用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有自行無選嘅學校叩門成功個案?
go

有沒有自行無選嘅學校叩門成功個案? [複製鏈接]

集思廣益,邊一區嘅學校都講下
   0    0    0    0

gigayan 發表於 19-6-3 13:42
集思廣益,邊一區嘅學校都講下
如果係B1頭、B1中學校,其實自行有無揀基本上關係唔大,叩門最終都係睇筆試成績。

Arabellahk    發表於 19-6-3 14:38

王家爸爸 發表於 19-6-3 13:45
如果係B1頭、B1中學校,其實自行有無揀基本上關係唔大,叩門最終都係睇筆試成績。 ...
筆試多數做該校中一卷,還是ps1嘅卷呢?

gigayan 發表於 19-6-3 13:59

識幾個小朋友過往幾年叩不同學校(band 1b), 幾個都話中英數份卷好深, 應該不是ps1程度吧!! 而且多數係叩唔到!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gigayan 發表於 19-6-3 13:59
間間學校唔同,通常比較深。

如果睇大數,叩門成功率唔會太低。平均一班有3X個學生,有兩個叩門位,當八成B1有得叩門,即使個個人都叩,成功率係5%。現實係可能得兩成人叩,所以實際成功率應該有四分之一(大約25%)。

王家爸爸 發表於 19-6-3 14:25
如果睇大數,叩門成功率唔會太低。平均一班有3X個學生,有兩個叩門位,當八成B1有得叩門,即使個個人都叩, ...

但分佈不均勻的話 計%仍有效嗎?例如某校叩門生200人 某校叩門表成座山咁高。。。叩門位十個八個當中有三、四、五個內部認購左。。。

boboT 發表於 19-6-3 16:31
但分佈不均勻的話 計%仍有效嗎?例如某校叩門生200人 某校叩門表成座山咁高。。。叩門位十個八個當中有三 ...
先睇大環境,然後分析小環境。如果大環境都不利既話,就唔好花時間。
某啲學校叩門生多,其實係多咗啲去「碰運氣」既學生,唔單止浪費自己既時間,亦都浪費學校既時間。如果扣除咗啲「碰運氣」既,其實成功率都高。

王家爸爸 發表於 19-6-3 16:45
先睇大環境,然後分析小環境。如果大環境都不利既話,就唔好花時間。
某啲學校叩門生多,其實係多咗啲去「 ...

其實我都想知自行階段 中學收到嘅表當中,有幾多係「碰運氣」,而我自己會不會亦淪為此列 -_- 焦慮無限 loop!

boboT 發表於 19-6-3 16:50
其實我都想知自行階段 中學收到嘅表當中,有幾多係「碰運氣」,而我自己會不會亦淪為此列 -_- 焦慮無限 lo ...
其實好簡單,過去三幾年,升得最好既同學仔,有無讀你心儀既學校或者更好既?如果有,不妨申請;如果無,就諗清楚先,唔好浪費寶貴既時間。

王家爸爸 發表於 19-6-3 16:58
其實好簡單,過去三幾年,升得最好既同學仔,有無讀你心儀既學校或者更好既?如果有,不妨申請;如果無,就 ...

如果自己程度與心儀學校水平相約才敢報,出生率咁高好難碰到運氣架。

有 band 1a 官校,所謂的叩門位,相信只有內部高層先知去左邊,交完表遴選過程完全不透明,簡直浪費時間!相反有d官校會係收表時,會將交上成績及獎項在家長面前入分,過程起碼透明多一點。

我個女當年就係叩到唔係自一二、甲一、乙一的學校

話說當年考完呈二,老師話佢BAND 2頭-中,但我地係九龍城區,可以博下,咁就揀左兩間他區的BAND 1尾,又好好彩兩間都有得IN (兩間都唔係全IN)

考完呈三,老師話最好揀返BAND 2,但甲一就照填自行其中一間,不過乙一就難諗,阿女唔鐘意女校,九真、培道唔肯揀,又嫌何官套校服唔靚,結果就揀左間BAND 2中-尾的學校 (有親戚讀,話校風OK)

最後就派左乙一,但阿女又肯去試下叩門,結果叩到另一間BAND 2中、有開英文班的中學

叩門呢間要筆試,之後再面試,記得去到8月頭先收到呢間學校CALL話收阿女
‹ 上一主題|下一主題