用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問讀緊荔枝角聖安德烈小學p5,升中有咩選擇? ...
go

請問讀緊荔枝角聖安德烈小學p5,升中有咩選擇?

小朋友讀緊p5,成積全級頭20內,升中有咩選擇?

回覆樓主:

小朋友仔定女?級頭20應該穩陣band1啦^^

(利申:我係聖安今年p.6學生家長)

野人好索子 發表於 19-6-3 15:34
小朋友仔定女?級頭20應該穩陣band1啦^^

(利申:我係聖安今年p.6學生家長)
你好,我個係女仔,晤想佢讀女校  (PS:因為自己就係女校出身),,好似好難選擇咁,請問你有咩心儀學校推介?謝謝

涉世未深 發表於 19-6-3 17:39
你好,我個係女仔,晤想佢讀女校  (PS:因為自己就係女校出身),,好似好難選擇咁,請問你有咩心儀學校推介?謝謝
...

其實band1女仔深水埗區但唔想女校又真無乜選擇(其實上智(1A)/聖母玫瑰(1B)校風都唔錯呀,不過你唔想佢讀女校麻☺),如果男女校的,咁一係銘賢(1B)/黃棣珊(1C)/大坑東的瑪利諾神父教會學校(1C)啦!

(* 以上括號內嘅banding係今年阿女 收到學校派嗰份中學學位分配辦法中學一覽表嗰陣時班主任叫佢哋寫落去嘅!)

兩位好,我囡都係係聖安讀,黎緊都升5年級,請問你地覺係學校要考全級第幾先可以入到band 1果個組別呢?

回覆 amonyee 的帖子

聖安升英中比例大概30%左右,保守點一個年級的總人數*0.25,應該就是BAND 1的名額,你自己計算下~

涉世未深 發表於 19-6-3 17:39
...
荔枝角聖安德烈小學,呈一成積係全級頭20內,假設呈二都保持到同樣成績,一定係 band 1(應該係 band 1 中),女仔既話自行階段可能試下上智,銘賢。如果小朋友都唔想讀女校,就銘賢加開平商會。

amonyee 發表於 19-6-7 10:48
兩位好,我囡都係係聖安讀,黎緊都升5年級,請問你地覺係學校要考全級第幾先可以入到band 1果個組別呢?
...

中學名稱人數
華仁書院(九龍)1
寶血會上智英文書院10
中華基督教會銘賢書院14
旅港開平商會中學1
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學9
長沙灣天主教英文中學6
聖母玫瑰書院4
中華基督教會銘基書院5
聖芳濟書院2
德雅中學6
瑪利諾神父教會學校1
聖瑪加利男女英文中小學1
香港神託會培基書院2
匯基書院20
佛教大雄中學7
東華三院吳祥川紀念中學1
香島中學1
基督教崇真中學1
聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學19
東華三院張明添中學6
路德會協同中學3
德貞女子中學14
Others41(*)
Total175(*)
* 學校年報級人數為175。

舊年175個學生,有52個讀到聖芳濟書院或者更好既學校,所以升到B1學校既機會,大約係30%。但係因為區內B1位不足夠,所以應該喺大抽獎階段,會有B1學生派咗去B2學校,如果係咁,估計學校既實際B1率應該有33%。

王家爸爸 發表於 19-6-13 15:06
荔枝角聖安德烈小學,呈一成積係全級頭20內,假設呈二都保持到同樣成績,一定係 band 1(應該係 band 1 中 ...

旅港開平係小學,中學在九龍城網。
銘賢,黃棣珊或瑪利諾神父。

自行可以揀誇區

cf1126 發表於 19-6-13 16:06
旅港開平係小學,中學在九龍城網。
銘賢,黃棣珊或瑪利諾神父。
自行無所謂,只要返學方便就得。

回覆樓主:

問題係問緊深水涉網就搭左間係深水涉網既小學,自行就唔駛講小學地區,錯左仲要撐

野人好索子 發表於 19-6-3 17:58

其實band1女仔深水埗區但唔想女校又真無乜選擇(其實上智( ...
佢小朋友係B1B,唔建議喺自行階段揀黃棣珊、瑪神。

王家爸爸 發表於 19-6-13 19:08
佢小朋友係B1B,唔建議喺自行階段揀黃棣珊、瑪神。

請問呢幾間,係B1A?

amonyee 發表於 19-6-14 15:58
請問呢幾間,係B1A?
唔係,你誤會咗,因為我估佢小朋友應該係B1B,所以無理由係自行階段咁早去揀B1C學校。區內得一間男女校係B1B水平,所以如果唔鍾意女校,只能諗諗區外。

王家爸爸 發表於 19-6-13 15:06
荔枝角聖安德烈小學,呈一成積係全級頭20內,假設呈二都保持到同樣成績,一定係 band 1(應該係 band 1 中 ...

但其實五年級呈分,學校唔會話你知考第幾(emoji)(emoji)

amonyee 發表於 19-6-14 19:24
但其實五年級呈分,學校唔會話你知考第幾(emoji)(emoji)
家長之間無溝通?

amonyee 發表於 19-6-14 19:24
其實家長應該從小五開學就整個WhatsApp群組,尤其係精英班,多啲溝通,互相幫助。有啲野,例如參加比賽、朗誦節,因為競爭對手多,大部分係外人,所以同學之間其實係協同多於競爭既,互相幫助其實得益更多。
另外最好亦都識啲高一屆既家長,收多啲料,知道同自己差唔多成績既去咗邊幾間。

王家爸爸 發表於 19-6-14 19:40
其實家長應該從小五開學就整個WhatsApp群組,尤其係精英班,多啲溝通,互相幫助。有啲野,例如參加比賽、朗 ...

其實一路都有家長whats app group,但group入面冇人提成績呢樣野(emoji)