用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校
樓主: goodboy1
go

名校   [複製鏈接]

小曳人 發表於 19-6-10 09:32
其實曾經同老師私下討論過呢個問題:點解學校唔係考學生識唔識所教嘅野,而係考學生速度?
老師話:無辦法 ...

若冇諗住做學霸,我會0願花多d時間在增強數感、嘗試不同計法、生活應用上,好過盲目操練速度

回覆 小曳人 的帖子

出卷深學校驚多學生低分什至唔合格,出卷淺就個個都九十幾一百分,出卷唔太深但多就考埋速度也有其道理,大家都同意快而準叻過慢而準吧,很多數學或奧數比賽都平均分半至兩分鐘做一題,升中面試DGS和HY都是要快而準約1分鐘做1題,不同level的學校有不同要求。

goodboy1 發表於 19-6-11 00:26
其實,數學作題時限,係咪有需要咁短促

我曾經都有咁既疑問 (唔單止數學,中文、英文任何一科都是限時考核) , 老師答我「速度都係能力嘅一種考核亅~

回覆 goodboy1 的帖子

咁D教育界專家咪即是答了你問有無需要的問題囉, 都話人地DGS和HY的面試數學題設時限平均大約1-1.5分鐘要做一題, 人地這樣出題即是選了一係就出好深, 一係就出唔太深但要求快, 這樣才知那學生是真叻. 如果同一條數學題, 甲學生一分鐘答對, 但乙學生頭一分鐘可能仍在運算或什至仍在理解題目, 最後要三分鐘才答對, 非常明顯甲學生在數學方面叻過乙學生.

bbforever 發表於 19-6-11 00:58
我曾經都有咁既疑問 (唔單止數學,中文、英文任何一科都是限時考核) , 老師答我「速度都係能力嘅一種考 ...
隨便拿份奧數比賽卷看看, 大多需要平均1-2分鐘做一題, 真是唔易做到架, 就算連大人都未必夠時間, 如果爸媽數學渣的都會舉手投降!

小乖豬 發表於 19-6-11 01:14
隨便拿份奧數比賽卷看看, 大多需要平均1-2分鐘做一題, 真是唔易做到架, 就算連大人都未必夠時間, 如果爸媽 ...

我曾經睇過油真中一數學卷, 如冇記錯30分鐘要計大約6版數學, 我當其是問過補習老師佢話份卷得30分鐘做, 最主要就是一望到題目就知要點做 !

b3410 發表於 19-6-10 12:03
可以夾雜一起呀!之前鹿媽睇DSE卷確認過。囡囡學校平時測考都可以夾雜一起用。可以專練一些常用的,簡體字 ...

我都有諗過學簡體字⋯結論係⋯
寫中文只涉及 中文、中史,如高中唔會揀中史,就不值花心思去攪好佢
只剩中文,綜合卷要寫的字不算太多,只剩12範文長問題和作文卷要寫得比較多⋯
作文卷要在一個半鐘寫約一千字,好似都唔需要寫得好快,而且作文比分甚主觀,見你滿版殘體字,觀感會唔會有bias, 結果得不償失

Btw,評卷員是否一定要精通簡體字?作文評卷老師會否一定完全理解一篇簡體文的意境見解?⋯

小鹿揀學校 發表於 19-6-11 09:07
寫中文只涉及 中文、中史,如高中唔會揀中史,就不值花心思去攪好佢
只剩中 ...

改得中文中史卷,即大學都主修中文中史,咁絕少會唔熟簡體字,因為好多文史參考書是用簡體字,或簡體字版比繁體字版便宜一半以上,學生寧願買簡體字版

王家爸爸    發表於 19-6-11 11:11

小乖豬 發表於 19-6-10 14:34
回覆 小曳人 的帖子

出卷深學校驚多學生低分什至唔合格,出卷淺就個個都九十幾一百分,出卷唔太深但多就考 ...
LS唔同直私, 課程比教育局管, 唔可以出太深
只能出得多考埋速度去分邊個高分啲

王家爸爸    發表於 19-6-11 10:13

只剩中 ...

綜合卷都寫千幾字㗎

CPLA 發表於 19-6-11 10:33
綜合卷都寫千幾字㗎
I see.....咁你會唔會建議小師兄用簡體字應考?
集思廣益....

小鹿揀學校 發表於 19-6-11 10:55
I see.....咁你會唔會建議小師兄用簡體字應考?
集思廣益....

唔會,思潮洶湧的話要喺時限內用繁體寫千零字唔係問題,提升寫作綜合能力實制啲

小曳人 發表於 19-6-10 09:32
其實曾經同老師私下討論過呢個問題:點解學校唔係考學生識唔識所教嘅野,而係考學生速度?
老師話:無辦法 ...

呢方面, 我收到既消息, 佢地兄弟學校既中學部都係咁玩.

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 19-6-11 12:13
呢方面, 我收到既消息, 佢地兄弟學校既中學部都係咁玩.
所以,唯有認命,唔啱玩嗰個自行離場  
恐龍家

唔操下卷熟習下啲題型,點可能做得快? 要做得完唯有做多啲練習,咁成績自然會好,幾咁簡單?

我特別要孩子注意MC,因為如果慢慢做唔識技巧,成份卷必定死得。

只剩中 ...
寫簡/繁同學自己決定,中學生家長都理唔到咁多。只不過想同大家分享寫邊一種字,或者混在一起寫,都唔會影響DSE評分。(IB唔知,不過我估IB中文應該都一樣,因為好多國際學校學簡體字)寫字快慢/字形的熟悉程度,各自評估再決定

CPLA 發表於 19-6-11 11:11
唔會,思潮洶湧的話要喺時限內用繁體寫千零字唔係問題,提升寫作綜合能力實制啲
...
如果你寫開野,你一定會試過:如果思潮湧現,你寫得慢,寫寫下就思潮已過,文章變成虎頭蛇尾。

akys 發表於 19-6-11 12:43
唔操下卷熟習下啲題型,點可能做得快? 要做得完唯有做多啲練習,咁成績自然會好,幾咁簡單?

太短時間要求, 即係求效率, 要熟題型, SKIP STEPS, 呢D 正係推向操練的STYLE.
‹ 上一主題|下一主題