用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校
樓主: goodboy1
go

名校   [複製鏈接]

比快慢,有熟練工的嫌疑。賣油翁話“無他,唯熟耳”。可可通過操練提升速度。這是很多人不服氣的地方。
但速度快,現實很有意義。兩人辯論,如果思維快,容易說服對方。
“快”對普通人,對優秀的人,足夠好了。
但若某些領域想做到number one,比拼的還是思維深度。

goodboy1 發表於 19-6-11 14:02
小學珠心算,就係教學生鬥快心算計數。大仔有學,細仔無學,結果都係差唔多。
...

「天下武功,無堅不摧,唯快不破。」 這個意思就是在技巧與速度的選擇時,其實速度是決勝的關鍵,這句話應是李小龍所說的吧,原句是「天下武功,無招不破,唯快不破。」

數快幾時最有用? 打麻雀、廿一點。
廿一點計得掂, 好似香港之前個狀元咁做咗職業賭徒……

說說笑。

yovin 發表於 19-6-11 16:46
「天下武功,無堅不摧,唯快不破。」 這個意思就是在技巧與速度的選擇時,其實速度是決勝的關鍵,這句話應 ...

https://www.imdb.com/title/tt0478087/

介紹您睇呢套改編自真人真事嘅電影,講六個MIT學生用計算方法做職業賭徒。

noverzero 發表於 19-6-11 09:53
LS唔同直私, 課程比教育局管, 唔可以出太深
只能出得多考埋速度去分邊個高分啲

想請教下,點解坊間有人說就算熟讀書本只能得60分,因為有40分學校沒有教,只靠小朋友在外面和自學了多少。請問真的嗎?

shirleyfoo1213 發表於 19-6-15 01:10
想請教下,點解坊間有人說就算熟讀書本只能得60分,因為有40分學校沒有教,只靠小朋友在外面和自學了多少 ...
到咗高年級,好難話只考書本,數學/常識就話有個範圍,學過的,已有知識都有個譜。中英文就好難緊貼書本。

shirleyfoo1213 發表於 19-6-15 01:10
想請教下,點解坊間有人說就算熟讀書本只能得60分,因為有40分學校沒有教,只靠小朋友在外面和自學了多少 ...

中文有得讀熟的(課文詞語、成語)只佔少部分,其他修辭手法、複句、標點……可能考番學期範圍,但也可以是已有知識,至於閱讀理解、以詞代義、詞義、句義辨析……全部冇得温,只知題型。

fefemom 發表於 19-6-15 08:55
中文有得讀熟的(課文詞語、成語)只佔少部分,其他修辭手法、複句、標點……可能考番學期範圍,但也可以是 ...

謝謝回覆,讓我了解更多。

熟讀書本有唔同層次,熟讀到識背,熟讀到識應用。其實任何比較好既小學,背熟書本都係只能保證合格,想高分一定需要識得應用書本學到既知識,例如修辭手法、用字、文法等。
以修辭手法為例子,書中用咗邊啲修辭手法?俾一句你,你要講得出係用嘜修辭手法,呢種修辭手法有嘜優點,有無更好既修辭手法等。

好簡單,因為有40分係閱讀理解

Soundervolt 發表於 19-6-12 09:28
https://www.imdb.com/title/tt0478087/

介紹您睇呢套改編自真人真事嘅電影,講六個MIT學生用計算方法做 ...

謝謝介绍!
好彩最近工作忙, 掩蓋了傷感,等忙完手上工作,定必會看。

順道問下:
http://edu.poleungkuk.org.hk/match/primarymaths/news.htm

這些比賽以數學人來說認受性高嗎?
P.S我數唔掂

yovin 發表於 19-6-16 05:01
謝謝介绍!
好彩最近工作忙, 掩蓋了傷感,等忙完手上工作,定必會看。
以我所知:高。不過還要等專業D人士回答

醒目開學勳章 貢獻勳章

yovin 發表於 19-6-16 05:01
這些比賽以數學人來說認受性高嗎?
呢個係去外地比賽嘅screening
今年個人賽首3名會7月頭去南非比賽,2個老師帶4個小朋友,家長唔駛去,全部費用保良局俾
而入選培訓嘅同學,完全6堂,當中有功課、小測,再加考試,會再選30人,以香港隊嘅身份參與18/7 响香港搞嘅國際賽

我唔知點先見認受性高,但呢個絕對係小六生其中一個較重要嘅數學比賽,好多勁人都有參加

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-16 11:51
呢個係去外地比賽嘅screening
今年個人賽首3名會7月頭去南非比賽,2個老師帶4個小朋友,家長唔駛去,全部費 ...

我在124個入選名單中見到我仔個名,但學校冇通知過我地去培訓

醒目開學勳章 貢獻勳章

popochiny 發表於 19-6-16 23:07
我在124個入選名單中見到我仔個名,但學校冇通知過我地去培訓

...
我地都係自己check 成績時見到,然後互相通知大家
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題