用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想子女到美國留學,不要在社交媒體賬戶發表反美政府言論 ...
go

想子女到美國留學,不要在社交媒體賬戶發表反美政府言論  

若規劃將來安排子女到美國留學,千萬不要在社交媒體賬戶裡發表反美國政府的言論。從今年5 月28日起,申請美國簽證的人士必需提供過去5年使用過的社交媒體賬戶名稱,如Facebook, Twitter,  Instagram , QQ等。以便美國政府可以快速準確起底,若有反美言論,很大機會被拒簽,影響子女的留學計劃。

Arabellahk 發表於 19-6-3 15:15
若規劃將來安排子女到美國留學,千萬不要在社交媒體賬戶裡發表反美國政府的言論。從今年5 月28日起,申請美 ...
既然反別人國家,還為什麼移民或去那個國家升學?冇其他選擇嗎?

回覆樓主:

那些人会口喊反美,而私下去申請?

poonseelai 發表於 19-6-3 23:57

當然會。

"反美是幹活,留美是生活"

你睇我哋尊貴嘅議員高官就知。

美國學大陸搞言論審查只有Trump政府才會。

896430年致哀

poonseelai 發表於 19-6-3 23:57

大把啦。
個個日日上網閙英美,但仔女去晒英美。
幾時到英國會咁做?
到時屈婦人 d 女點算呀?

回覆樓主:

日前報導主播有外國護照,她說這並不代表唔愛國,真有意思,所以送子女出國又同時大喊反美,好正常

奇怪, 點解想安排子女到美國留學就唔可以發表反美國政府的言論。發表反美國政府的言論就等同反美?

這和5毛說發表反中國政府的言論等同不愛國何其相似.

judy 發表於 19-6-5 11:36
奇怪, 點解想安排子女到美國留學就唔可以發表反美國政府的言論。發表反美國政府的言論就等同反美?

這和5毛 ...
冇話攞嚟點用,但全球右翼民族主義當道,小心啲好。不過暫時最多唔畀入境啫,未有人身安全。早前已經有報道話有國內學生做工打卡,之後畀政府取消學生簽證。

我成日提醒已移民美加澳洲的國內舊同事,小心言論,當有一天打仗時,國安一定超越言論自由,直情會當你間諜,叛國咁囚禁起來。

judy 發表於 19-6-5 11:36

這和5毛 ...

美國出發點係反恐

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

口裏不一

冇話攞嚟點用,但全球右翼民族主義當道,小心啲好。不過暫時最多唔畀入境啫,未有人身安全。早前已經有報道話有國內學生做工打卡,之後畀政府取消學生簽證。

我成日提醒已移民美加澳洲的國內舊同事,小心言論,當有一天打仗時,國安一定超越言論自由,直情會當你間諜,叛國咁囚禁起來。

這個我知。我想說"既想安排子女到美國留學就不能發表反美國政府的言論"像5毛一樣而已。

poonseelai 發表於 19-6-5 08:42
日前報導主播有外國護照,她說這並不代表唔愛國,真有意思,所以送子女出國又同時大喊反美,好正常
...

如果我真係咁憎英國美國,一定唔會送羊入虎口,比仔女去讀書。
不過,我們中國人,好多人精神分裂。

bopomofo2405    發表於 19-6-6 12:14

nintendo 發表於 19-6-5 17:32
如果我真係咁憎英國美國,一定唔會送羊入虎口,比仔女去讀書。
不過,我們中國人,好多人精神分裂。
:hap ...

中美貿易摩擦,申請簽證困難,預計会多學生轉去英加澳升學,美國会少好多收入。

poonseelai 發表於 19-6-5 18:19

中美貿易摩擦,申請簽證困難,預計会多學生轉去英加澳升 ...
美國頂尖大學、特別搞科技一批,就唔會再收你,但三四線野雞搵錢大學多多都歡迎。

事實上, 特朗普政府是我生存至今,最偉大的美國總統

ISIS被滅, 伊朗縮沙, 北韓不再核試

你特朗普上台初至, 美國經濟增長強勁

我人生至今, 都未從見過一位如此偉大的美國總統

中國政府就係知, 傳統美國政府, 依法行事

中國政府利用西方社會loop hole 去拿著數

這些都會因為特朗普上台而終結

這種言論審查, 主要針對中國

今次特朗普出招快, 美國政府做丑人, 打開頭炮

西方企業跟著美國政府後, 制裁中國政府

人類文明得以延續, 全靠特朗普今次出招快準狠

美國政府再唔做野, 多幾年, 西方科技,俾中國政府偷晒

如果天父有多一位的兒子

他的名字必然叫特朗普

judy 發表於 19-6-5 17:10
這個我知。我想說"既想安排子女到美國留學就不能發表反美國政府的言論"像5毛一樣而已。

...

你講得啱,侵侵現在嘅行徑,同中共係冇乜分別。但人不是佛不是神,忍,係有限度!有人日日殺人放火偷呃拐騙,難道人家還要跟他仁義道德以禮相待?

以彼之道,還施彼身。做人不能太左膠大愛。

bforbtec 發表於 19-6-6 07:14

好佬怕爛佬,爛佬怕潑婦,今次個爛佬遇到個癲嘅

Vanadium 發表於 19-6-5 23:11
美國頂尖大學、特別搞科技一批,就唔會再收你,但三四線野雞搵錢大學多多都歡迎。
...
暫時無需過慮。
香港人與大陸人還是有分別的。大陸人不去告洋狀的。

bforbtec 發表於 19-6-6 07:14

事實上, 特朗普政府是我生存至今,最口大的美國總統
===

保護思想抬頭,世界各地開始刮破臉皮自私自利。

左有左膠,右有右膠,中華膠不同中共膠。