用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC 2nd in 完幾耐先收waiting/reject 信
樓主: smiley7x24
go

SMC 2nd in 完幾耐先收waiting/reject 信 [複製鏈接]

smiley7x24 發表於 19-6-21 22:34
你本身已收waiting信?

Yes,在3月時收到waiting信

smiley7x24 發表於 19-6-21 22:34
你本身已收waiting信?

Yes,在3月時收到waiting信

smiley7x24 發表於 19-6-21 22:28
咁你今日2nd in 有冇見老師或副校?

沒有見老師,有見副校

Happymama100 發表於 19-6-21 22:41
沒有見老師,有見副校

咁好大機會,副校有冇講乜?

smiley7x24 發表於 19-6-21 22:43
咁好大機會,副校有冇講乜?

副校有介紹學校的課程大綱
不過就都是要下星期先會有消息,我自己當然很期待有好消息la~不過我都明白SMC學位緊張,所以都覺得仔仔都盡力了,之後的就由天安排la
所以各位家長們都加油啊,SMC真係好考心力&耐力,共勉之

Happymama100 發表於 19-6-21 22:50
副校有介紹學校的課程大綱
不過就都是要下星期先會有消息,我自己當然很期待有好消息la~不過我都明白SMC學 ...

期待一齊做同學仔

Mumibella 發表於 19-6-21 23:28
期待一齊做同學仔

恭喜您獲得心儀學校啊,你小朋友好叻啊
我都未敢諗咁多,前排都好大壓力啊,現在諗通左都平常心la~這個遊戲真係令少D心血都唔掂,在這裡可以傾下、睇到其他家長的留言,算是有D安慰

我囡囡五月中去2nd in, 由於我同老公都請唔到假所以叫咗姐姐帶佢去。點知見完佢老師話要見家長,我個囡同老師講我哋要返工唔得閒。
惗住實衰硬,點知一星期後學校打來話要見家長,所以老公五月尾去咗見。老師話兩個星期內出 result , 跟住前兩日又再打來話要見副校長,其實點解仲要見咁多次?之前見老師已暢細解釋學校架構,咁見副校係為咗D乜?其實好想入呢間,不過我擔心上次我哋叫姐姐帶佢去而令佢覺得我哋不在乎。但係我哋真係好難請假,尤其咁 adhoc

大家可以分享一下見副校大慨講乜,同機會高唔高?

irisngan0802 發表於 19-6-21 23:42
我囡囡五月中去2nd in, 由於我同老公都請唔到假所以叫咗姐姐帶佢去。點知見完佢老師話要見家長,我個囡同老 ...

妳囡囡能夠創造到咁多次interview的機會好叻女啊

我個人感受SMC是一間好有愛、重視家長溝通、有同理心及包容的學校,這些都是透過在簡介會、訪問用家(我朋友)、及去interview時接觸學校staff而感受到的,所以我相信呢間學校唔會因為係姐姐帶去interview而覺得家長不在乎

至於in咁多次,我諗係因為學位唔多,學校都想細選(純粹個人評估),相信真正答案只有校方先知

但我留意到好多有好消息的家長都最終有見副校,所以我覺得見副校是有機會的

irisngan0802 發表於 19-6-21 23:42
我囡囡五月中去2nd in, 由於我同老公都請唔到假所以叫咗姐姐帶佢去。點知見完佢老師話要見家長,我個囡同老 ...
以我女CASE:2nd in見完佢見家長係想confirm阿女講既岩唔岩,有冇修改...例如上咩興趣班,邊個湊同教功課,爸爸幾點返屋企etc.
3rd in 副校就講好多學校既野,再傾下計睇下你有咩問題咁,我覺得副校都想睇下家長對學校既感受,鐘唔鐘意呢間學校

主要介紹學校,傾下計咁。

補充:見得副校長機會好大,當然有例外情況,但我估少之有少。

請問最近有人收到call waiting ma??Thanks

Mumibella 發表於 19-6-22 10:20
補充:見得副校長機會好大,當然有例外情況,但我估少之有少。

見得副校9成收!副校會分享下學校課程,佢有同我講我女係個點嘅小朋友,有咩要注意,佢真的好細心呀!所以如果想入SMC就不要放棄呢次interview!

Happymama100 發表於 19-6-7 02:53
我仔仔是上年10月 1st in,然後直到今年3月收到waiting list的E-mail,內容是說1/8才有回覆
...

請問最後有消息嗎?
‹ 上一主題|下一主題