用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣小學問題
樓主: KIT88KIT
go

荃灣小學問題  

邊D 私小放緊位??

有無直資放位. 提供下

中乙一海官,其實真係唔差喎~ 你有無去了解下海官先,了解多少少可能你會好鍾意呢~
另外有點題外話,有可能得罪好多人,但的確係事實:
其實好多人報喜不報憂,派得好好就大事宣揚,派得真係唔好就輕輕帶過,然後四出周圍叩,叩到間一線又大事宣揚~
我想講嘅係.....唔好受人影響,其他人嘅意見或情況,係可以聽,但唔好影響到自己~
我都係62網,我覺得比海官好的學校一定有,但海官已經唔係差~

KIT88KIT 發表於 19-6-5 10:07
邊D 私小放緊位??

培道/禮賢/九真/德雅

年年好多抽中一線官津就放
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 HKYB 的帖子

絕對認同, 海官已經係好多人心目中好好了...........中到我都唔會叩門, 叩門都好辛苦個小朋友架, 同埋有D真係派得好差, 好慘的心情......

puiyee61 發表於 19-6-4 11:39
回覆 KIT88KIT 的帖子

請問你邊間幼稚園派得咁好? 學卷定私校?我身邊幾間學卷都派得好差下, 今年荃灣D幼稚 ...

荃灣迦南今年派得幾好喎,跨區 九龍塘聖家 都第一 入左

回覆 fion_fan119 的帖子

咁勁~~~個number 超前呀, 甲1都中.....得2千幾人

puiyee61 發表於 19-6-5 12:34

咁勁~~~個number 超前呀, 甲1都中.....得2千幾人

係呀
今年大部分 石鐘山 思源 海官 荃官 仁立 都唔少

回覆 KIT88KIT 的帖子

你荃灣地址派去荃灣,派不到仁立,葵芳地址才派去仁立,所以其他同學派仁立係葵芳地址

好羨慕~~~~~我女果班得一個派乙1

回覆樓主:

其實當初你擺海官乙一,有冇諗過點解會放乙一?現在派到乙一應該感恩啊!!同埋有朋友好進取已落入寶校.... 並没有早知....
至於是否讀一線小學,並唔係因為需要同人比較,而係適唔適合自己同小朋友,如果你小朋資質聰敏,而你又願意花時間教導,唔甘心的話我覺得可以去叩你心目中所謂既一線學校,但如果唔係的話海官其實已經唔差,何必辛苦自己同小朋友,有同學111海官都派唔到都唔開心

回覆樓主:

同意樓上,雖然我個人對海官都冇咩好感,但我認真吾好去叩青衣主恩 世德 派位實際好一般,同埋個人認為葵青區校風都麻麻,我曾經去聽過講座,海官校長話實際每年大約30人入到荃官中,其實已經好過好多學校。另外事有巧合,見到兩個今年抽入仁立既k3學生,係某一間補習社互鬧對方 死八婆 死八公,非本地媽媽只顧住周圍同人講抽到仁立,漠不關心自己小朋友。
PS. 相信以上只係個別事件。

利申:小朋友已經讀緊小學,吾係荃灣葵青區。

fion_fan119 發表於 19-6-5 12:33
荃灣迦南今年派得幾好喎,跨區 九龍塘聖家 都第一 入左

路過,吾好以為跨區就係好野,以免誤導後人。

HKYB 發表於 19-6-5 10:17
中乙一海官,其實真係唔差喎~ 你有無去了解下海官先,了解多少少可能你會好鍾意呢~
另外有點題外話,有可能 ...

你都講得O岩. 可能人心不足...

當你派到好. 就理所當然希望派到再TOP .

其實中乙一. 都應該係感恩先O岩.

不過. 真係好容易比人講幾句就影響倒. 可能身邊果班家長. 個個都仁立, 主恩. 一係就馬基,

全部都TOP,. 日日係WHATAPP GROUP 都講. 講下講下就覺得海官麻麻....

真架~ 你試諗下,如果......係假設,如果你所謂的再進取少少,比你入左石小,而身邊個個、甚至係身邊所有都派到馬基!咁你又會唔會唔開心,覺得石小麻麻,因為身邊人人都係馬基得左丫?

KIT88KIT 發表於 19-6-5 15:08
你都講得O岩. 可能人心不足...

當你派到好. 就理所當然希望派到再TOP .

將來既路很長,考試成績,考中學,工作,結婚都係會有比較.....如果太上心...辛苦自己亦辛苦小朋友
希望你小朋友開開心心升小一

回覆 puiyee61 的帖子

是哪間幼稚園..?....

minichopper 發表於 19-6-5 15:57
將來既路很長,考試成績,考中學,工作,結婚都係會有比較.....如果太上心...辛苦自己亦辛苦小朋友
希望你小朋 ...
對講得啱,就算考入最心儀的學校也未必是自己預期幻想中的那般美好,小孩每個都是個體,未到最後亦不知誰是優勝者。每間學校也有守規矩學生和不守規矩學生,亦有身教的家長同不知所謂的家長,抱持著⋯⋯學校以你為榮不是你以學校為榮的目標才對啊!

回覆樓主

要叩叩一兩間好了,細路醒的話知道阿媽覺得自己派的學校唔夠好,影響佢對學校印象就唔好啦。海官好好喎,要叩就叩浸聯、仁立囉。
馬基唔洗叩喇,唔收冇揀過佢的學生。

KIT88KIT 發表於 19-6-3 14:16
派左海灞街官立, 我見網上完全無排名.

石鐘山和海官同級?叩來做咩?想做多d功課嗎?嘻嘻

KIT88KIT 發表於 19-6-4 14:36
葵芳幼稚園派的. 我本身地址係荃灣.

就係因為個個派得好. 好多人派仁立. 所以相比之下. 覺得自己派得無咁 ...

你自己揀海官乙一,派乙一,咁都叫派得唔好咩?