用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校
樓主: goodboy1
go

名校  

bbforever 發表於 19-6-4 11:35
年年都訪問這些小一獲派喇沙的家長 , 到中學派位又到油天度訪問啲家長和學生 , 年年如是 , 我已睇到麻木咗 ...

係,年年倒模咁樣,學校學生同家長又做足戲,大家happy

mannewliv 發表於 19-6-5 10:18
係,年年倒模咁樣,學校學生同家長又做足戲,大家happy
呢D係傳媒問題,佢哋喜歡譁眾取寵。

回覆 b3410 的帖子

傳媒都是人,要賺錢開飯,要為生計,要為業績,為了想多D人睇多D廣告收入,有些傳媒一樣也乜都做得出,誇張,扭曲和選擇性報導樣樣齊

王家爸爸    發表於 19-6-5 12:33

大貓媽媽 發表於 19-6-5 06:37
Pastpaper好厚禮啊!

真係好厚禮, 阿女小學啲past paper真係得來不易,要搵啲相熟唔同級嘅媽咪交換。 如果唔係互換好難成事,加上唔係個個媽咪唔介意畀人睇到自己個女啲成績。

kirstyau 發表於 19-6-5 11:10
真係好厚禮, 阿女小學啲past paper真係得來不易,要搵啲相熟唔同級嘅媽咪交換。  如果唔係互換好難 ...

用D低年級既past papers同高年級換~~~

mcl203 發表於 19-6-5 11:36
用D低年級既past papers同高年級換~~~

有啲想要阿大,有嘅想要阿細。
阿妹好幸福,儲到4年。阿大個時就冇喇!

goodboy1 發表於 19-6-4 10:56
愛兒獲派喇沙 母笑稱擺10圍慶祝
每年都見有開心入名校,然後沮喪地走既人,所以最緊要係用平常心睇升學。

Cliokohonda    發表於 19-6-5 20:17

Sheep06 發表於 19-6-4 13:24
睇訪問, 嗰位家長 每個月個仔興趣班都洗萬幾蚊一個月, 大把錢唔怕啦, 擺十圍濕濕碎啦!
...
唔係錢既問題,係心態既問題。

小乖豬 發表於 19-6-5 10:34
回覆 b3410 的帖子

傳媒都是人,要賺錢開飯,要為生計,要為業績,為了想多D人睇多D廣告收入,有些傳媒一 ...
報紙佬都係搵三餐嗟,有人睇既新聞自然有人報導。

回覆 mcl203 的帖子

佢講緊嘅可能是用錢交換

回覆 王家爸爸 的帖子

人生得意須盡歡,人生苦短,該高興時便高興,盡了力就是了,就算最終失敗離場也當是美好回憶。

小乖豬 發表於 19-6-5 15:55
回覆 王家爸爸 的帖子

人生得意須盡歡,人生苦短,該高興時便高興,盡了力就是了,就算最終失敗離場也當是 ...
我都係咁教小朋友,盡咗力,享受過程;要檢討,但係唔好後悔。

小乖豬    發表於 19-6-5 18:52

kirstyau 發表於 19-6-5 11:10
真係好厚禮, 阿女小學啲past paper真係得來不易,要搵啲相熟唔同級嘅媽咪交換。  如果唔係互換好難 ...
仔P2時,有個P6家長問我今年P2的中文卷是否好深,叫我copy落隻USB度俾她睇下,我覺得冇所謂,就copy俾她,第二日她還返隻USB時話,入面她copy了近十年和她仔的試卷俾我,話俾我用黎做籌碼,同高年班家長交換試卷,我之前懵下懵下,那時才知個game原來係咁玩的!

scooper 發表於 19-6-5 18:50
仔P2時,有個P6家長問我今年P2的中文卷是否好深,叫我copy落隻USB度俾她睇下,我覺得冇所謂,就copy俾她, ...

咁個家長算好喎!

王家爸爸 發表於 19-6-5 16:01
我都係咁教小朋友,盡咗力,享受過程;要檢討,但係唔好後悔。

我都係經常教自己小朋友try your best and no regrets。佢有時間中考完試會提下D試卷,我會問佢係咪盡左力,真係唔識?真係唔識無必要再講,自己溫番識佢,唔識都無辦法,考完可以忘記佢~~~

王家爸爸    發表於 19-6-5 19:32

goodboy1 發表於 19-6-5 12:32
我都有留住阿大小學啲past paper,一來俾阿細參考,二來俾自己有個回憶!
...

喇沙尐測驗或考試嘅卷唔會俾學生帶返屋企,所以坊間唔會有past paper出現。

考試前: 盡咗力就得啦。

考試後&成績未如理想: 考得咁差,即係未盡全力啦。