用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 當初揀禮賢有掙扎嗎?
樓主: celinelau
go

當初揀禮賢有掙扎嗎? [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

minidonut0131 發表於 19-6-7 09:29
讀了一年,除了要好早好早起身辛苦d外,我對學校都好滿意 ,因為禮賢真係俾到我要既~一個關愛又有 ...

請問小朋友活潑好動會否難適應?

中文是否普教中?呈分要呈聖經嗎

回覆 chuchu2014 的帖子

不會, 個人應為整個一年級都係給家長和小朋友一齊適應, 中文係粵教中, 另有普通話堂, 聖經只有默金句, 冇測考.

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主:

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

minidonut0131 發表於 19-6-7 09:29
讀了一年,除了要好早好早起身辛苦d外,我對學校都好滿意 ,因為禮賢真係俾到我要既~一個關愛又有 ...

荃灣校車幾點上車?

celinelau 發表於 19-6-5 10:56
自己同老公都好喜歡禮賢,同時小朋友又好好彩抽到地區一線第一志願,屋企人都(尤其係幾位長老)覺得禮賢學費 ...

請問荃灣校車幾點上車?因為打去學校問職員,她說要開左學,校車先知有幾多學生要去不同的地方接送,到時先知幾點

想問下家庭經濟有困難,學校有沒有提供資助?

回覆樓主:

禮賢係好學校 升中成績亦幾好
2019年升中有27間B1及9間B2A-1C
假設小六90人 升B1/B2A-1C ≥40%

B1* 27
B2A-1C* 9
B2* 2
NR 4
總數: 42間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2018-2019年度小六升中派位概況
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

獲派第一志願:80% 
獲派首三志願:91% 

應屆六年級學生獲派中學
名單摘要:

各中學排名不分先後

1. 迦密中學 
2. 寶血會上智英文書院 
3. 聖保羅男女中學
4. 聖母玫瑰書院 
5. 匯基書院(東九龍)
6. 旅港開平商會中學
7. 基督教崇真中學