用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
go

35 校網, 一二三線小學  

請問大家, 35校網, 點分一, 二, 三線小學呀? 佢地有咩分別?派中學成積好唔好呀?

phoet 發表於 19-6-5 16:47
請問大家, 35校網, 點分一, 二, 三線小學呀? 佢地有咩分別?派中學成積好唔好呀?
...

你睇吓佢哋派開咩中學咪知點分。

希望幫到你了解升中情況:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D6

回覆 e2m 的帖子

好多都無公佈派成點,

回覆 zenobiawong 的帖子

TKS!!

e2m 發表於 19-6-8 08:33
你睇吓佢哋派開咩中學咪知點分。

即奉基係band1?咁黃宣屬band1定2?

回覆樓主:

乙一入唔曬嘅就一線,乙二二線,乙三打後三線,即係派中都好大機會叩門或讀私校。
35 一線咪屋苑嗰三間,二線就葛小,摩太同果欄就三線。

1998Ruby1998 發表於 19-6-18 11:16
乙一入唔曬嘅就一線,乙二二線,乙三打後三線,即係派中都好大機會叩門或讀私校。
35 一線咪屋苑嗰三間,二 ...

葛小好過聖提摩太嗎?

回覆 pandaphym 的帖子

小學好似無BANDING分, 不過奉基近幾年派位就係同區最好, 其他學校現在避重就輕, 好難比較,
只可以話, 睇返過往派位百分比, 奉基在這區真係一年比一年派得好。(一條龍小學不計)

35網係比較奇怪的一個網。

點解中學派位最好個間(以男仔計)反而乙二都入到呢? (雖然有人覺得30幾%同40幾%升B1分别不大)

35網,唔計外借31網嗰幾間,基本上都冇差的學校。

iamverysleepy 發表於 19-6-19 10:58
35網,唔計外借31網嗰幾間,基本上都冇差的學校。
35 入面,葛小同聖提摩太會唔會相對弱D? 我其實心儀葛小, 九月自行15分都想申請佢博吓, 但身邊人總覺得大抽獎點解唔要雙奉黃萱,紅馬.  

qpalzm 發表於 19-6-19 10:18

點解中學派位最好個間(以男仔計)反而乙二都入到呢? (雖然有人覺得30幾%同40幾% ...

我都想知

pekkle_n_friend 發表於 19-6-19 12:32
35 入面,葛小同聖提摩太會唔會相對弱D? 我其實心儀葛小, 九月自行15分都想申請佢博吓, 但身邊人總覺得大抽 ...
如果你最心儀葛小,你111 葛小基本上100%入梗唔駛博。
葛小課程唔係淺,佢係有較多來自學卷幼稚園學生 (無偏見,我自己兩個都讀村校),但家長唔係會放手唔理個D。

qpalzm 發表於 19-6-19 10:18

點解中學派位最好個間(以男仔計)反而乙二都入到呢? (雖然有人覺得30幾%同40幾% ...

揀學校除咗睇band1%,都仲有唔少其他因素,阿女抽獎果年,身邊最多人揀千禧黃宣,前者活動、小班,後者位多、關愛,各有捧場客,進取果班,女嘅天神男嘅紅馬,其他,可能未必想太谷小朋友,奉基感覺睇重成績,有啲兩頭唔到岸。

feifei_baby 發表於 19-6-19 18:46
揀學校除咗睇band1%,都仲有唔少其他因素,阿女抽獎果年,身邊最多人揀千禧黃宣,前者活動、小班,後者位 ...

明,但正常總會有人張升B1%放首要考慮。乙1 100%入晒真係比較少見。
仲有無論幾心儀都好,抽唔到都無用架。抽中機會都要考慮下呱?

回覆樓主:

我覺得同學校入口條街及外觀有好大關係。黃宣、千禧都係條大街,學校感覺新和大;奉基門口條街較小和混亂(小巴站對面),校園感覺也較舊,如果去一次site visit 應該都有這個感覺。

回覆樓主:

當時我因為廣教中同較高band 1%而選奉基!到而家我都無後悔!

其實奉基呢幾年多人揀咗,因升中派band 1%呢幾年係全區之冠(唔計天神),只係名氣冇黃宣、紅馬咁高,相反千禧派band 1%越來越低,所以好多人都仲以為奉基係三線小學