用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍胡素貞vs水泉澳小學
樓主: sindy0327
go

沙田圍胡素貞vs水泉澳小學

快樂媽媽S 發表於 19-6-4 20:33
唔該你,我見沙胡又有人考下匯基書院,德望學校,聖保羅書院,拔萃男書院,呢d直資學校是好學校嗎
...

可能排位並不準確, 只供參考:

https://kknews.cc/zh-hk/education/gakbp9m.html

https://www.professionaltutor.hk/tags/%E5%85%A8%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D2019

https://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=secondaryranking&schoolcategory=2

回覆樓主:

Many thanks

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你!聽到吾太谷實在太開心了,因想小朋友開心番學,壓力吾好太大,謝謝回應

回覆 Pinguyan 的帖子

謝謝你,因為太擔心小朋友壓力大,功課太多又太谷,聽完大家的回應宜家放也了

回覆 Sweet@family 的帖子

謝謝你!係架,父母應最了解自己的子女

沙胡副校長個女係沙胡讀緊,
唔會差得去邊, 不過水小係英文教數,
好難選擇

回覆 mch411 的帖子

係,兩難

sindy0327 發表於 19-6-5 12:55
回覆 mch411 的帖子

係,兩難

我諗大部分人都會選沙胡的,沙胡校園,成績,校風各方面唔錯,水小係sell一個遠景,咁新校,你唔知佢實行成點,另一樣,佢收左小四,小五各一班學生,你將來小朋友升中band1率取決於呢d學生的pre s1成績,你點知佢考成點?考衰左,情況會變成點?太多不肯定因素啦

回覆 快樂媽媽S 的帖子

pre-s1 好似係參考2屆的數據, 水仔如果出年唔收小三, 咁只有1屆呈分, 就算失手都唔會太差. 無考個屆會係33.3%b1,33.3%b2咁計.

都係老套個句啦, 最差的學校, 只要你keep到頭20名, 你都係英中啦.

水仔好似數學,科學, 體育都英文教, 講真佢提供到一個幾好的英文環境, 1個小朋友起碼每日6小時係學校, 水仔算是英文小學, 每日浸d每日浸d英文, 6年變化可以好大.

中學面試都用英文oral, 將英文生活化係一件好事.

不過回歸現實, 佢真係無升中數據, 佢的冒起應該要6年後.

**有時又真係唔好用成日諗要做白老鼠, 邊間學校都一樣, 學生係學校學到的野係自己的, 別人搶唔走的, 小學只係好基礎, 學好語文將會係中學受惠, 因語文一定要浸, 無速成班**

cherrylove 發表於 19-6-5 16:42

pre-s1 好似係參考2屆的數據, 水仔如果出年唔收小三, 咁只有1屆呈分, 就算失手都唔 ...

我見有些用英文教數的學校慢慢轉番做中文,如音小. 英文聽不明,數學要理解,攪不好差過用中文學數。同校比呈分好似無所謂,但升到中學基礎因語言障礙學得不好,追得更辛苦。

回覆 蝦米豬 的帖子

對,師資好重要。
九龍好多學校都係英文教,老師質素如何,學生質素理應如何。

pre-s1 好似係參考2屆的數據, 水仔如果出年唔收小三, 咁只有1屆呈分, 就算失手都唔 ...

我聽完講座我諗的問題是佢數學英文書,常識,體育一部分用英文教,佢d學生跟得上嗎?家長配合到學校嗎?佢成個下午玩探究,實行起上黎又持續到嗎?個人黎講太多問號

回覆 cherrylove 的帖子

英文生活化當然係好事, 但現實津小學生英文水平參差, 要英文教學係有一定難度.
亦有朋友反映英文數/常未有如期可以加強英文能力, 反而更難明白內容, 除非家長緊貼課課清, 不然為了應付測考, 只能操同背過關.

當然小朋友能力各有不同, 只有家長最了解, 沒有最好, 只有最適合.

回覆 Diversifyedu 的帖子

對,所以每間學校都有讀得上及讀不上的學生。
好認同沒有最好的學校,只有最合適的學校。

在合適的學校中才會發揮的最好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

mch411 發表於 19-6-5 10:41
沙胡副校長個女係沙胡讀緊,
唔會差得去邊, 不過水小係英文教數,
好難選擇 ...
英文教數,唔好搞!又要理解英文,先明白數學concept
結果只會:自己從頭教過!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

快樂媽媽S 發表於 19-6-5 17:13
我聽完講座我諗的問題是佢數學英文書,常識,體育一部分用英文教,佢d學生跟得上嗎?家長配合到學校嗎?佢 ...
我好懷疑,到底幾多香港家庭能夠教到native 英語水平,去理解抽象嘅數學概念前題:小一嘅英語程度,同該小學無關!咁係咪要讀咗英文幼稚園先?!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

哦,明白,有既都走去考直資,唔怪得知考直資要英文好啦。津校學生要等升上英中先用的英文學。

我都去過水小簡介會, 幾鍾意學校既理念, 同埋英語授課及下午活動教學, 活潑D, 應該啱我小朋友, 而且有朋友既朋友係裡面做, 話校長有熱誠去搞好間學校, 那人認為學校真係讀得過. 不過同上面其他JM所說一樣, 有太多未知之數, 會唔會太多學生跟唔到英文而要改番做中文教? 到左4年級, 會唔會改晒做全日上堂, 同佢地原本既selling point 唔同左.

蝦米豬 發表於 19-6-5 16:54
我見有些用英文教數的學校慢慢轉番做中文,如音小. 英文聽不明,數學要理解,攪不好差過用中文學數。同校 ...

音小幾時轉翻中文數?

如果佢有收2019-2020年小六學生, 而呢班係第一屆畢業生, 即係佢地係2022年畢業

咁佢地考既Pre-S1成績會影響之後4屆既學生

所以如果佢地衰咗, 之後4屆學生都會受拖累

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。