用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
樓主: phoet
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

pandaphym 發表於 19-6-19 23:22
其實奉基呢幾年多人揀咗,因升中派band 1%呢幾年係全區之冠(唔計天神),只係名氣冇黃宣、紅馬咁高,相反千 ...

do Fung Kei and Fung Kei Millennium have huge differences?

iamverysleepy 發表於 19-6-19 10:58
35網,唔計外借31網嗰幾間,基本上都冇差的學校。

同意

其實奉基呢幾年多人揀咗,因升中派band 1%呢幾年係全區之冠(唔計天神),只係名氣冇黃宣、紅馬咁高,相反千 ...

咁奉基又從來未至於去到3線學校(emoji)
校長有次話,佢唔知邊度傳返黎話佢地太谷太傳統而嚇怕人地咁解(emoji)

feifei_baby 發表於 19-6-19 18:46
揀學校除咗睇band1%,都仲有唔少其他因素,阿女抽獎果年,身邊最多人揀千禧黃宣,前者活動、小班,後者位 ...

我反而認為,學校著重ECA,又攪唔好升中先係兩頭唔到岸。

ECA再叻,對升中幫助都係有限,對人生又有無幫忙呢?我唔肯定。但小學升中舖排得唔好,對人生一定有影響。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hilarychu 發表於 19-6-20 08:14
咁奉基又從來未至於去到3線學校(emoji)
校長有次話,佢唔知邊度傳返黎話佢地太谷太傳統而嚇怕人地咁解(emoj ...

邊度傳?佢自己咯
當年去奉基聽小一講座,校長不斷強調好鼓勵學生去考英文、數學之類嘅試,有哂slide展示學生考成點,幾多幾多盾,學術以外冇講太多...

回覆 feifei_baby 的帖子

我也有去佢的小一講座,但接收唔到一間學校著重坊間的考試就等如學校太谷有關連吧!何況是鼓勵學生參與而不是強迫!我唸要在校的學生 (用家) 分享先有說服力吧!

回覆 hkpapa852 的帖子

很同意!  

hkpapa852 發表於 19-6-20 08:20
我反而認為,學校著重ECA,又攪唔好升中先係兩頭唔到岸。

ECA再叻,對升中幫助都係有限,對人生又有無幫 ...
很同意!

升學好似奉基好DD
千禧好運動,好多運動方面的課外活動
黃宣好多樂器方面的課外活動,幾乎人人都學
奉基之前升小一,沒有開學前已經派張英文生字,要在開學前自學。

回覆 qpalzm 的帖子

多謝回覆, 我本身都係學卷幼稚園, 35網除,聖提,(呢間相對較遠, 不想考慮) 黃埔幾間學校都visit 過幾次, 相當認同葛小嘅理念, 教師也很nice, 只怕入到去後不如想像中好, 會後悔.

回覆 pekkle_n_friend 的帖子

葛小以前係弱啲,但近年升咗,校長好有心,口碑都好。我聽過Talk都好欣賞,而且佢世襲率高,其實真係不差。

回覆 pekkle_n_friend 的帖子

咁你揀咗另一間唔係自己最like的,都可能會後悔。

又唔係三線, 只係因為校舍舊, 限制左大家對佢既期望,
但本人覺得揀小學, 首要如果唔睇升B1%, 到小朋友小五小六時, 你可能就後悔唔揀一間升B1% 高既學校嚕.

其實我都有呢個疑問,我有個朋友既小朋友係男仔,乙二抽入奉基,但點都想叩返入乙一嗰間,但明明奉基升中好似過乙一嗰間

就算當我朋友對乙一嗰間係個人喜好問題,但事實顯示出黎真係朋友選乙一嗰間受歡迎d(起碼奉基乙二都仲入到),真係唔明

Littlemushi 發表於 19-6-20 13:28
其實我都有呢個疑問,我有個朋友既小朋友係男仔,乙二抽入奉基,但點都想叩返入乙一嗰間,但明明奉基升中好 ...
好多外貌協會同主張不重視學術既人。
通常5/6年後就會後悔。

Arabellahk    發表於 20-1-20 00:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hilarychu 發表於 19-6-20 09:37
回覆 feifei_baby 的帖子

我也有去佢的小一講座,但接收唔到一間學校著重坊間的考試就等如學校太谷有關連吧 ...

每人接收嘅都唔同,我自己唔太buy考坊間考試,所以理念不合。況且,谷唔谷都可以好主觀。35網呢幾間相差不遠,家長除咗考慮升b1%,都可以考慮學校style係咪符合家長理念同小朋友嘅style。

feifei_baby 發表於 19-6-20 13:37
每人接收嘅都唔同,我自己唔太buy考坊間考試,所以理念不合。況且,谷唔谷都可以好主觀。35網呢幾間相差不 ...

都係,谷唔谷好主觀,也好講小朋友能力有關!理念相同都好重要,我想當年都無考慮講明普教中的小學。

hilarychu 發表於 19-6-20 13:45

都係,谷唔谷好主觀,也好講小朋友能力有關!理念相同都好重 ...
認同, 選小學我識有 D 家長帶埋小朋友去簡介會, 由小朋友自己選邊間, 而我選小學首先要剔走普教中, 官小, 升中的中學網, 收窄範圍後, 再細看每間學校的教育理念, 自自然然就搵到合適自己小朋友的學校, 不要盲目去選人名氣高的學校, 入到去如果教育理念同你的不同, 家長會好辛苦.

hkpapa852 發表於 19-6-20 13:35
好多外貌協會同主張不重視學術既人。
通常5/6年後就會後悔。
我想當年都是自行選一間較知名的學校! 都是因為人云亦云,但最後失敗左!
之後,咁岩睇到你既分析,同再review返35網的各學校, 見到佢地的"業績"唔係差唔多,係都有成10%左右咁多,可能有人覺得爭10%都叫差唔多,但我個人認為, 對於邊緣學生 (你真係唔知到時你是否這樣學生)10%爭好多,而且我個人覺得廣教中對於語文先有幫助,普教中的老師大多是臨時叫用普通話教的,專業成疑,加上我問了各間畢業生的分享,最後我轉軚了我還是選一間可量度的指數來決定我既選擇,因為我覺得一間重學術的學校未必無完全無關愛完全無活動,等如一間重關愛的學校都會有重學術變左會谷的一天!

其實學校理念夾唔夾家長都好重要, 不過奉基唔係外間所說咁谷. 學習氣氛好好. 而家的小學課程本身都好緊湊, 好興幸呢間無什麼一體一藝攪咁多野, 要學課外活動可以另外喺學校參加.
‹ 上一主題|下一主題