用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
樓主: phoet
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

主觀覺得, 唔願意公佈B1 %既小學, 好大機會已經跌穿30%, 或者 只係邊沿, 所以大家揀學校真係要注意。

zenobiawong 發表於 19-6-21 15:21
主觀覺得, 唔願意公佈B1 %既小學, 好大機會已經跌穿30%, 或者 只係邊沿, 所以大家揀學校真係要注意。 ...

又未必 dps就唔係 神秘得黎升中好理想

zenobiawong 發表於 19-6-21 15:21
主觀覺得, 唔願意公佈B1 %既小學, 好大機會已經跌穿30%, 或者 只係邊沿, 所以大家揀學校真係要注意。 ...
有啲係唔公開, 但你去 interview (直私), 或讀緊會見到校內有公佈

相比一直唔公開, 放 web site 幾年, 但突然幾年又無放嗰啲先更令人懷疑

Arabellahk    發表於 19-6-24 11:59

penguinding 發表於 19-6-21 16:19
又未必 dps就唔係 神秘得黎升中好理想
係咪好理想其實外人唔會知。只係知佢有10個男仔可必入DBS囉。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

拿拿利 發表於 19-6-21 11:27
我思路清晰, 廣教中排第一, 再睇升中%, 最好是幾多人派入邊間中學, 有晒數據 (唔好淨係話 9X%升頭三志願,  ...

你既理念同我不約而同☺

hkpapa852 發表於 19-6-21 15:13
有邊間學校自稱派位不理想?

焦糖媽 發表於 19-6-21 16:47
有啲係唔公開, 但你去 interview (直私), 或讀緊會見到校內有公佈

相比一直唔公開, 放 web site 幾年, 但 ...
又係喎...

我想請問下,有人話紅馬依家差著好多,係唔係真?之前好似好受歡迎

lynnlam0528 發表於 19-6-22 13:56
我想請問下,有人話紅馬依家差著好多,係唔係真?之前好似好受歡迎
呢度好多人問左好多次都無人答到。我唯一幾肯定紅馬係最多國語家長的首選。

qpalzm 發表於 19-6-22 16:29
呢度好多人問左好多次都無人答到。我唯一幾肯定紅馬係最多國語家長的首選。 ...
你知唔知國語家長多會有咩影響?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-22 17:25
你知唔知國語家長多會有咩影響?

有咩影響?可唔可以分享下?

qpalzm 發表於 19-6-22 16:29
呢度好多人問左好多次都無人答到。我唯一幾肯定紅馬係最多國語家長的首選。 ...

國語家長因為咩鍾意紅馬?佢普教中都只係一二年級,之後就粵教中

lynnlam0528 發表於 19-6-22 18:44
國語家長因為咩鍾意紅馬?佢普教中都只係一二年級,之後就粵教中
我係以八卦方式知道D國語群組好buy紅馬,至於點解,我唔係個group人都好難答到你。
我估計第一係之前紅馬的確好受歡迎,係D群組建立左形像,第二至少低年班普教中,第三(我估)黄宣係好多有宗教的首選,國語家長多唔係Christian掉轉選紅馬

hkpapa852 發表於 19-6-21 17:49
係咪好理想其實外人唔會知。只係知佢有10個男仔可必入DBS囉。

入面教既會知

lynnlam0528 發表於 19-6-22 18:44

我唔係國語家長,我試估下咋,紅馬校舍又真係幾靚,初小普教中令國語為母語的小朋友更容易適應小學生活,我亦覺得香港的小朋友又可以學好多一種語言,其實都唔錯丫,呢間都多人揀,第一志願收唔晒既。
利申:曾經想讀,後來冇揀

Monosaru 發表於 19-6-23 02:45
我唔係國語家長,我試估下咋,紅馬校舍又真係幾靚,初小普教中令國語為母語的小朋友更容易適應小學生活, ...
非常多家長feedback,如果本身小朋友語言興趣細,學習動機又唔高,屋企又少support,普教中真係好辛苦。個小朋友根本上中文堂都唔知嗡乜,點會專心上堂? 跟住中文科死晒。

回覆樓主:

地區官津小學,講到底,始終資源有限。想晌課外活動比賽取得成績,又要同時間提升升B1中百分比,係理想願望。現實上,定必要權衡輕重作出取捨,將焦點集中。

小女自行選校時:

紅馬只有15分,對我唯一吸引力,係小量聯繫伊中學位。太受國語群組歡迎,又見到升中勢頭向下調整中,skip

其他3間教會學校,自行有20分:
1. 千奉成績又似乎係每況愈下,重視課外活動,凸手話「體育界冇經濟貢獻」,skip

2. 黃宣派位表現係保持平穩,級最top果幾個入到全港性嘅名校(但級人數多,擔心整體成績偏差可能較大),課外活動略有成績,聽街坊口氣,應該係近年最受歡迎果間。個個都爭,我仲衝埋去?skip

3. 奉基派B1表現連年進步中,非龍校嚟講,已經係連續幾年區內最好。5-10%升B1嘅差別看似好小,但實際上,任何一間官津小,每年都為果區區1-2%而努力不懈。無錯,校舍係舊D,課外活動亦十分平庸,但基本上要有的,都有了。升中派位,基本上只係睇學業成績,所以本人信奉「求學應是求分數」,奉基校長明言緊張學生成績,十分啱聽!so far,十分滿意!

自己同仔女想要乜,家教又如何配合,對選校至為重要!天神以外以上四間,都應該係大多數家長派到都唔會愁嘅學校,至於邊間啱自己,睇各自想法和做法。

至於葛小同聖提,唔介意升中派位嘅話,都唔係最差,最差結果係派去外區借位小學!

Arabellahk    發表於 19-6-24 12:03

micmic37 發表於 19-6-23 16:13
地區官津小學,講到底,始終資源有限。想晌課外活動比賽取得成績,又要同時間提升升B1中百分比,係理想願望 ...

同意,我都聽晒呢幾間學校簡介會,同你感覺類似,不過我只得15分,只靠大抽獎,結果真係撞上太多人揀既學校,抽唔到,感恩最後叩入紅馬、黃宣,我唔太著重睇升中percentage, 喜歡學校多活動,相信未來社會需要有創意,所以黃宣及千禧較適合小朋友,其實區內小朋友都好乖,每間學校都幾好

micmic37 發表於 19-6-23 16:13
地區官津小學,講到底,始終資源有限。想晌課外活動比賽取得成績,又要同時間提升升B1中百分比,係理想願望 ...
哈哈 好一句 『

求學應是求分數』... 小三之前我都唔認同。

但到左小四, 開始緊張呈分, 發現

求學還是必須求分數。

qpalzm 發表於 19-6-22 19:31
我係以八卦方式知道D國語群組好buy紅馬,至於點解,我唔係個group人都好難答到你。
我估計第一係之前紅馬的 ...
中文科, 可以話係幼稚園升小學後最困難既一科

如本身唔係善於普通話, 要馬上轉去普教中, 學習自月然會受影響

加上小學唔會好似幼稚園咁俾太多時間小朋友去適應, 所以小朋友如跟唔上, 好易出現對中文科抗拒既情況. 即使日後轉番粵教中, 因學習動機已差咗, 加上根基差咗, 所以如果想追番上去會好辛苦

咁對用普通話既家庭有冇問題呢? 初小唔會有問題, 但高小如轉番用粵教中, 可能又會有問題
而且, 大部份以普通話為母語既家庭, 整體對學習英文既意慾都較低. 不過, 因為官校英文考核要求低, 呢班小朋友要係校內攞高分都唔會太難, 但一去到公開試Pre-S1, 英文水平就會大幅被拋離.

結果, 校內可能佔據級頭既普通話學生, 去到Pre-S1就英文可能會低於平均, 粵語學生成績亦只能維持中上

所以整體Pre-S1成績無乜進步. Band 1學額係此消彼長, 當你原地踏步唔進步時, 而人地有進步, 咁你既band 1 quota, 自然就會少咗

‹ 上一主題|下一主題