升中派位資料 #66
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3770453&extra=&page=4

biggmiu 發表於 19-7-13 10:21
Oh, 謝謝指點, 應該問, 仍算一線嗎? 謝謝!
應該算一線,如果按中學方式分BAND,估計相當BAND1C~BAND1B

Felix223 發表於 19-7-12 18:29

最新資料葛量洪小學

葛小2019年升中名單有9間B1中學
據校務報告小六有98人(男56 女42)
假設各1/2/3人 升B1 9%/18%/28%

B1* 9間 (21.43%)
迦密 英華 丘佐榮 旅港 黃笏南
銀禧 福建 九真 香島

B2A-1C* 4間 (9.52%)
郭得勝 顏寶鈴 李國寶 SMC

B2* 12間 (28.57%)
何官 陳瑞祺 培道 五旬節 胡兆熾
基崇 創知 寧二 TKPS 德蘭
DMS(BW) 基道

NR 17 (40.48%)
孔仙洲 蔡功譜 新亞 余振強 文理
DMS(HW) 聖三一 佛教黃鳳翎 KTS
何金南 朱敬文 麗澤 諸聖 元天
聖母院 九工 彩天

總數: 42間 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

‹ 上一主題|下一主題