用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學人升中有冇優勢?
樓主: MICHAELLE.K
go

數學人升中有冇優勢?   [複製鏈接]

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 16:34
華夏盃知識點比較單一,做幾套past pape,熟手+細心就好
AIMO知識點稍廣,程度不算深,系統學過+細心亦OK
...
其實我唔太贊成操 past papers,最多做一份,知道大概考嘜就足夠。

王家爸爸 發表於 19-6-3 16:33
個人意見係,如果小朋友數學好勁既,可以試下升中時揀男女校,或者DGS。
如果數學好,但係未去到勁既地步, ...
未知將來行去邊,但作為父母,我哋盡量引導囡從事基礎理論研究或者應用科學領域,唔賺錢,冇風頭,但有擔當,有作為,呢哋其實未必要有咩天分。
PS
IMO 6人出戰, HK團體分60+,中國隊180+,香港仲沒到講天分的階段

王家爸爸 發表於 19-6-3 16:46
其實我唔太贊成操 past papers,最多做一份,知道大概考嘜就足夠。
私以為,對於要求熟練度的比賽,操卷也是有必要哋。

王家爸爸 發表於 19-6-3 16:33
個人意見係,如果小朋友數學好勁既,可以試下升中時揀男女校,或者DGS。
如果數學好,但係未去到勁既地步, ...
點為之勁? 前50?

識得排好前的, 都有做Past paper.

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 17:12
未知將來行去邊,但作為父母,我哋盡量引導囡從事基礎理論研究或者應用科學領域,唔賺錢,冇風頭,但有擔當 ...
你係咪數學老師?

cafeva 發表於 19-6-3 17:28
你係咪數學老師?
唔係,不過daddy鐘意玩數學,帶女一起玩

cafeva 發表於 19-6-3 17:26
點為之勁? 前50?

識得排好前的, 都有做Past paper.
我都見有排好前既靠做 Past papers 去谷,為升中都無辦法。但係重點係睇成績係點嚟既,係純粹谷出嚟,純粹靠實力,定係兩者都有。如果純粹係靠谷出嚟既,其實未必係可持續既。

回覆 MICHAELLE.K 的帖子

識得有女是奧數人,是學校奧數資優班中僅有兩三名女學生其中一人,在數學科成績有很大優勢,考入SPCC不知是否因為奥數。

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 17:35
唔係,不過daddy鐘意玩數學,帶女一起玩
我都鐘意玩數學(讀工程出身),但係唔會帶小朋友一齊玩,亦唔會操小朋友數學。

未知將來行去邊,但作為父母,我哋盡量引導囡從事基礎理論研究或者應用科學領域,唔賺錢,冇風頭,但有擔當 ...
同意作為父母,要盡量引導小朋友從事基礎理論研究或者應用科學領域。但係首先需要睇小朋友既興趣,如果小朋友有興趣,好容易上手。如果小朋友無興趣,其實係浪費時間。

至於天分,我反而覺得重要,小朋友做自己有天分既野,做得好既機會自然大啲。

小乖豬 發表於 19-6-3 18:37
回覆 MICHAELLE.K 的帖子

識得有女是奧數人,是學校奧數資優班中僅有兩三名女學生其中一人,在數學科成績 ...

覺得 SPCC 收生不太看重奧數,因識人奧數校內最 top,代表香港到外地比賽,但 SPCC 都冇收。 覺得SPCC 是看全面成績

王家爸爸    發表於 19-6-4 19:09

Sheep06 發表於 19-6-3 19:36
覺得 SPCC 收生不太看重奧數,因識人奧數校內最 top,代表香港到外地比賽,但 SPCC 都冇收。 覺得SPCC 是 ...
我覺得SPCC注重綜合成績,尤其是中英文能力。因為如果中英兩科,邊一科有問題,入讀之後都會非常辛苦。

b3410 發表於 19-6-3 21:01
我覺得SPCC注重綜合成績,尤其是中英文能力。因為如果中英兩科,邊一科有問題,入讀之後都會非常辛苦。 ...

同意,中一已覺得中、英比較深,數已經是最容易的一科

IMO 6人出戰, HK團體分60+,中國隊180+,香港仲沒到講天分的階段 ...
港隊18年係近年成績最差,得89分。17年111分,16年係近年最好161分。再對上10幾年,有高有低,但都係過百。

Unclejt 發表於 19-6-3 22:00
港隊18年係近年成績最差,得89分。17年111分,16年係近年最好161分。再對上10幾年,有高有低,但都係過百。 ...
2018 IMO應該係香港近約20年成績最差的一次, 但今年6個member全是新人, 可能更...
但無論如何, 入得港隊的一定係好有數學天分, 如果拿中國這種強隊來比較就想說港隊未到講天分的階段, 好像有點那個了.

點解今年全是新人,之前有Form 4 or 5 隊員,今年未有qualify

豈止入得港隊,入得華夏盃AIMO10名都係有天份,唔係個個入得。試下就知啦

mikimoto12 發表於 19-6-4 00:40
點解今年全是新人,之前有Form 4 or 5 隊員,今年未有qualify?

豈止入得港隊,入得華夏盃AIMO前10名都係 ...
上年6個有4個本身已form 6要升大學, 剩返兩個15歲+16歲又提早去埋oxford...

請教有那些數學/奧數比賽係可以個人參加,不經學校,而有認受性,對升中有點幫助? 謝謝

‹ 上一主題|下一主題