用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 聖家(九龍塘)
樓主: ninywong
go

德望 vs 聖家(九龍塘) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-6-5 09:12
同會學校, 唔止唔收叩門, 插班好似都係免問

正確

B.B.BaBa 發表於 19-6-5 11:26
純比學校,GH 較優。但既然你無信心又有妹跟尾,聖家都算係唔錯、穩紮穩打的選擇
...

同意,冇其他choices就梗係讀GH,但GH同學仔好強,升吾到德中,應該就連入聖家咁上下level嘅中學都危危地,其他人建議讀住先然後插班,試問,能夠插到神校嘅,又點會怕升吾到德中吖

ninywong 發表於 19-6-5 10:55
謝謝大家的分享。

表面睇GH 係較好,英小。但我囡囡英文麻麻,中文好,又有妹妹跟尾。我怕英小佢會怕同壓 ...

GH主要缺點係唔係真一條龍,校網唔好及升中支援不足。但對比聖家,一樣只有50%升聖家中的機會,升中支援也似乎麻麻,唯一係校網。但如果你係抽入,即本身都在41網,咁又好似聖家無咩特別優勝嘅地方。

我又覺得英小都適應到嘅,GH幼稚園都係中文為主啦!

妺妹照計自己抽都入到聖家,唯一係你會唔會擔心若果妺妹考不入GH, 第時兩個不同學校會難搞。

whitepurin 發表於 19-6-5 13:19
GH主要缺點係唔係真一條龍,校網唔好及升中支援不足。但對比聖家,一樣只有50%升聖家中的機會,升中支援也 ...

其實都多家長都會幫第二個小朋友 抽獎揀吾同家姐哥哥既學校,其實當自己 自行15分甘,何況樓主係41,過幾年出生率又低少少,如肯 再抽聖家,相信好大機會抽到。

B.B.BaBa 發表於 19-6-5 10:00
人地只問兩間,大家拉得太遠了......

如果錢及地點唔係考慮因素,我會揀 GH,因為學校硬件較好及係英小。 ...

你提到讀英小對小朋友好,到中學深明呢個道理。可以講多啲嗎? thanks

aaqq_mom 發表於 19-6-4 22:02
以我接觸過St Paul Convent 和 GH 學生,我覺得GH 的學生比較全面

絕對認同, 利申 我個女讀Paul con.
Gh女比較全面因為有體藝

回覆樓主:

請問聖家是乙一定乙二中?

聖家同GH同樣唔輕鬆,不過功課質素就好唔同,聖家真係得個做字。

選GH 喇, 2間唔同level..
妹妹到時考GH機會又大了些, 自己抽聖家又得。

ninywong 發表於 19-6-4 13:41
大家會點選擇?

如果樓主女兒是自理能力高又獨立的,就選GH 吧,GH 比較大班,45人一班,真係要個女仔成熟獨立的會比較好。
課程方面,小一來說還可以,小女基本上一星期有3日在學校已經完成功課,放學後係上下興趣班/ 玩,老師會教書,無教淺考深,有用心聽書,基本上考試無太大難度。

我唔太了解聖家,但聽聞比較多功課,我個人不太喜歡太多功課的學校,女兒又比教喜歡英語,所以為她選了GHS 。

Honeyme22 發表於 19-6-6 01:33
如果樓主女兒是自理能力高又獨立的,就選GH 吧,GH 比較大班,45人一班,真係要個女仔成熟獨立的會比較好 ...

另外,GH 係完全無要求你要玩一體一藝,自由參與,一樣唔參加都得。不過即使學校不要求,家長都有心栽培小朋友其他才能,很多小朋友都有一技之長,除了應付學術,很多同學都會再參與其他ECA,學習其他技能,久而久之令人感覺GHS 不是淨讀書的學校。

ninywong 發表於 19-6-4 13:41
大家會點選擇?

德望
‹ 上一主題|下一主題