用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 問老師問題
go

問老師問題 [複製鏈接]

我大囡係K3, 前排學校教佢地睇時鐘同做功課,隔左幾日問佢發現佢唔仲未識睇,唯有叫佢番學校再問師

點知丫囡話老師話之前教左,你番去問媽咪拉,請問係咩教法!?教話唔識學生唔可以再問?
   0    0    0    0

點解你唔教個女而叫佢問老師?
我唔係話你唔啱,但尼d生活知識家長都可以教,睇鐘對K3學生黎講唔係三言兩語就教得識,所以我會自己教,亦明白老師都期望家長幫一幫。

係因為學校已經教左,但丫囡唔明,咁係咪老師教完唔可以再教?我已經教過幾次佢都仲未理解,咪唯有叫佢問下老師,可能老師會有辦法,點知係叫個學生問番家長,我係想知係咪衣家d學校唔會再教番已教過既野?

alicewithtwins 發表於 19-6-6 08:17
媽咪你以為老師教完,小朋友一定會識?
一個概念,一班小朋友學,可能有十個吸收到,十個完全唔明,十個一 ...

Thanks, 已經好多學術野自己係另外教,唸住學校課程範圍就可以問番老師o者⋯

唯有自己調整心態⋯

millyst 發表於 19-6-4 19:36
我大囡係K3, 前排學校教佢地睇時鐘同做功課,隔左幾日問佢發現佢唔仲未識睇,唯有叫佢番學校再問師

點知丫 ...

不論小學定幼稚園都要趕課程。就算k1 k2教咗認字(中文字/英文字)唔識,都係睇手冊學咗啲乜,自己再喺屋企再溫

K3小朋友心對時間認知才慢慢開始,要求看懂時間,好像要求太高,我女小一下學期才會看,我不急於她懂不懂,要配合小朋友心智,如果不知道時分慨念,生活環境變化(日夜,快慢節奏),時間單位(年月日),上下午和時間長短分別,那麼教看時鐘意義在哪?另外,我不能評老師的回應,因為我不在現場,所知不多,經過幾番轉述,很容易有誤會。
‹ 上一主題|下一主題