用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神校 名校,大家心目中指邊幾間小學?
樓主: fsh2009
go

神校 名校,大家心目中指邊幾間小學?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-6-8 18:35
哈哈,我就咁既,基於客觀的事實,去作出主觀的判斷.
PS:拿,一句半句好難會睇得錯架喇,下次除非你寫一大段然 ...

哈哈!唔怪得知你成日寫嘢都長篇大論啦

Yanamami    發表於 19-6-8 19:54

我心目中的神校第一-毫無爭議皇仁,獨一無二的厚重歷史文化底蘊,最悠久,盛產最多傑出校友,歷屆總數最多狀元誕生,而成績保持一個多世紀的拔尖突出,非是一兩屆成績偏低就可以忽視的神校,在任何國家這樣一間學校也是受尊敬和珍惜的,神校第二是SPCC,無他,近幾年DSE及IB成績最拔尖,遙遙領且呈上升趨勢,當然也占直私優先選拔人才的收生優勢,神校第三女拔,女校第一,近年成績維持前三,除了成績,體藝成績同樣拔尖。神校第四喇沙,人數最多,收埋自己小學大部分學生依然可以保持前例的DSE成績,數學成績尤其突出,一樣體藝拔尖突出,校園夠大設施全。神校第五,男拔,校園超靓,體藝拔尖突出,維持世紀跨度的好成績,雖近年成績下滑,但一間歷史悠久的合格神校不應因幾年的成績就跌落神壇,人生都有高峰低谷,去年IB成績搶眼,DSE應也會回升。以上五大神校符合入讀超難的神校特徵

心目中神校:SPCC

pccw2017 發表於 19-6-8 12:00
其實男拔未入流,佢哋DSE成績同女拔、聖保羅男女仲有距離,我認為只有DGJS 同SPCCPS兩間。
...

又真係,DBS 得IB 成績好好,DSE 就真係 ..... 可能轉校長之後會好d .....

adriantai 發表於 19-6-8 13:12
叫得神校唔會只睇成績呀~

我有講只係睇成績嗎?我只係話DBS既DSE 成績仲咪夠班入神校。

回覆 mannewliv 的帖子

LS無完全的收生權, 升中也盡收小學部的學生,但亦能維持很好的公開試成績,數學勁,體藝也十分出色, 我認為佢是神校之一

St Mary 無完全的收生權,St Mary 一條龍收哂小學部和天神的學生,但整體公開試成績也很好,然而就只有學術而已,不夠全面,所以我認為佢只是一所傳統名校

fsh2009 發表於 19-6-4 21:12
純分享大家自己所理解:
大家經常簡稱嘅神校 同 名校,心目中指邊幾間小學?
邊間神? 邊間名?

"名校"即係英文的famous school, 很容易明白,但"神校"的英文係乜嘢?如果"神"係英文的God,用"神校"亦即係用"神"(God)做形容詞,這是侮辱神,也是侮辱信徙。你認為某某學校的校長,尤其是在這裡被稱為"神校"的校長,他們以”信、望、愛"來教導學生,會不會欣賞這些不尊重神的虛擬文字地位遊戲?

aaqq_mom 發表於 19-6-9 12:19
回覆 mannewliv 的帖子

LS無完全的收生權, 升中也盡收小學部的學生,但亦能維持很好的公開試成績,數學勁 ...

LS 係盡收小學部學生咁正?

sunnymama2 發表於 19-6-10 06:05
妳信?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-10 08:30
妳信?

佢講得出應該係真的吧。

我又唔係校友,個仔又唔喺度讀,冇資格challenge
呢度只有真正用家才有資格,朋友,朋友的朋友係冇資格講ga

所以我老公的同事的仔讀緊男神津 p2, 俾老師勸退,我都唔夠膽喺度講,因為身份唔夠格。

By the way, 我老公的同事講明賴死唔走,佢話學校吹佢地唔脹。所以我信真正用家講,男神津係唔會因為成績差踢人出校的。

sunnymama2 發表於 19-6-10 08:47
佢講得出應該係真的吧。

學校唔會踢你走,但直屬位派位機制會自動送你走
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

佢講得出應該係真的吧。

其實間間,包括呢道成日提的神校,名津,就算happy名津,都聽過有勸退,爭在明示定暗示。不過如果面皮夠厚,津校係冇你符,至多唔比你升中,係小朋慘D,但有時家家面子尤關, 同人宣布晒讀名校FB又貼晒相,轉校情何以堪。

annie133 發表於 19-6-10 09:02
其實間間,包括呢道成日提的神校,名津,就算happy名津,都聽過有勸退,爭在明示定暗示。不過如果面皮夠厚 ...
最苦係孩子。
我親友的兒子入左地區熱門學校,跟唔上,初小時我有提議佢揀間程度低d的,佢以為我眼紅佢,又話名校好難得入到。上年細佬必修生入左,但成日見老師,完全跟唔到,至於阿哥升小六,老師建議佢揀第三組別學校。

其實當初揀間程度適中,可能阿哥會跟得上,可能唔駛揀band 3。成日上堂跟唔到,孩子自信心都會好低的。

其實家長面子重要,還是孩子面子重要?

佢講得出應該係真的吧。

俾我都唔走啦

簽名被屏蔽

sunnymama2 發表於 19-6-10 06:05

只係講啱咗一半,書院會盡量收返小學部未能派返上書院嘅B2學生,根據派位機制,B3學生就一定冇得過馬路。

jli008 發表於 19-6-10 09:58
所以神又好,津又好,都是學校,主要都係睇學生自己,邊個講入到神校就一定好,邊個講入到普通學校就一定吾好,  ...

冇錯,同期另一位親友去左寶校。都係升6年班,但假假地都係band 1 邊緣生。
兩位親友的小朋友多年前都係讀同一間幼稚園,大家level 都係差唔多(差),但一間程度適中,一間程度教深教,孩子跟唔上,距離越來越遠。

揀間適合的,真係最重要。

回覆 sunnymama2 的帖子

我意思係佢會盡量收返小學部 band 2學生

mannewliv 發表於 19-6-8 17:17
聖保羅書院?定係聖保羅男女呀
我有資格説話 這兩間都是首選之選 就是龍與龍與鳯的分別

joyce76123 發表於 19-6-8 20:54
我心目中的神校第一-毫無爭議皇仁,獨一無二的厚重歷史文化底蘊,最悠久,盛產最多傑出校友,歷屆總數最多 ...

ucw    發表於 19-6-10 15:07
‹ 上一主題|下一主題