用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校
樓主: goodboy1
go

名校   [複製鏈接]

回覆 October. 的帖子

唔方便講

小乖豬 發表於 19-6-5 10:34
回覆 b3410 的帖子

傳媒都是人,要賺錢開飯,要為生計,要為業績,為了想多D人睇多D廣告收入,有些傳媒一 ...

其實係懶呀
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

小乖豬 發表於 19-6-7 21:38
回覆 October. 的帖子

唔方便講
見你回我“看過唔少”, 以為你想分享。

王家爸爸    發表於 19-6-8 21:27
Yanamami    發表於 19-6-8 10:52

7-8年前比較過高小的卷,單慿看一兩年卷,可能會武斷些吧,那時覺得傳統名小(男)和地區名小的卷深淺分別不是太大,但大家都是50分鐘卷,傳統名小的卷多很多題,而且會有兩三條特別難,好似用來分高下,令冇乜人可拿滿分。

醒目開學勳章 貢獻勳章

scooper 發表於 19-6-8 11:27
7-8年前比較過高小的卷,單慿看一兩年卷,可能會武斷些吧,那時覺得傳統名小(男)和地區名小的卷深淺分別 ...
我有次都有幸睇到其他學校初小嘅卷,都係名校,但同LS比,finding差唔多,分別最大係頁/題嘅數量!e.g. is/am/are 填充,另一學校係2分,LS 係1分

所以,我唔怪細仔做唔哂份卷!
有次學校玩到連我大仔都做唔哂 (佢話全班得3幾個做得嘅) ,而隔離班收卷時直頭有慘叫聲!而呢次係呈分嘅,該卷平均分比往年差,老師曾考慮做adjustment.... 之後有無做... 就唔知喇

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-9 08:15
我有次都有幸睇到其他學校初小嘅卷,都係名校,但同LS比,finding差唔多,分別最大係頁/題嘅數量!e.g. is/ ...
呢d一定要教小朋友玩策略,好似數卷做文字題先咁

Sheep06 發表於 19-6-4 22:36
唔使俾現金,買一疊 各科exercise 做禮, 最好送埋past paper, 最合心意!
...
+ 一本eq n parenting book

小曳人 發表於 19-6-9 08:15
所以,我唔怪細仔做唔哂份卷!
有次學校玩到連我大仔都做唔哂 (佢話全班得3幾個做得嘅) ,而隔離班收卷時直頭有慘叫聲!而呢次係呈分嘅,該卷平均分比往年差,老師曾考慮做adjustment.... 之後有無做... 就唔知喇 ...
我仔小學呈分試,大半班半堂就做完份數學卷,之後伏起度睡覺,轉去書院,中一第一次數學UT,茲茲油油,做剩三分一份卷!!!    適應了書院試卷的節奏之後,現已完全冇問題...
..
其實份卷太大份,只是考學生的揀題目技巧,反正做唔晒,惟有skip難題,結果 做不到 "難題分高下" 的效果
.
..

醒目開學勳章 貢獻勳章

小鹿揀學校 發表於 19-6-9 09:27
我仔小學呈分試,大半班半堂就做完份數學卷,之後伏起度睡覺,轉去書院,中一第一次數學UT,茲茲油油,做剩 ...
其實曾經同老師私下討論過呢個問題:點解學校唔係考學生識唔識所教嘅野,而係考學生速度?
老師話:無辦法,考識唔識,出難題,响呢間學校分唔到高下,大家都識做,唯有鬥快囉,傳統學校就係咁架喇.....
恐龍家

我仔小學呈分試,大半班半堂就做完份數學卷,之後伏起度睡覺,轉去書院,中一第一次數學UT,茲茲油油,做剩 ...

有d奇怪,仲要係呈分試,份數學卷咁淺並吾係一件好事,尤其對於叻和勤力學生,未能拉開分數

cclemon2009 發表於 19-6-10 09:32
有d奇怪,仲要係呈分試,份數學卷咁淺並吾係一件好事,尤其對於叻和勤力學生,未能拉開分數
...

書院係指中學呀~~~

小曳人 發表於 19-6-10 09:32
其實曾經同老師私下討論過呢個問題:點解學校唔係考學生識唔識所教嘅野,而係考學生速度?
老師話:無辦法 ...
咁我明白點解我校係呈分中數學卷出得深又多, 幾乎冇人做得晒份卷, 結果百幾人得十幾人合格. 好彩係拉CURVE分GRADE, 分數唔太低的話, 影響唔算大, 不過出到咁極端, 根本睇唔到係唔識計定唔夠時間計.

我哋小學係train “不錯”精雕細琢。
升中後都幾乎完成唔到考卷,不過依家好好多,又可以寫簡體中文字,答題速度大增。中學練就 “快,準,狠”

b3410 發表於 19-6-10 10:52
我哋小學係train “不錯”精雕細琢。
升中後都幾乎完成唔到考卷,不過依家好好多,又可以寫簡體中文 ...

如果用簡體字就唔可以夾雜繁體字一齊用。 您唔怕俾其他人話您尐仔女赤化嗎?

小曳人 發表於 19-6-10 09:32
老師話:無辦法 ...
Correct.  去到書院更加明顯, 尤其數學。

GIPW 發表於 19-6-10 11:52
Correct.  去到書院更加明顯, 尤其數學。

中學同小學好大分別,中學已經唔會有九十幾一百分呢樣嘢。

Soundervolt 發表於 19-6-10 11:14
如果用簡體字就唔可以夾雜繁體字一齊用。 您唔怕俾其他人話您尐仔女赤化嗎?
...
可以夾雜一起呀!之前鹿媽睇DSE卷確認過。囡囡學校平時測考都可以夾雜一起用。可以專練一些常用的,簡體字好簡單的字,已經可以提高速度。

b3410 發表於 19-6-10 12:03
可以夾雜一起呀!之前鹿媽睇DSE卷確認過。囡囡學校平時測考都可以夾雜一起用。可以專練一些常用的,簡體字 ...

其實都幾混淆,因為用簡體字應該屬於普通話,用字及語法同繁體字嘅中文都有分別。如果簡繁並用有尐不倫不類,不過可以用簡體字答題快尐又幾方便。

Soundervolt 發表於 19-6-10 11:59
中學同小學好大分別,中學已經唔會有九十幾一百分呢樣嘢。
去到中學, 小朋友開始有很多活動. 在尋找緊自己的方向, 我只求佢哋合格, keep著在全級中上游就OK。(希望)

回覆 小曳人 的帖子

完全明老師個觀點。出得難同多,一樣有神童可以 9X 分,分唔到高下,要更深更多更刁鑽,一來可以分高下,二來可以分到邊幾個系尖子中的尖子。(LS 好似要考埋 phrasal verb,唔系咁多間低年級有教。)
我睇唔同小學卷我好知,大家都系考嗰幾味野,但有唔同。有好多學校系『送分求合格』,is am are in on at 串埋俾你,甚至寫明 used once。基本上份卷 8 成都係有供詞嘅 fill in the blanks,連閱讀理解都係選擇題,唔識英文亂撞都有分。呢啲學校好多都係一句句咁考,冇故事性質。

傳統學術性學校就係唔串埋俾你,甚至連 example 都冇,要你自己寫全句,連閱讀理解都係。幾乎每部份都係 Story,每個句子有連貫性。Grammar 錯一個就扣一分,如果一題 2 分錯兩個就扣曬,寫得樣衰又扣分。到高小要 cursive,更加捉字體。所以呢啲學校每一分都難攞。

今次有個妹,佢話數學卷做唔曬,差幾題。但有人系 3 版、5 版都做唔切。好彩唔系呈分,否則最後排名高,個心都忐忑不安。

我中學份英文卷都係,脫離 DSE 程度,同樣時間要睇 3 篇閱讀理解,3 篇都深過 DSE,頁數 double 甚至 triple。次次都有幾乎半級都做唔曬、唔合格,但一樣有人可以有時間剩又高分。

‹ 上一主題|下一主題