用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學人升中有冇優勢?
go

數學人升中有冇優勢?  

請教前輩,
玩奧數對申請中學有冇幫助?
通常中學關注賓幾個數學賽事?
去到咩level,學校先有興趣呢?
係咪男校關注數學多過女校,好似EK冇人提及女校收數學玩家

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 14:38
請教前輩,

你是仔還是女? 見過叩門男校是有用的

回覆 Sheep06 的帖子

女嚟嗰
見到男校專登有睇呢一part,
但女校從未提及,都算是奇la。

唔知現狀究竟係咩……

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 14:38
請教前輩,
同運動、音樂一樣,玩奧數玩得叻,對申請中學一定有幫助。通常中學關注既都係啲有代表性既賽事,例如教協、理大、教育局、保良局舉辦既數學比賽。如果攞到前幾名,數學勁既學校應該一定有興趣;如果攞到保良局一等獎、理大金獎我估機會一定大過無既。當然,如果係女校,可能有保良局二等獎、理大銀獎已經有機會。

回覆 MICHAELLE.K 的帖子

Seemingly you are asking for girls.

Take the 36th HKMO as example. Girls schools finalists include DGS, GHS,  Best girls' performers come from DGS and SMCC.

For IMO Hong Kong Team selection this year, you can see these schools again (DGS, HYS, SMCC)

Of course, LSC, Pui Ching, SPCC and DBS are the big players in these elite contests

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 15:05
回覆 Sheep06 的帖子

女嚟嗰
從HKMO初賽得獎名單可以睇到,只有四間女校(DGS、GHS、MCS、英華女)有學生得獎。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/kla/ma/res/sa/36HKMO%20individual%20winners%20tc.pdf

王家爸爸 發表於 19-6-3 15:06
同運動、音樂一樣,玩奧數玩得叻,對申請中學一定有幫助。通常中學關注既都係啲有代表性既賽事,例如教協、 ...
多謝王家爸爸
上述高年級賽事收到。

宜家低小玩商業賽事,華夏盃,AIMO,香港小學奧奧林匹克果哋,
多數男校成班人排前列,女校幾乎好少見。

想知女校用家校內資源是否不夠多?
定話女校冇校隊,根本不組織奧數校外戰?

小學真的很少見女校 勝出, 主要都是 YW, DB 同 LS 的天下

ucw 發表於 19-6-3 15:10

Seemingly you are asking for girls.
多謝分享
通常我們更關注恆隆數學獎,
https://hlma.math.cuhk.edu.hk/en/
除了2016女拔有獲銅獎,幾乎好少女校有所斬獲

似乎女校相對資源不夠多。

上述儘為個人單方猜測。
不知有冇用家現身說法

Sheep06 發表於 19-6-3 15:36
小學真的很少見女校 勝出, 主要都是 YW, DB 同 LS 的天下
男校成班人拿獎,係咪係學校重視,大小賽事組織出戰,
或者係風氣如此,大家都玩,梗就一起玩囉

恆隆要求學生研究數學議題,同IMO/HKMO 側重點有不同吧。

當然,玩家都係同一班有數學天份嘅人。學校支援多少就家家不同,唔敢講了。

又當然,有師兄師姐玩開,有風氣係易啲發展。(利申:讀過其中一間得獎學校。學校撐,而又有支援係有分別)

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 15:22
多謝王家爸爸
上述高年級賽事收到。
老實講,唔好期望華夏盃,AIMO呢啲所謂既豬肉賽有用,玩下無妨,唔好花太多時間落去。如果你去睇語文既比賽,例如寫作,基本上係女校既天地。我相信呢啲其實係性別定型問題。

ucw 發表於 19-6-3 15:56

恆隆要求學生研究數學議題,同IMO/HKMO 側重點有不同吧。

係,唔同方向,
恆隆是對某一數學問題的解析
奧賽是對知識模塊的考查
層次不同,
所以也好想知道校內資源如何?

Sheep06 發表於 19-6-3 15:36
培正其實同LSC差唔多,比其他既都勁。

在女校中整體來說, DGS的數學比賽成績完勝, 當然其他女校/男女校偶然會有神女出現. 我相信這與梁達榮博士之前在DGS任教不無關係.

王家爸爸 發表於 19-6-3 16:14
培正其實同LSC差唔多,比其他既都勁。
對, 培正這幾年進步幅度很大, 上年今年都有IMO代表

有勁嘅老師當然好,但唔算行內人,無呢方面資料。

又,到咗呢個階段,恐怕已經唔係單靠學校資源可以成事。大學/同儕/師兄姐都關事的。

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 15:50
男校成班人拿獎,係咪係學校重視,大小賽事組織出戰,
或者係風氣如此,大家都玩,梗就一起玩囉
...
個人意見係,如果小朋友數學好勁既,可以試下升中時揀男女校,或者DGS。
如果數學好,但係未去到勁既地步,到不如喺語言方面發展,原因係小朋友將來既成就,其實同語言既關係性大過同數學能力。加上數學勁嗰啲,其實天份既成份多啲。

王家爸爸 發表於 19-6-3 16:12
老實講,唔好期望華夏盃,AIMO呢啲所謂既豬肉賽有用,玩下無妨,唔好花太多時間落去。如果你去睇語文既比賽 ...

華夏盃知識點比較單一,做幾套past pape,熟手+細心就好
AIMO知識點稍廣,程度不算深,系統學過+細心亦OK

玩呢哋係為咗囡有信心,繼續開心玩落去
雖然宜家囡沒到TOP30,來日方長,慢慢行,不至於太差。

setom 發表於 19-6-3 16:22
對, 培正這幾年進步幅度很大, 上年今年都有IMO代表
睇恆隆數學獎數據,2014年起,培正指導老師是李灝峰先生,成績斐然。上年竟然有三個課題獲獎,大讚