用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小一面試家長必答題? 求教!
go

小一面試家長必答題? 求教! [複製鏈接]

因為小朋友小一派得唔理想所以要周圍扣門。咁在面試那天,家長通常都會被問到一條題目就係…… “點解您唔鍾意派到的那間學校?”

想請問大家呢題通常會點答?  
   10    0    0    0

lilylilyc 發表於 19-6-5 01:02
因為小朋友小一派得唔理想所以要周圍扣門。咁在面試那天,家長通常都會被問到一條題目就係…… “點解您唔 ...
因為貴校資源豐富,活動多元化?

想搵一間更適合小朋友程度/性格既學校 (跟住sell下仔女既強項優點)

想搵一間學校理念同父母理念相同既學校 (跟住拋書包講貴校理念)

pekovian 發表於 19-6-5 23:07
想搵一間更適合小朋友程度/性格既學校 (跟住sell下仔女既強項優點)

想搵一間學校理念同父母理念相同既學 ...

我都見好多mj都係咁講,  所以就去搵學校大綱去望下,但係有時啲網站講得唔係咁清晰, 有冇邊度可以睇得更加清楚,我想搭好啲加分……
人為善~ 福未將至, 禍巳遠離 .....

sunnymama2 發表於 19-6-5 10:20
因為貴校資源豐富,活動多元化?

我都正在搵緊該學校網講自己嗰個教育理念, 為有依條途徑去…… 其實mj有冇啲另類答案? 真係緊張過佢自己見工...
人為善~ 福未將至, 禍巳遠離 .....

lilylilyc 發表於 19-6-5 23:12
我都見好多mj都係咁講,  所以就去搵學校大綱去望下,但係有時啲網站講得唔係咁清晰, 有冇邊度可以睇得更 ...

EDB外評報告,學校網頁會有

剛叩完.....
經歷咗叩7間, 有2ND的都會問 "點解揀我地", 我覺得個個都會背理念....就唔會太OUT-STANDING。記得睇埋 "校長的話", 如果你QUOTE到 "尤其貴校校長講過XXXXXX, 真係好認同咁", 我覺得加分。

我有被問 "你地從哪裡認識我地學校?", 我直接答 "其實貴校已經好響負盛名, 從好多途徑都會見到貴校個名", 間學校出名谷咪唔好講咩快樂童年嗰D, 知佢較二線, 咪唔好吹得太盡, 話佢學術、課外活動各方面好平均, 睇到貴校D學生均衡發展囉。

我反而想問下大家有無比人問過:『點解自行無揀我地? (或者甲一/乙一)』點答好
‹ 上一主題|下一主題