用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好氣餒,唔知點樣教個仔
go

[過動] 好氣餒,唔知點樣教個仔 [複製鏈接]

花左幾個禮拜,老師又教我又係屋企教佢寫作,但今日考試都係寫得兩段,其餘唔夠時間寫,真係好氣餒,教到我唔識點教……
   0    0    0    0

回覆 愛bb的媽媽 的帖子

幾年級?

回覆 BabyYukYuk 的帖子

3年級

回覆 愛bb的媽媽 的帖子

其實三年級考試寫到兩段已不錯,我家小朋友都係作文出事,要時間佢慢慢進步,由最初交白卷,到寫到一兩句,到今次考試寫到兩段,我已經讚到佢不得了! 下次再鼓勵佢寫到三段,希望有一天佢可以寫到一篇!

其實在時間短及緊張氣氛下作文很不容易,鼓勵小朋友慢慢進步很重要,相反再話佢只寫得兩段,佢下次會更緊張!

回覆樓主:

多睇書,有幫助。憑空想像作文對小朋友嚟講真係難嘅

回覆樓主:

其實可以要佢背少少範文(特別是應用文: 邀請卡、道歉卡等,起碼攞到少少分……

我都同個女背咗d範文,但佢都好低分。
甚至今次考試佢較之前好努力,不過反而成績強差人意(呢個係我意想唔到)
見到大家仍然咁積極咁鼓勵性去睇低分成績,自己心裡面都冇咁難過
謝謝大家嘅分享

Cookiesther 發表於 19-6-13 16:02
我都同個女背咗d範文,但佢都好低分。
甚至今次考試佢較之前好努力,不過反而成績強差人意(呢個係我意想唔 ...

單單背是不夠,要看着範文再做二次創作啊……

愛bb的媽媽 發表於 19-6-4 14:01
花左幾個禮拜,老師又教我又係屋企教佢寫作,但今日考試都係寫得兩段,其餘唔夠時間寫,真係好氣餒,教到我 ...

作文對SEN小朋友係好難的事,要慢慢來,佢哋真的唔知寫乜,落唔到筆。要多睇書,多睇戲,甚至打機,才比到靈感佢。要幫佢地做架構,首先用bullet points列出每段寫d乜,慢慢一段一段寫。寫完再檢討,看看有什麼地方可以寫得好d,重新由頭寫一次篇文,例如加入形容詞,加多些細節,改正文法,甚至用另一種Writing style。
‹ 上一主題|下一主題