用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有邊間直私才會放棄喇沙?
go

有邊間直私才會放棄喇沙?

如題

醒目開學勳章 貢獻勳章

好少人咁問

不過,如果抽到都想放嘅,咁你當初點解要揀?
btw,聽聞多數會係國際學校,亦聽過有人揀cky同st paul coed,識一個cckg嘅,佢抽到LS好唔開心,因為同學仔好多去DB

如果講中途走嘅,就多好多唔同嘅學校名喇...
恐龍家

回覆樓主:

我個人覺得只有spcc..

DBS,校園好靚!

DB

SPCC / DB / 國際學校 (但如果揀 IS 就係學制的問題, 而唔係將 LS 同其他學校既比較)

回覆樓主:

I prefer LS more than DBS

小曳人 發表於 19-6-4 07:59
好少人咁問

不過,如果抽到都想放嘅,咁你當初點解要揀?

如果一心想插班入喇唦,系咪小學讀SFA最好?英華,st paul boys 呢D插到入LS嗎?

Only spcc

fixedstar99 發表於 19-6-4 13:04
如果一心想插班入喇唦,系咪小學讀SFA最好?英華,st paul boys 呢D插到入LS嗎?
...

吾係, 重要係家長用心去栽培小朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 19-6-4 13:04
...
呢兩間幾爭年年都有
恐龍家

assado 發表於 19-6-4 13:11
吾係, 重要係家長用心去栽培小朋友

這是必須的,除此外,想睇邊間插入最多

小曳人 發表於 19-6-4 13:47
呢兩間幾爭年年都有

邊兩間?sfa 同 英華? st paul boys呢?宣小/九龍塘小學呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 19-6-4 13:54
邊兩間?sfa 同 英華? st paul boys呢?宣小/九龍塘小學呢?
上面唔係話除咗SFA外,問YW 同 st paul boys 情況咩?
APS 更加係大熱啦!唯一考慮係APS 成績表除首幾名之外,其他人無名次
但KTS,我so far 只聽過一個case (應該係今年嘅case,以往一直唔覺) ,如果你問KTS 嘅家長,佢地會話你知,學校好好,好少人會想轉校

in short, 之人頭單,SFA/APS 應該不分高下,但講成績就可能係SFA好少少
YW / paul boys 都幾乎年年都有一個半個

恐龍家

通常話揀SPCC會放棄LS都應該係女家長

你如果問,有邊間官津才會放棄DBS/SPCC?人地咪答你喇沙/XX 囉。

咁你覺得有無幫助呢?

小曳人 發表於 19-6-4 14:01
上面唔係話除咗SFA外,問YW 同 st paul boys 情況咩?
APS 更加係大熱啦!唯一考慮係APS 成績表除首幾名之 ...

明啦!所以照咁睇,APS>SFA>YW/SPB? 唔知某D傳統地區名津例如仁立/油天呢d學校,插入LS機會又大唔大呢?

回覆樓主:

如我, 有細佬跟尾, 不會放棄LS... 除非本身住喺港島, 先會選spcc

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 19-6-4 15:07

明啦!所以照咁睇,APS>SFA>YW/SPB? 唔知某D傳統地區名 ...

APS應該同SFA差唔多,兩間夾埋應該有一半位無過....
我有聽過以下學校:DPS、仁立(無講邊間)、油天 (無講邊間)、新蒲崗嘉諾撒、st jo ac,啓基、高主教、協和
但更多家長問完我一輪,但最終都唔鍾意透露來自邊間小學

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

油天 (無講邊間)2間有好大分別?thx