用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11區vs 12區女仔應該點撿
go

11區vs 12區女仔應該點撿

個人比較prefer瑪利曼,有中學backup,不過深知好難入到。唔知今年12區頭三志願派成點?11區聽聞今年都派得ok,乙一二都派到(純粹聽聞),林緊來緊搬去11or12抽好d?有無可以share下聖提/聖心and瑪利曼/聖方濟各比較邊間好d?感激!

以我所知,聖提就算住net 11都無用,叩門只收聖提幼生,除非大抽獎中

Ericapbxu27 發表於 19-6-3 22:11
個人比較prefer瑪利曼,有中學backup,不過深知好難入到。唔知今年12區頭三志願派成點?11區聽聞今年都派得 ...

你提的幾間都有直屬中學。

如果講抽獎,今年抽 ssg 我身邊有三個唔中,包括我自己
抽獎真係靠運,好多人中,但總有人唔中
唔係讀佢間幼稚園,ssgp 冇得叩。。。

早排有個 post 係比較呢幾間學校,可以睇睇。

回覆 mykate 的帖子

thanks! let me check check the previous post.

女仔揀12網穩陣d, 12網有7間學校必定要放乙一,平均分左d學位,相對競爭少d, 只要唔揀瑪利曼,其餘兩間女校,抽中機會好高

Jariya 發表於 19-6-5 00:51
女仔揀12網穩陣d, 12網有7間學校必定要放乙一,平均分左d學位,相對競爭少d, 只要唔揀瑪利曼,其餘兩間女校 ...

但如果真係心儀,唔試好似對吾住阿囡咁...

honeymelonkids 發表於 19-6-5 00:57

如果手上有心儀私校offer係手,可以一博,如果只靠大抽獎,就有d危險,要預備定叩門,識人抽唔到,但最後叩入

如果小朋友冇宗教,可能net11較好

momocccmomo 發表於 19-6-5 09:02
如果小朋友冇宗教,可能net11較好

請問net 11有边間係冇宗教都比較大機會自行或大抽獎入?

Net 11 都多宗教學校

以下冇,不過都多人抽

英一
英二
李陞(官小)(位少)
般官 (位少)

以下是冇宗教,但所謂寶
潮商
新會

picalo 發表於 19-6-5 10:35
Net 11 都多宗教學校

以下冇,不過都多人抽
多人抽個4間都係一級得兩班咋!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Oh yes

剛在net 11 group 見到英一英二都少位

honeymelonkids 發表於 19-6-5 00:57

唔做好風險管理,更加對個女唔住

醒目開學勳章 王國長老

pekovian 發表於 19-6-5 17:13
唔做好風險管理,更加對個女唔住

阿媽心儀,又唔係阿女心儀,點會對唔住個女呢

Charlotte_mom 發表於 19-6-5 17:50
阿媽心儀,又唔係阿女心儀,點會對唔住個女呢

有一種心儀叫阿媽覺得你心儀

pekovian 發表於 19-6-5 17:57
有一種心儀叫阿媽覺得你心儀

都係,哈哈!咁其實阿媽心儀好多時都係因為EK媽媽講到好好又多人爭所以「應該」好。如果冇EK資訊分享又冇親戚朋友子女讀過,真係吾識揀,只是靠自己30+年前親身經歷和學校網頁開放日體驗,係好難揀。

回覆樓主:

點計,女仔都係12網好d,如果乙一吾揀mps, 放其他2間都多機會,識人兔年,龍年冇offer都揀sfcs, st. Paul, 都有抽中,今年蛇年都係,中嘅多

今年睇隔離post net11揀聖心乙一都命中率高。

今年人少過馬年
命中率一定高過出年

貝兒妹妹 發表於 19-6-5 19:50
點計,女仔都係12網好d,如果乙一吾揀mps, 放其他2間都多機會,識人兔年,龍年冇offer都揀sfcs, st. Paul,  ...

認同